Water- of ruimtegemoduleerd Remeha 28c

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste klussers,
ik wil graag onze bestaande HR ketel uit 1992 vervangen voor een nieuwe. Ik zat zelf te denken aan een Remeha Calenta 28c.
Nou zag ik bij een Nefit ketel staan dat deze ruimtemodulerend is. Ik heb de uitleg daarvan doorgelezen en dat staat mij wel aan. Kan natuurlijk zijn dat dit een verkooppraatje is?
Mijn vraag is eigenlijk of iemand weet welk type modulatie de Remeha Calenta 28c gebruikt, water- of ruimtegemoduleerd? Indien watergemoduleerd, is dit echt zoveel slechter?

Situatie:
vrijstaande woning
spouwmuurisolatie
dubbel glas
dakisolatie
douche, keukenkraan of bad niet tegelijkertijd warm watervraag.
inhoud ca. 500m3

Groet,
Bas
 
Elke HR cv ketel werkt op watertemperatuur om te moduleren. Of deze op ruimtetemperatuur moduleert is afhankelijk van de thermostaat. Neem je een aan/uit thermostaat dan zal geen van de ketels op ruimtetemperatuur moduleren. Dit omdat de ketel niet kan weten wat er in de ruimte gebeurd. De thermostaat geeft dan een stook commando of niet.

Neem je een modulerende thermostaat bij Nefit zijn dit de moduline seriens en bij Remeha de Isense of andere Remeha modulerende thermostaten dan word ook rekening gehouden met het verloop van de ruimtetemperatuur. Duurt opwarming lang zal de ketel meer vermogen geven. Gaat het sneller dan gewenst zal de ketel gas terug nemen.

Neem bij voorkeur een bijpassende thermostaat van dezelfde fabrikant. Bij Nefit kunnen overigens geen modulerende thermostaten van een ander merk dan Nefit worden toegepast.

Succes.
 
Bedankt! Dan neem ik naar alle waarschijnlijkheid de Remeha en de Isense thermostaat.
Ik twijfel alleen nog tussen de 28c of een ketel met wat meer vermogen. Kan het ook zijn dat je een ketel met teveel vermogen koopt? M.a.w. kan het kwaad als ik een ketel koop met eventueel een overkill aan vermogen?
 
De modulerende ruimtethermostaat vraagt volgens mij een bepaalde (aanvoer) water temperatuur en de CV ketel zorgt er voor dat dit gehaald wordt.
Ketels kunnen maar tot een bepaald percentage van het maximaal vermogen, b.v. 25%, terug moduleren. Als je een grotere ketel hebt zal die vaker uit schakelen omdat ook bij het minimale vermogen de watertemperatuur hoger is dan de kamerthermostaat vraagt.
Als het niet heel koud is zullen heel veel 'modulerende' systemen schakelen tussen aan op minimaal vermogen, en uit. Huizen worden beter geïsoleerd, maar een groot vermogen voor warmwater blijft gewenst dus worden er geen kleinere ketels geinstalleerd.
 
Kwaad kan het niet. Heb je het niet nodig dan niet doen. Stookt wat onzuiniger en kost qua aanschaf meer.

Doordat de ketel tot een bepaald percentage terugmoduleerd zal een groter vermogen ook resulteren in een groter minimaal vermogen. Het verschil zal niet heel groot zijn maar is er wel.

Succes.
 
Er bestaat geen water- of ruimtemodulerende regeling.
De besturing van de ketel zal bij een te snelle stijging van de watertemp
de gasvlam terugregelen. Een te snelle stijging van de watertemp wordt
meestal veroorzaakt door een foutieve of niet instellen van de juiste waterhoeveelheid per radiator.
De ketel instellen op een "juiste" watertemp is onzin.
De benodigde watertemp wordt automatisch bereikt.
De grootte (capaciteit ) van de radiatoren is bepalend voor de watertemp.
Bij grote radiatoren wordt de watertemp lager dan bij kleine radiatoren.
Bij vloerverwarming ( dit is een hele grote radiator ) is de watertemp nog lager. De radiatoren of vloerverwarming bepalen de hoogte van de watertemp. Een regeling heeft geen invloed op de watertemp.
mvgr Bernhard
 
De ketel zal altijd op watertemperatuur regelen, zie voorgaand verhaal. Hang je er echter ook nog een modulerende ruimtethermostaat aan dan zal de ketel ook reageren op de ruimtetemperatuur. Stijgt deze sneller dan gewenst dan zal de regelaar de ketel ook beinvloeden.

Denk zelf dat de waterregeling wel de overhand zal hebben in het regelproces.

Succes.
 
De gerenomeerde ketelfabrikanten kletsen uit hun nek begrijp ik uit Berhard`s verhaal. :mrgreen:

Ik denk/hoop dat de meeste die mening niet delen hier. :roll:
 
Zo kun je eea ook interpreteren. Dat zal ook wel de reden zijn dat deze daar tijd geld en moeite in steken. Ieder zijn mening zal ik maar zeggen.

Succes.
 
Even heel simpel gezegt:

De ketel heeft een voorregeling voor je cv temperatuur en radiatoren aan te sturen, een thermostaat kan die regeling aanpassen aan de behoefte in de woning oftewel de ruimtetemperatuur op peil houden.
Bij de Nefit houd dit in dat de cv temperatuur ook door de thermostaat aangepast kan worden middels moduleren.

In Berhard`s beleving kun je de thermostaat weg halen en doorverbinden. :mrgreen: De ketel regelt alles toch? Of het nu zomer of winter is, de ketel regelt het wel??? :roll:
 
De watertemp in een CV-installatie wordt gestuurd door de capaciteit van de radiatoren. Staan de radiatoren uit of zijn ze te klein dan stookt de ketel naar een hoge watertemp. Een ketelregeling heeft hier geen invloed op.
De ketelregeling is bedoeld om het vermogen van de ketel aan te passen aan de benodigde warmtevraag.
Er kan geen regeling bestaan die de ketel in september naar 30grd en in januari naar 75grd regeld.
Een weersafhankelijke regeling stuurt de watertemp naar een bepaald niveau dit is geen regeling omdat niet gecontroleerd wordt of dit de juiste temp is.
De fabrikanten van ketels en van radiatoren vertellen geen onzin.
mvgr Bernhard
 
Er kan geen regeling bestaan die de ketel in september naar 30grd en in januari naar 75grd regeld.


Een weersafhankelijke regeling stuurt de watertemp naar een bepaald niveau dit is geen regeling omdat niet gecontroleerd wordt of dit de juiste temp is.

Zo gek heb ik het nog nooit mee gemaakt. Misschien word ik wel te oud om dit nog te volgen. :mrgreen:

De fabrikanten van ketels en van radiatoren vertellen geen onzin.

Bbossink zal het dan wel verkeerd gelezen hebben denk je niet? :roll:
 
Chathanky het kan misschien lastig zijn om dit te begrijpen maar je zou een keer je best kunnen doen.
Je mag ook met gefundeerde argumenten komen om te bewijzen dat wat ik heb geschreven niet klopt.
mvgr Bernhard
 
Zonder me in een wespennest te willen steken :? , met respect aan een ieder hier een inhoudelijk argument:
Er kan geen regeling bestaan die de ketel in september naar 30grd en in januari naar 75grd regeld.
Een van de dingen die je op een chronotherm modulation in servicemode kunt uitlezen is de door de thermostaat gevraagde aanvoerwatertemperatuur.
Bij veel warmtevraag, dus als je na een winterweekend thuiskomt en de thermostaat hoger zet, wordt die door de kamerthermostaat gevraagde watertemperatuur hoog (90), de vlammen in de ketel worden groot, binnen een kwartier zijn de radiatoren en de schoorsteen heet en zo is in korte tijd het huis warmer.
Bij weinig warmtevraag, dus in September bij een reeds opgewarmd huis, zal de door de kamerthermostaat gevraagde watertemperatuur laag zijn / heen en weer gaan tussen 10 en 30. De vlammen in de ketel blijven klein, de ketel blijft toch de nodige tijd aan op minimaal vermogen, om de radiatoren op te warmen van +/- 25 naar +/- 35 graden. Zo wordt de ketel, en daarmee het rookgas, niet warmer dan nodig.
Installeer je nu een grote ketel, dan zal in september de aanvoertemperatuur ook bij minimaal vermogen erg snel over die 30 - 35 graden gaan, hierdoor iets warmer rookgas geven en vaker moeten aan- en uit schakelen.
Zoals eerder aangegeven: in de praktijk zal een ketel dit in september al snel doen, want we willen wel allemaal een combiketel, en we willen snel warmwater, dus naar ketels van 15 - 20 Kw kun je lang zoeken.

Inhoudelijke kennis of ervaring met de genoemde 'calenta' thermostaat heb ik niet.
 
Bernhard schreef:
Chathanky het kan misschien lastig zijn om dit te begrijpen maar je zou een keer je best kunnen doen.
Je mag ook met gefundeerde argumenten komen om te bewijzen dat wat ik heb geschreven niet klopt.
mvgr Bernhard

Je hebt zelf al aangegeven dat ketelfabrikanten in deze geen onzin verkopen dus voel ik me eigen niet geroepen om dit alsnog te onderbouwen. Het lezen van de brochures is meer dan voldoende lijkt mij.
Je mag het doen met wat Bbossink gelezen en geschreven heeft als aanleiding tot de vraag of het bij een Remeha ook zo werkt.
Het zal elkaar niet veel verschillen.
Op de site van Remeha vind je een schat van informatie over hun producten.

link

En ook voor bepaalde Remeha thermostaten geldt:
Als de Celcia 20 in de woonkamer hangt wordt de kamertemperatuur
gebruikt om de ketel harder of zachter te laten branden.

Tenzij de de fabrikant er weer een potje van maakt natuurlijk.
 
Verhaal over moduleren klopt. Bij een aan/uit thermostaat zal het toestel nog op de ingestelde aanvoertemperatuur regelen. Stel dat deze op 75 graden celcius staat dan zal het toestel naar deze temperatuur gaan regelen en deze proberen vast te houden (moduleren). Wanneer er in plaats van een aan/uit thermostaat een modulerende thermostaat is geplaatst zal de thermostaat op basis van de gemeten ruimtetemperatuur een watertemperatuur vragen van de CV ketel, zo laag mogelijk om het rendement te vergroten. Een en ander hangt inderdaad van de actuele kamertemperatuur af. Wanneer de kamer een flink stuk moet worden verhoogd qua temperatuur zal de regelaar sneller een hoge watertemperatuur vragen dan wanneer er alleen maar even "bijgewarmd' hoeft te worden. Voordeel van dit gebeuren is een lagere gemiddelde watertemperatuur (hoger rendement) en minder start/stops van het toestel (hoger rendement). Wanneer een toestel met veel vermogen wordt gekozen kan dit minder ver terug moduleren (meeste CV ketels tot 20 á 30% v/h vermogen). Hierdoor krijg je wat meer start/stops.
 
O ja, Nefit en Remeha hebben beide modulerende regelaars. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de Remeha iSense vanwege de eenvoudige bediening. Een Nefit regelaar "praat" alleen maar met een Nefit ketel. Remeha maakt gebruik van het Open Therm protocol wat meerdere fabrikanten gebruiken.
 
Grappig om te zien hoe snel een discussie ontstaat.
Welk verhaal over moduleren klopt ?
Als ik het geheel mag samenvatten komt het erop neer dat (bijna) elke CV ketel watergemoduleerd zijn werk doet. Een extraatje, bedacht door de ontwikkelaars van de fabrikanten, is ruimtegemoduleerde aansturing waardoor een hoger rendement kan worden bereikt omdat de ketel minder start/stops nodig heeft.
Hierbij dient wel rekening te worden gehouden dat je niet een 'te grote' ketel koopt voor je huis want dan bereikt deze snel zijn temperatuur en kan niet verder terugregelen ivm de minimale terugmoduleerstand van 30% v.h. totale vermogen en daardoor afslaat.

Als ik bovenstaande vertaal naar mijn eigen situatie kan ik dus het beste gaan voor een Remeha 28c met Isense, deze heeft voldoende WW capaciteit en geen overkill aan vermogen (en die Isense ziet er wel gelikt uit ;-) )

Iedereen bedankt voor zijn/haar bijdrage!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan