WA Stoken en instellingen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb sinds kort een moduline 400 aangeschaft zodat ik WA kan stoken. De buitenvoeler hangt aan de noord kant. Het hele huis is voorzien van (programmeerbare) thermostaatkranen. Er is een bypass gemaakt en er hangt een vloerverwarming aan met een zone-regeling die zijn eigen thermostaat (aan/uit) in de woonkamer heeft, een Chronotherm vision aan/uit. Deze regelt dus de zoneklep.

Wat ik alleen nog vaag vind is, als de ketel stookt afhankelijk van de buitenvoeler, waarom zou ik dan nog de instellingen van de ruimtetemperatuur willen/moeten aanpassen terwijl daar in principe niets mee gebeurd aangezien de moduline c.q. de ketel niet 'kijken' naar de referentieruimtetemperatuur maar naar de buitenvoeler. Ik kan de ruimtetemperatuur aanpassen op de thermostaat, maar hoe gaat de ketel daar mee om als hij 'kijkt' naar de buitenvoeler?

Verder is me niet geheel duidelijk wat stooklijn-offset, nachtverlaging, eindpunt stooklijn en ruimteinvloed hier nog allemaal voor invloed hebben op het gedrag van de ketel.

Wat ik graag wil is dat overdag en 's nachts de ruimtes verwarmd worden zoals ingesteld op de themrostaatkranen, maar dat de ketel niet continue draait maar alleen als het nodig is.

Wie kan me helpen meer inzicht te krijgen in het WA gebeuren?

Alvast bedankt,

René
 
Dmv de instellingen van de ruimtetemp. weet de thermostaat wanneer
hij in de nachtverlaging moet, of gereduceerd overdag moet stoken,
het enig wat hij dan op dat moment doet is de stooklijn parrallel te
verlagen waardoor hij een lagere watertemp. berekend, en dus minder
heet word...en minder gas verbruikt :wink:
 
Haai DexterXL. Wat ik graag wil weten is hoe het werkt. Als je op ruimtetemperatuur stookt dan 'kijkt' de thermostaat naar de temp. in de ruimte waar hij hangt. Maar als hij op buitenvoeler staat, wat doet hij dan met de thermostaat? En wat kan ik allemaal regelen om het zo efficiënt mogelijk in te stellen? Je kunt de stooklijn instellen, de gewenste aanvoertemp., de ruimtecompensatie, etc. Maar hoe verhoud zich dit allemaal tot elkaar en tot het stoken? Dat is wat ik graag wil weten.
 
Bij WA regelen gebruik je een stooklijn. Om de stooklijn te maken geef je een voetpunt en een klimaatpunt op. Een voetpunt is de hoogste buitentemperatuur waarbij je een watertemperatuur wilt definieren. Het klimaatpunt de laagste buitentemperatuur met de hoogste aanvoertemperatuur. Een stooklijn maak je meestal met een referentiekamertemperatuur van 20 graden celcius. Het houdt dus in dat je je woning en installatie goed moet leren kennen. Als je namelijk de stooklijn juist hebt gekozen dan zul je zien dat bij elke buitentemperatuur de bijbehorende stooklijnwatertemperatuur exact hoog genoeg is om de kamer op 20 graden te houden. Zoals je ziet is dat best lastig te maken (trial and error). Doe je nu de kamerthermostaat bijvoorbeeld naar 15 graden celcius draaien dan zal hij de stooklijn laten "zakken". De mate waarin hij de stooklijn laat zakken kan meestal middels een parameter in de regelaar worden ingesteld.
 
Zodra je hem op weersafhankelijk zet, dan kan werkt de display van de
moduline 400 alleen maar als thermometer, hij doet er verder niets mee.
De stooklijn bepaald wat de cv-aanvoertemp. mag zijn bij een bepaalde
buitentemp., dus hoe kouder buiten hoe warmer het water in de radiator.
Je kan ook weersafhankelijk stoekn met ruimtecompensatie, dus je kan
aangeven wat er belangrijker is, de binnentemp. of de buitentemp.
zet je hem op 5, dan gaat hij 50% buiten en 50% binnen kijken, zet je
hem op 7, dan kijkt hij 70% naar binnen
Overigens kan je wel de cv-maximumtemp. terugzetten naar bv 75 graden
en als de buitentemp. zover zakt, dat hij via zijn stooklijn naar 85 graden moet
stoken, dan zal hij dus tot max. 75 graden gaan en niet hoger :!:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan