Wel/niet vloerverwarming verdeler met pomp

Hoi, graag enig advies.

Ik heb een Intergas Xtreme 36 die LT/HT regeling ondersteund. Ik ga dus boven en beneden een thermostaat gebruiken met een 2-weg klep bij de ketel (om te voorkomen dat HT door de vloerverwarming stroomt). Wat is wijs, vloerverwarming verdeler zonder pomp (was ik in eerste instantie van plan) of toch een vloerverwarming verdeler met pomp i.v.m. benodigd debiet?

Zijn er ook vloerverwarming verdelers waar je de pomp 'gewoon' uit kan schakelen zodat je de circulatie door de ketel laat doen?

Beneden laat ik vloerverwarming aanleggen (65m2) en boven zijn er reeds een 5-tal radiatoren.

Groet
 
Ga om te beginnen je goed verdiepen in het 2 zone systeem van Intergas.
Je doet namenlijk uitspraken die niet kloppen en zal het systeem niet werken.
 
Citaat uit het Intergas LT/HT Regeling 2-wegklepset installatievoorschrift:

Het is mogelijk om de CV-installatie op te delen in 2 groepen met verschillende stooktemperaturen, bijvoorbeeld een hoog temperatuur zone (HT) met radiatoren en een laag temperatuur zone (LT) met vloerverwarmingssysteem, zowel met als zonder eigen circulatiepomp. Indien het vloerverwarmingssysteem wordt uitgevoerd met een eigen circulatiepomp dient de CV-installatie hydraulisch neutraal te worden aangelegd. Beide zones moeten beschikken over een
eigen ruimtethermostaat. De regeling wordt geactiveerd door het wijzigen van een aantal parameters.
Wanneer de LT-zone warmte vraagt zal ook de HT-zone worden voorzien van dezelfde LT warmte als basis. Indien er alleen in de HT-zone warmte gewenst is, wordt de LT-zone afgesloten door de tweewegklep. Het toestel zal nu CV water leveren met een hogere temperatuur aan de HT-zone. De
tweewegklep voorkomt dat de watertemperatuur in de LT-zone te hoog wordt. Indien beide zones warmte vragen zal de tweegwegklep afwisselend open en gesloten zijn.

@Cvolieboy, dank voor je reactie echter begrijp ik niet wat je bedoelt met 'uitspraken die niet kloppen', komt allemaal overeen met het installatievoorschift, toch?

Allicht begrijp je de vraag niet?

Waar het mij om gaat is; de ketel laten pompen, of toch de verdeler?
 
welke diameter slang is er toegepast en welke lengte hebben de groepen (langste) en hoeveel groepen zijn er aanwezig?
tevens dient de voedingsleiding naar de verdeler ook minimaal 22mm te zijn
 
Hoi,

vloerverwarming moet nog worden gefreesd, ben met enkele bedrijven in gesprek. Vloeroppervlak is 65m2 en ga nu uit van 8 groepen met maximale lengte zo'n 90m. Zitten ook enkele groepen tussen die wat kleiner worden (badkamer, bijkeuken, gang).

Aanvoer wordt idd 22mm. Diameter slang heb ik niet nagevraagd maar denk 16x2. Is dat een gebruikelijke maat?
 
als je met een pomloze verdeler wil werken zou ik adviseren om de groepslengtes maximaal rond de 60 a 65 meter te houden, zodoende is er minder weerstand over de groepen en is de ketelpomp in staat om voldoende flow te verkrijgen over de vloer.

16x2 is een gebruikelijke slangmaat
 
Hoi, dank voor je reactie. Vraag me af of 12 groepen van 60 meter niet evenveel weerstand veroorzaakt als 8 groepen van 90 meter. Is bij elkaar evenveel meters.

Denk dat ik, voor de zekerheid, toch maar een verdeler met pomp neem.
 
Uiteraard, maar dat beweer ik ook niet.

Uiteindelijk heb je een X aantal vierkante meters vloerverwarming. Die kun je dan verwarmen met 12 groepen van 60 meter of 8 groepen van 90 meter. Is in beide gevallen 720 meter buis.

Daarvan zeg ik, dat geeft evenveel weerstand. Ja toch?
 
nee dat klopt niet want de weerstand per groep die overwonnen moet worden is kleiner, maak je die weerstand groter dan resulteert dit bij gelijke pompdruk in een lagere flow over die groep met als gevolg minder warmte afgifte
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via