Vraag kleuren van draden schakelaar

Beste,

Ik heb recent een woning gekocht (+- 1920) waar in één van de kleine kamers een schakelaar ontbreekt. Ik wil dus graag een schakelaar aansluiten, maar heb dit nog nooit gedaan. Wel wat ervaring met lampen ophangen. Nu begrijp ik van wat rondneuzen op o.a. dit forum dat het gebruikelijk is dat een schakelaar wordt aangesloten met een bruine draad en een zwarte schakeldraad. Uit de doos waar ik de schakelaar wil aansluiten, komen echter alleen een bruine en een blauwe draad. Wat is in dit geval raadzaam?

Als meer informatie of foto's nodig zijn voor hulp, hoor ik het graag!

Hartelijke groet,

Ruubs
 
Er zal in elk geval meer informatie nodig zijn, want het lijkt erop, dat de betreffende draden in die doos bestemd zijn voor een (ongeaard) stopcontact.

Foto's van de situatie kunnen nuttig zijn, maar ook weten waar de draden in die doos vandaan komen. In 1920 was een centraaldoos-systeem helemaal niet gebruikelijk. Daardoor kan het net zo goed zijn, dat de bedrading in een bovenliggende etage onder de (houten) vloer weggewerkt is. Was bij het 30-er jaren huis waar ik in mijn jeugd woonde ook het geval.

Dat het lastig kan zijn te beplaen hoe de leidingloop is, is begrijpeleijk. Toch zou je alles dat daarover bekend is kunnen vermelden.

Alternatief zou je kunnen beslissen, om de te schakelen lamp van afstand te schakelen met draadloze methodes. Maar vraag is hoe die lamp voorheen aan z'n spanning was gekomen.

En het is niet helemaal ondenkbaar, dat een vorige bewoner daar wel degelijk een schakelaar had zitten, maar de verkeerde kleuren draden heeft gebruikt bij vervanging van de oude katoen omsponnen draden. Dat is al helemaal erg lastig van afstand vast te stellen.

Desnoods verbind je (alleen voor proef) de twee draden met elkaar en kijkt wat er gebeurt. Gaat de stop eruit, dan weet je zeker dat er geen schakelaar had gezeten, maar een stopcontact. Dan is echter de vraag waar er dan wél een schakelaar zat. Gaat de stop er niet uit en gaat de lamp branden, dan is er een verkeerde kleur voor de schakeldraad gebruikt en moet je dat als het einigszins kan, wel corrigeren door vervanging van die blauwe draad door een zwarte.
 
Ik denk dat je er van uit moet gaan dat als je een VD draad tegenkomt met de kleuren bruin, blauw en geel/goen , dat dit een installatie is die in het verre verleden bij verhuizing van de bewoners af is gekeurd.
De centraal dozen zijn van naar ik schat van de jaren 50 en werd VD draad en deels PVC pijp gebruikt.
Alleen de rijksgebouwendienst ging er niet in mee en bleef opbouw met lasdozen voorschrijven.

Ga er maar vanuit dat de oude kleuren voor de bedradingswisseling rood en groen zijn geweest, dus voor een WCD aansluiting.
 
Maar hij heeft toch helemaal geen oude kleuren? Hij schrijft dat hij een blauwe en een bruine draad heeft. En hoezo zou het afgekeurd zijn?

Enfin, wat je ook kunt doen is even bij de lamp die je wilt schakelen kijken welke kleuren je daar aantreft.

Of zat er op die plek inderdaad helemaal geen schakelaar? Als dat het geval is, zul je een extra (zwarte) draad moeten trekken van het punt met de blauwe en bruine draad naar het punt waar de lamp komt.
 
Dank voor jullie reacties. Ik zal nog iets meer informatie verschaffen en heb ook wat foto's bijgevoegd.

In de kamer zit op zo'n anderhalve meter hoogte naast de deurpost de doos waar ik hierboven over schreef. Die bevat dus alleen een blauwe en een bruine draad. Iets opzij, op zo'n 2.30meter hoogte zit weer een gat, met een doos. Daar zitten een blauw, zwarte en bruine draad. Die zwarte draad verdwijnt verder in de muur naar beneden, maar komt dus niet uit bij de centraaldoos die logischerwijs voor de schakelaar zou zijn. Aan het plafond, in het midden van de kamer, zit een doos met bruine, zwarte en blauwe draden.

Zou het kunnen dat er wel een zwarte draad loopt, maar dat die niet van de hoge centraaldoos goed doorloopt naar schakelaar? De muur is overigens verder gestuuct enzo, dus als dat het geval is, kan ik er niet zo maar bij. Of is hier iets anders aan de hand? En als dat eerste het geval is, kan ik dan wel een schakelaar plaatsen of gaat dat dan niet?



PXL_20250421_161027005.jpg

PXL_20250421_160930768.jpg

PXL_20250421_150809857.jpg
 
Als de doos van de 2e foto direct recht boven de doos van de 3e foto zit, lijkt het er op dat er wel een zwarte draad in de leiding naar beneden zit, maar dat deze er niet meer uit komt. Mogelijk is de draad ooit per ongeluk te ver omhoog getrokken, waardoor deze beneden uit de doos is verdwenen. Misschien kun je hem terug naar beneden duwen of kun je een nieuwe zwarte draad doorvoeren.

Verder lijkt het er op dat iemand bij gebrek aan zwart, dan maar de blauwe draad heeft gebruik voor een schakelaar, aangezien deze met een lasklem aan zwart is verbonden. Dit zou jij ook kunnen doen (dus gebruik op de schakelaar blauw waar je eigenlijk zwart had verwacht), maar dat voldoet natuurlijk niet aan de normen.
 
  • Like
Waarderingen: Kaajee
Maar hij heeft toch helemaal geen oude kleuren? Hij schrijft dat hij een blauwe en een bruine draad heeft. En hoezo zou het afgekeurd zijn?
Ja, dit is de dus de analyse in het kader van de tijd en de techniek die in de loop der jaren gebruikt is om tot een logische oplossingen te kunnen komen en een aantal zaken te kunnen afvinken.

Met deze gegevens kom ik tot de conclusie dat we hier met een installatie te doen hebben, die na de jaren 70 vanwege de kleurwisseling herbedraad is geworden. Want in die tussenliggende jaren werden installaties met rubber ader draad en stalen pijp bij wisseling van de bewoners gegarandeerd afgekeurd, en afhankelijk van het tijdstip in de nieuwe kleuren vernieuwd.
Maar in eerste instantie voor die tijd, door de zelfde (oude) kleuren
En het vanwege de stalen pijpen, die in de jaren 70 allang niet meer gebruikt werden, ook niet waarschijnlijk was, want stalen buis werd niet gebruikt om installaties in het centraal dozen systeem in elkaar te flanzen. Daar werd een kwak cement, een roestige spijker en een gleuf, de nieuwe uiting van het z.g.vakmanschap. Waar ik nog steeds van ril. Maar mij is heel duidelijk, dat gezien de omstandigheden het heel helder is, dat hier in de 70er jaren een wandcontactdoos heeft gezeten in een decentraal dozensysteem. E ja, waarom kan ik dat allemaal zo plaatsen?
Omdat dit in mijn technische schooltijd passeerde en ik voor eens en voor altijd wist ,dat ik nooit in de bouw zou willen werken en ben gelukkig dus in een veel mooiere electrotechnische omgeving terecht gekomen. Ik wil ook stellen dat het denken richting centraaldozen systeem niet juist is, want dan ga je de bietenberg op.
 
Laatst bewerkt:

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via