Vraag over aangesmeerde "waterkering" / band rondom woning

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo ik heb vragen over het materiaal waarvan de buitenplint van oude panden is gemaakt. Het is doorgaans een zeer harde rand en vrij fijn van oppervlakte structuur

Heeft iemand een tip hoe ik deze moet aanhelen (de plint zit treeds om mijn woning maar wil ik ook aanbrengen rond een gemetselde aanbouw)

Ik denk dan aan evt. toevoegingen aan het cement, speciaal cement , glasweefsel, vooraf aanbranden of niet etc etc

Alvast bedankt!


25027_buitenplint_stuccen_afwerking_schuurwerk_erop_1.jpg

25027_buitenplint_stuccen_voorbereiding_afplakken_trap_1.jpg
25027_DSCF0089_1.jpg
 
Dag IJkenhout

goed dat je het vraagt want inderdaad niet vermeld. De laatste foto is een foto van de eigen situatie (de eerste twee niet maar toegevoegd om aan te duiden wat ik bedoelde met plint, wist niet of het de juiste naam was)

Ik sluit hierbij nog een foto bijvan de eigen situatie:
Het opvallendste is dat het materiaal antraciet gekleurd is. Ik dacht eerst dat dit verf was dat er later ooit was opgesmeerd, maar de kleur is door en door, zo blijkt uit deze foto's. De hechting met de baksteen erachter is zeer goed, bij lostikken van een te slopen deel kwam steevast een laag van de baksteen mee (ook op foto te zien)
Het lijkt dus op donker (antracietkleurig) cement (?) of soortgelijk. Het is dus zeker geen hardstenen plak maar duidelijk aangesmeerd spul

Alvast bedankt!
25027_DSCF0320_1.jpg

25027_DSCF0322_1.jpg

25027_DSCF0321_1.jpg

25027_plint_1.jpg

laatste (te grote) foto verwijderd, de rest is al duidelijk genoeg - mod.
 
Zoals de naam al aangeeft, wordt die rand gemaakt van een mengsel van zand met trascement.
Het is dus een stukje stucwerk.
Bij duurdere woningen, of bij mensen die wat meer te verteren hadden, werd/wordt dit van belgische hardsteen gemaakt.


Hier even een citaat, van de eigenschappen van trascement:
Trascement is een materiaal dat veel wordt gebruikt in de bouw. Toegevoegd als vulstof aan metsel- of voegmortel of aan pleister zorgt het voor een bijzonder dicht, sterk en waterwerend materiaal. Het gebruik van trascement heeft vele voordelen. Het vermindert de temperatuurstijging bij het verharden van de mortel, waardoor scheurvorming wordt voorkomen. Ook maakt toevoeging van trascement het materiaal elastischer, wat het materiaal gemakkelijker te verwerken maakt en na het uitharden ook sterker. Doordat het de poriën in het cement opvult, wordt het ook waterdichter.

Trascement heeft een bruinige kleur, om het zwart te krijgen, kun je een kleurstof die speciaal voor cement is, door de trascement mengen.
 
Hoi Peter

hartelijk dank!
dit is wat ik bedoelde!!

nu nog even stoeien om de juiste kleur te vinden: van bruin naar antraciet-donkerblauw/grijs (Ik ken die potten kleurstof trouwens, thanks!)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via