Vreemde aanleg cv-leiding

Status
Niet open voor verdere reacties.
De c.v. installatie is door een vorige bewoner van mijn woning aangelegd. De manier waarom de cv-leidingen door het huis lopen begrijp ik niet helemaal.

Omschrijving van de c.v.-installatie is als volgt:

Op zolder, in het midden staat de c.v. ketel. Van hieraf lopen 28 mm buizen naar de voorkant en de achterkant van het huis. Ze voeden ook de radiators op zolder via verlopen naar 15 mm. De leiding aan de voorkant van het huis gaat niet verder naar beneden.

De leiding aan de achterzijde van het huis gaat (met 22 mm) verder naar beneden en voedt op de 1e verdieping de slaapkamers aan de achterzijde. Dan gaat hij verder naar beneden waar hij de convectorput voet, de keuken en de bijkeuken. Vervolgens gaat hij in de kruipruimte naar de voorzijde (28 mm) van het huis en voedt daar de radiator in de woonkamer en de wc. Dan gaat hij omhoog (15mm) en voedt zo de badkamer en de slaapkamer aan de voorzijde van het huis op de 1e verdieping.

Dat is toch raar? Waarom die lange, grote 28 mm in de kruipruimte. Als er toch een leiding van hooguit 2 meter van de zolder naar de 1e verdieping aan de voorzijde van het huis was gelegd, dan was die grote in de kruipruimte niet nodig. Toch? Of is dit om één of andere reden bewust zo aangelegd.

Als dat niet zo is, doe ik dat alsnog en zet een afsluiter in de 28 mm leiding in de kelder. Of is het dan toch beter om hem helemaal weg te halen daar?
 
Erik_w107 schreef:
Dat is toch raar? Waarom die lange, grote 28 mm in de kruipruimte. Als er toch een leiding van hooguit 2 meter van de zolder naar de 1e verdieping aan de voorzijde van het huis was gelegd, dan was die grote in de kruipruimte niet nodig. Toch? Of is dit om één of andere reden bewust zo aangelegd.
Als dat niet zo is, doe
Uit uw (duidelijke) omschrijving maak ik op dat het om een 1-pijpssysteem gaat? In dat geval zal de aanleg bewust gemodificeerd zijn omdat de situatie van twee "downgoings"geen effectieve verwarming aan de voorzijde opleverde. Het herstellen van die oude situatie zal dan de oude nadelen weer herstellen.

Ik weet niet hoe lang de 28 mm door de kruipruimte is, maar ik heb 't vermoeden dat ie die diameter heeft om weerstandsverliezen te verminderen. Of "'t is de oude pijp die vroeger aan de voorzijde naar beneden liep en uit zuinigheidsoverwegingen is "ge-re-cycled
 
Alleen die in de keuken, maar die heb ik kort geleden zelf geplaatst.

Overigens, dat heb ik nog niet gemeld: De man die in het verleden de installatie heeft aangelegd woonde toen in het huis naast mij. In z'n eigen huis, dus naast mij, heeft hij hetzelfde met de cv leidingen gedaan. Het was dus niet zomaar een 'per ongelukje'.
 
Het zou misschien kunnen (ik ben voorzichtig in m'n veronderstellingen) dat het debiet door de radiatoren aan de voorzijde te hoog was. Normaal kan dat met voetventielen ingeregeld worden; als die ontbreken is misschien voor deze omslachtige oplossing gekozen.
 
Dat lijkt me stug, want de route die het water nu aflegt is veel groter en veroorzaakt een veel grotere weerstand waardoor de druk zeker lager zou zijn dan wanneer ze direct via de voorkant zouden worden gevoed.
 
Jammer dat je het die buurman niet gevraagd hebt!
Zou ik zeker doen, als dat nog kan tenminste...

Van afstand blijft het toch een beetje gissen wat de beweegredenen zijn geweest.

Maar wat is het bezwaar om het zo te laten, werkt het niet goed?
 
Ik kan het hem niet meer vragen. Hij is niet meer onder ons.

Het werkt redelijk, behalve de achterkamer op de beneden verdieping is in de winter niet warm te krijgen. Komt o.a. door de slechte isolatie van de tuindeuren en de wellicht ondergedimensioneerde convector, en misschien wel de lage doorstroom.

De reden dat ik dit topic starte is om te zien of er een reden voor bestaat die ik niet 'zie'.
 
Erik_w107 schreef:
Ik kan het hem niet meer vragen. Hij is niet meer onder ons.
Ik had al zo'n vaag vermoeden, vandaar mijn vraagstelling "als dat nog kan tenminste"...

Er is ook geen enkel bezwaar tegen dat je het topic startte, integendeel, daar is het forum voor. Alleen is het (blijkbaar) wat lastig te begrijpen waarom dat zo gedaan is.
Je zou haast zeggen: hij heeft zijn geheim meegenomen... :wink:
 
Hoi Erik,

Uw verhaal gelezen hebbend, denk ik dat er geen directe verband bestaat om het zo aan te leggen.
Het enige wat ik kan bedenken is dat de leidingloop naar beneden misschien niet zo gemakkelijk is vanwege opstakels in de zoldervloer of vloer van de eerste verdieping naar beneden of dat het net boven een badkamer zit en niet door de badkamer vloer geboord hoeft te worden zodat de andere weg zoals het nu zit gemakkelijker was?

Als u van menig bent dat een n installatie ook kan i.v.m. leiding verloop en dat het ook zo te maken is, zou ik de leidingen bij de radiator waar de pijp weer naar 28 mm gaat onder de vloer zo maken dat er een aftap kraan op zit (laagste punt) makkelijk om af te tappen.
En de leidingen aan de voorzijde daar naar beneden doortrekken.

Voor wat betreft de vraag over het niet goed warm worden in de omgeving van de convectorput, het volgende, convectoren hebben een veel hogere watertemperatuur (vanaf ca. 65 graden watertemperatuur) nodig om goed te gaan werken dan een radiator.

Wellicht reageert de kamerthermostaat sneller op de temperatuur die door de aanwezige radiator wordt opgewekt.
De convectorput heeft dan nog niet voldoende warmwatertemperatuur gehad om te gaan werken terwijl de ketel alweer is uitgeschakeld.
Het zijn twee totaal verschillende verwarmings media die niet echt goed met elkaar samenwerken.

Of proberen de installatie zo goed mogelijk waterzijdig in te regelen zodat de temperatuur van het water in de convector hoog genoeg kan worden tijdens het branden van de CV ketel zodat die gaat werken.
Dit zal wel ten koste gaan van de capaciteit van de radiatoren (te veel geknepen).

Het mooiste zou zijn om in één ruimte gelijkwaardige verwarmingselementen toe te passen, of convectie elementen of radiatoren, met ander woorden de nog aanwezige radiator vervangen voor een wandconvector kan het probleem oplossen.

Vr Gr en sucses ermee
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via