Welk soort hout stoken in oude kachel

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo
Wij hebben een oud Frans kacheltje uit 1915.
Nu is mijn vraag welk houtsoort kan ik het beste stoken? Op de kachel zit maar 1 regelknop die ik open of dicht kan draaien en de deurtjes dichten ook niet voor 100% af.
Wat raden jullie aan?

Groeten Ron

73794_image_1.jpg

73794_image_2.jpg

73794_image_3.jpg
 
Het hangt ook een beetje af hoe de staat van het kacheltje binnenwerks is.lichtere houtsoorten geven meestal een intensere vlam[langer] en zwaardere houtsoorten geven meestal een kortere vlam,en daarvan valt het hout minder snel uit elkaar. de opbrengst van een kilo hardhout of bv vurenhout is nagenoeg hetzelfde alleen zal vurenhout sneller opbranden.ik zou in dit geval proberen de kachel zo veel mogelijk te regelen met de klep in de pijp, en de beluchting ivm volledige verbranding wat meer open te laten.als je stookt op een rooster zorgen dat de asla op tijd wordt geleegd anders brandt het rooster door.
 
Er zit in deze kachel geen as lade de binnen zijde is bekleed met stenen
Ik denk als de deurtjes beter afsluiten dan zal hij beter te temperen zijn ,denk ik
Er zit in de deurpanelen wel een holling waar volgens mij koort in hoort te zitten. Is dat beter om te doen

73794_image_4.jpg

73794_image_5.jpg
 
Zo te zien hoort daar inderdaad koord in. meestal 6 of 8 mm. evt controleren met een strookje papier. ik zou bij deze kachel ook eerder geneigd zijn om via de zijkant bij te vullen. en niet al te veel as in de kachel en proberen zo veel mogelijk tegen de achterkant aan te stoken.
 
Berkenhout is hout wat er een beetje tussen in Zit,ook geschikt om aan te steken. en eikenhout is meer hout dat je in de kachel gooit als de hele handel goed op temperatuur is. dat hout heeft haast 100 graden meer temperatuur nodig om goed te ontbranden.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via