Waterstraal uit ontharder(?) vaatwasser AEG favorit

Gisteren had ik een volle bodemplaat en een i30 error op onze favorit. Ik heb alle sproeiarmen gereinigd, laten afpompen en hij doet het weer. Echter, vanuit de linker zijkant (is dit de instelknop waterontharder??) komt een permamente waterstraal die pas stopt als ik de toevoerkraan dicht draai, dus ook als de machine uit staat. Nu dacht ik eerst aan iets met een waterstop, maar als ik de handleiding zie lijkt er ook een knop op te moeten zitten? Wellicht dat het ontbreken daarvan het probleem is? Er ligt niets los in de machine iig. Voorlopig volstaat kraan handmatig sluiten en openen, maar irritant is t wel.

20240907_105504.jpg
 
Aanvulling, kom er nu achter dat een draaiend programma ook niet stopt. Blijft op 1 minuut staan en gaat maar door.... Blijft ook water in de opvangbak staan...
 
Wat gebeurt er als je de stekker eruit haalt , komt er dan nog water uit de zijkant zo ja dan moet je de aanvoerslang vervangen.
Zo nee is je besturing defect of de combinatie.
 
Aan het uiteinde van de waterslang zit een zgn. aquastop. Dat is een elektrisch aangestuurd waterventiel, dat de toevoer van water in de vaatwasser aan- en uit zet. Krijgt ie spanning, dan gaat ie open, krijgt ie geen spanning, dan sluit ie zich.

De test met de stekker in of uit het stopcontact duidt erop, dat de aquastop van dit apparaat mechanisch vast zit in open positie. Zou het probleem namelijk stoppen wanneer je de stekker eruit trekt, dan zou dat erop kunnen duiden dat er een defect aan de printplaat is. Dat is nu dus hoogst waarschijnlijk niet het geval.

Vervang je de slang met aquastop, dan zou het probleem verholpen moeten zijn.

Op deze 'explosietekeningen' kun je zien waar een en ander zich bevindt en hoe het er (ruwweg geschetst) uitziet:
Explosietekeningen van vaatwasser AEG met PNC 91153628903, te vinden op de site van AEG

Klik het tabblad 'Water-uitrusting' aan om de toevoerslang te vinden.
De toevoerslang is nummer 111 in die tekening
Directe link naar dat onderdeel: toevoerslang, aqua-control, L=1475mm

Hoe je hem exact moet vervangen weet ik niet, ben zelf geen witgoed-technicus.
Wel weet ik, dat de slang twee elektradraadjes heeft die je op de juiste manier moet aansluiten, anders werkt de aquastop niet.
En let erop, dat je voor de werkzaamheden de stekker van het apparaat uit het stopcontact haalt. Het is nog geen jaarwisseling, dus nog geen tijd voor vuurwerk. :wink:
 
  • Like
Waarderingen: S.oldeerbout

Gerelateerde klussen

Reacties
1
Weergaven
268
Keuken
Sinpie
Reacties
14
Weergaven
404
Keuken
Klusnoob1
Reacties
10
Weergaven
412
Keuken
BenL
  • Bellyb
  • Keuken
  • 3
  • 442
Reacties
3
Weergaven
442
Keuken
Henk253
  • Senseo
  • Keuken
  • 5
  • 674
Reacties
5
Weergaven
674
Keuken
Kaajee

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu