Warm/Koud water fluctueert

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb een ketel van de type Agpo NEV 323 T. Tijdens het douchen fluctueert het water om de 30 seconden of zo van koud naar warm naar koud enz. De ketel blijft niet constant branden maar springt aan, gaat dan vervolgens weer op de waaklvlam en springt dan weer aan.

Ik heb een nieuwe douchekop (zonder waterbesparend element) en heb 2 verschillende thermostaat kranen geprobeerd (waaronder eentje die was aangeraden omdat deze het warmwater constant zou houden en de hoeveelheid koudwater aanpaste) beide met hetzelfde resultaat.

Ik heb dit probleem niet altijd, soms doet de douche het gewoon goed, ik voel de temperatuur wel ietsjes fluctueren maar het blijft relatief constant. Die kleine verschillen heb ik overigens ook met de andere kranen (allemaal mengkranen) in het appartement, deze worden echter nooit helemaal koud zoals de douche.

De ketel is recentelijk nagekeken door een monteur van een dochter van Eneco en was volgens hem in order.

Enig idee wat het probleem zou kunnen zijn?
 
Het kan een aantal dingen zijn.
bv een defecte tapsensor of de stroingschakelaar werkt niet goed.
Als je op een vast tappunt (dus zonder thermostaat kraan) meet hoeveel liter water per minuut komt er dan uit de warm water kraan?
Je kan dit meten door een maatbeker van bv 1 of 2 liter te vullen en de tijd te klokken hoe lang dit duurt.
 
Ik heb (behalve de thermostaatkraan in de douche) alleen mengkranen in huis maar als ik deze zo heet mogelijk opendraai krijg ik ongeveer 6 liter per minuut eruit.
 
Bij 6 liter p/min kun je ervan uit gaan dat het niet de tapsensor en/of doseerventiel is. Doorstorming is dan goed.

Ik zou de w.w. sensor vervangen (eerst hoofdkraan water afsluiten !), en eventueel de thermokoppel (kijk eens hoe die eruit ziet, zit links in de branderkamer) vervangen.
 
Wat heeft het thermokoppel hiermee te maken???

Het is, mijns inziens, een bekend verschijnsel bij deze toestellen.
Het kan vervuiling door kalk zijn, waardoor het toestel gaat pendelen.
Dat effect wordt nog versterkt door het gebruik van een thermostaatkraan.
De thermostaatkraan kan op een bepaald ogenblik de warmwatertoevoer zover afsluiten dat het toestel zijn tapdrempel niet haalt, waardoor de ketel even stopt met branden.
De Tapdrempel wil zeggen: de minimale hoeveelheid water die door het toestel MOET stromen, om deze überhaupt te laten branden.

Kom je niet aan die tapdrempel, of zomaar net, dan zal het toestel niet, of met tussenpozen gaan branden.

Mijn advies zou zijn: gebruik een gewone bad/douchekraan met 2 knoppen, warm en koud.
Dan zul je geen, of veel minder problemen ondervinden.
Een andere optie is een nieuwe (kwalitatief goede) thermostaatkraan plaatsen, maar ook dan zul je na verloop van tijd weer een probleem krijgen.

suc6
 
Geeft het toestel 6 liter per minuut dan is uw begrenzer goed is het minder of meer dan 6 liter dan de waterhoeveelheids regerlaar vervaqngen.
Als het toestel meer dan 6 liter geeft kan de ketel de uitstroom niet aan om hem constand warm te houden en gaat hij in temperetuur schommelen.

Als dit het niet is dan de warm water sensor vervangen.
suces
 
Bedankt voor alle reacties. Ik vermoed dat Gorp inderdaad gelijk heeft en dat thermoskranen de warmwatertoevoer afknijpen en dat dit het probleem veroorzaakt. Ik heb op een ander forum een thread gevonden met hetzelfde probleem en die persoon heeft het opgelost door een thermoskraan van praxis (huismerk met groene knop) te plaatsen.

Ik heb nu dus mijn derde kraan geplaatst en het probleem is een stuk minder geworden. Het enige verschil wat de kraan betreft is dat je deze kraan geheel open kan zetten en zo blijkbaar het probleem minimaliseren. Ik voel de temepartuur nog altijd schommelen maar het word in ieder geval niet zo koud dat ik de douche uit moet.

Mocht het probleem weer erger worden dan zal ik inderdaad een gewone kraan met 2 knoppen kopen.
 
Het probleem kan twee oorzaken hebben. In eerste geval zoals eerder genoemd de tapwatersensor vervangen. MAar ik zal zeker eens de printplaat inspecteren. Er zitten als het goed is drie relais op de print.

Een voor de pomp, een voor de ventilator en een voor het gasregelblok.
Je zou even moeten kijken op de handleiding of elektrisch schema voor het relais van de ventilator. Deze is vaak door het vele schakelen doorgebrand of verbrand. Misschien een keer schoonmaken of vervangen geeft al een hoop minder ellende. Probeer dit eerst alvorens de gehele print te vervangen daar deze niet goedkoop zijn voor een NEV.

Reinier
 
Ik heb dit ook gehad, bij mij zat er een stromings regelaar in de toevoer buis naar de cv (een kunststof ring) voor het warm water die kapot was.
Door de te kleine warmwater stroom sloeg de ketel dan af en weer aan enz.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan