Voorbereiden elektra voor EV, Warmtepomp en Zonnepanelen

Ga binnenkort verbouwen en wil van de gelegenheid gebruik maken om de elektra toekomstbestendig te maken dwz alvast ruimte maken via nieuwe (mantel)buizen en/of nieuwe elektra trekken voor zonnepanelen, EV en warmtepomp. Heb al een 3-fase aansluiting en een groepenkast met voldoende ruimte overigens 😊.

Mijn groepenkast zit op een andere verdieping dan de meterkast. En een eventueel laadpunt voor EV zal op de verdieping van de meterkast moet komen, Zie tekening met huidige en toekomstige situatie.

Na de verbouwing kan ik niet meer in de schacht dus het is nu of nooit.

Vragen:
  • Welke buis/buizen te kiezen voor de donkergroene nieuwe leiding/schacht die door alle verdiepingen heen gaat. Daar zal dus eventueel elektra (en datakabel geloof ik) vanaf de panelen/omvormer en warmtepomp naar groepenkast, en van de groepenkast naar eventueel laadpunt heen moeten. Gewone PVC-buizen waar ik later iets doorheen kan trekken en zo ja, hoe groot zou die moeten zijn? Zoals op de tekening te zien zullen er een aantal bochten nodig zijn richting de groepenkast, meterkast, etc.
  • Of is het makkelijker om overal al Ymvk oid te leggen en zo ja, hoe dik (om ook op toekomstige scenarios met misschien hogere capaciteit/vermogens door nieuwe technieken / panelen voorbereid te zijn).
  • Kan ik eventueel ook een extra groepenkastje rechtstreeks ‘na’ de meterkast leggen en daar het ev laadpunt achter? Dan zou ik me in ieder geval het aanleggen van de kabels van de bestaande groepenkast naar de begane grond besparen.
  • De locatie van de eventuele omvormer is ook de ruimte waar nu de CV hangt. Mocht dat in de toekomst een (hybride) warmtepomp worden, wellicht goed om hier ook alvast rekening mee te houden. Buitenunit zou dan op het dak boven die ruimte komen want ik heb alleen een terras. Dus hiervoor ook alvast een extra buis / kabel trekken?
  • Tot slot: mocht er ooit een thuisbatterij komen, zal dal die ook op de begande grond, bij de meterkast komen. Bovenste verdieping zijn nl slaapkamers dus dat is niet verstandig neem ik aan.
Bedankt.



elektra2.jpg
 
Laatst bewerkt:
Als je nu ymvk kabel gaat leggen zal je veel extra (dikte en aantal aders) moeten leggen om overal rekening mee te kunnen houden en dan nog kans dat je iets verkeerd gokt.
Buizen zijn goedkoop. Teveel kan bijna niet.
Gewoon een aantal 19mm buizen leggen. Op plekken waar je denkt 6 of 10mm2 nodig te hebben leg je 25 of 32 mm elektrabuis.

Voor de warmtepomp moeten er ook koelmiddel leidingen naar binnen.

2e groepenkast bij de meterkast kan, maar dan moet ook de huidige meterkast flink veranderd worden. Dan zou ik erover nadenken om de complete meterkast te verplaatsen naar beneden.
 
  • Like
Waarderingen: Thales
Bedankt voor de nuttige reactie, Jackd. Ik zal dan inderdaad een stuk of drie 32mm buizen leggen. Beter wat te ruim dan achteraf spijt.

Je laatste punt over benodigde 'aanpassingen in de meterkast' en dat het dan misschien beter is om de complete meterkast te verplaatsen. Ik neem aan dat je hier 'groepenkast' bedoelde. Dat is helaas geen optie want de begade grond is een aparte ruimte waar ik niet vanuit de woonverdieping in kan, en ik wil de groepenkast toch graag vanuit de woning kunnen benaderen.
Zou ik dus toch voor een tweede groepenkastje gaan naast de meterkast op de begane grond, wat zou er dan in de huidige groepenkast moeten worden aangepast?
Ik heb een 3-fase aansluiting (3*25A) en een ABB-haf busboard dubbele kast met 1 hoofdschakelaar 4-polig, 3 aardlekschakelaars 2-polig, 9 eindgroepen en nog voldoende ruimte.
 
Ik bedoelde inderdaad de groepenkast verplaatsen.
Hoe vaak doe je nu iets met de groepenkast?
Zou het zelf alleen doen als je de ruimte waar de groepenkast nu hangt beter kan gebruiken.

Of een tweede groepenkast handig is?
Als je de ruimte hebt naast de 1e waarschijnlijk niet.
Het scheelt maar één dikke kabel als je de lader en de accu beneden krijgt.
 
  • Like
Waarderingen: Thales

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via