Voorstrijken of gronderen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik woon in een oud pand waar ik de kamers opnieuw wil behangen. Alle oude behang is eraf, maar liefst 7 lagen!, en waar nodig is de dunne gips stuclaag weer netjes afgewerkt. Onder de dunne stuclaag zit cement omdat het gebouw nog in baksteen is opgetrokken.
Bij het behangen van de woonkamer deed een muur moeilijk. Het behang wilde niet netjes hechten zodat het weer losliet nadat het droog was.
Kan ik nu beter de muur behandelen met voorstrijk, of met grondeer, om te zorgen dat het behang nu wel goed blijft plakken.
 
Bleef de stuclaag wel goed zitten? Was het de nieuwe gipslaag of nog oud?

Het beste strijk je voor met behangplaksel, laten drogen en dan opnieuw behangen.
 
Op sommige plaatsen liet de stuclaag, vooral onderaan en bovenaan, los omdat het cement wat eronder zit op sommige plaatsen dus aan het verzanden was. Het is dus hoofdzakelijk de oude stuclaag uit 1963 die nog op de muren zit.
Voorlijmen met behanglijm gaf in de woonkamer niet de oplossing. Vandaar dat ik nu wil gronden of voorstrijken zodat ik niet nog een keer met hetzelfde probleem kom te zitten.
 
Zou voorstrijk proberen, maar als het met lijm niet lukt kan het zijn dat dit ook niet de perfecte oplossing is. Gronderen kan, maar heeft waarschijnlijk niet de functie hiervoor. Anders eerst alles in de saus zetten
 
In de woonkamer was het vreemde dat het behang slechts bij 1 muur niet goed wilde blijven plakken. Bij de andere muren leverde het me nauwelijks problemen op terwijl het behanglijm uit dezelfde emmer was.
Ik heb de muur inmiddels in de voorstrijk gezet. Wordt dus afwachten als het behang erop gaat en droog is. Als tijdens het drogen de grote ezelsoren al beginnen dan weet ik al hoe laat het is.:-(
 
Kan wellicht een domme vraag van mijn kant zijn, maar je gebruikt wel de goede lijm + verhoudingen voor uw behang?
 
Ik gebruik Perfax Paars die specifiek voor Rauhfaser behang is. De verhouding die op de verpakking staat houd ik aan. Als de verhouding niet goed zou zijn dan zou het behang bij elke muur los hebben moeten laten lijkt me, en niet alleen bij een muur.
 
Het loslaten van Raufaser ( dat u dit nog op de kop kon tikken ! ) terwijl de ondergrond wel blijft zitten kan verschillende oorzaken hebben:

Plakbandproef op de ezelsoorplekken uitgevoerd? Indien er op de achterzijde na lostrekken korrels achterblijven is de ondergrond instabiel en moet u fixeren. Voorstrijken is hier een onjuiste behandeling omdat een impregneer of verdunde lijm OP het oppervlak blijft liggen terwijl juist de dieper gelegen deeltjes voldoende moeten worden gebonden.

Plantenspuitproef uitgevoerd? Indien het water van de muur afloopt is deze voldoende verzadigd en hoeft niet te worden voorgestreken. Indien het water snel inttrekt kunt u voorsauzen met de kleur die dicht bij de kleur van het Raufaser komt of voorlijmem met dezelfde behanglijm in een dunnere verhouding.
 
Op de achterkant van het behang zaten geen korrels van de ondergrond. Bij de naden van de banen liet het ook op sommige plaatsen los.
Enne... Rauhfaser is nog goed te krijgen hoor.... bij die Duitse doe-het-zelf zaak hebben ze verschillende uitvoeringen, en nog het echte merk ook.:-)
De plantenspuit proef zal ik bij de volgende muur uitvoeren, de muur die ik als eerste weer wil gaan doen is voorzien van voorstrijk. Aangezien ik toch al voorstrijk in huis heb lijkt het me makkelijker om dit gewoon te gebruiken dan hier ook verf/latex voor te gebruiken.

Zou het misschien zowieso handig zijn om de muur, nu die is behandeld met voorstrijk, ook te voorzien van een behanglijm laag voor ik ga behangen?
 
In Duitsland? Aha...woon ik misschien toch in een ander land anders waar het bijna niet meer te krijgen is :lol:

Uw verhaal wijst steeds meer in de richting van te spaarzaam met te dunne lijm ( die u per x aanmaakt en waar dus een verschil in kan zitten ) het raufaser insmeren. Neem ook inweektijd in acht (ca. 5 minuten ).

Te lang wachten met het aanbrengen van het behang dient u ook te vermijden.

De muren blijken voldoende stabiel ( geen korrelvorming op behang ) maar laat ook op de naden los. U heeft voorstrijk aangebracht dus nogmaals behanglijm aanbrengen heeft geen zin.
 
Ik mag de betreffende naam van de betreffende Duitse Doe-Het-Zelf zaak hier niet noemen. Wel kan ik zeggen dat ze voorzien van een groot oranje pand.:-) Daar hebben ze verschillende uitvoeringen van de Rauhfaserserie... en hij is beter van kwaliteit dan die bij de andere doe-het-zelf zaken wordt aangeboden.

Helaas waren er bij het verwijderen van het oude behang ook stukken van de onderliggende stuclaag mee gekomen. Deze heb ik vandaag dus weer gerepareerd/gestuct met Roodband. Morgen dus nog maar een keer met voorstrijk behandelen en dan kan ik eindelijk zien of het deze keer wel goed zal gaan. Deze muur is namelijk een verlengde van de muur waar het zo lastig ging.

Kees in ieder geval bedankt voor je tips. Lang leve het klusidee forum.:-)

Enne... Rauhfaser is niks mis mee.... je kunt er lekker je creatieve ideeën op kwijt die niet in de winkel te krijgen zijn.:-)
 
Doe toch nog maar even de plakbandproef op de gerepareerde stukken.

Trek het plakband er met kracht vanaf en kijk of de Rotband wel blijft zitten. Behangen heeft anders geen zin omdat de stuclaag zich niet kan binden aan de ondergrond..
 
Ok, zal ik doen. De ondergrond was, nadat ik het had behandeld met voorstrijk, niet meer zanderig. De voorstrijk behandeling moet dus 'z'n ding' hebben gedaan waarvoor het bedoeld was.
Morgen of overmorgen wil ik gaan behangen. De uitkomst laat ik je dan wel weten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan