Vloerverwarming blijft warm water krijgen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Mijn vrouw en ik hebben zojuist een nieuwe woning betrokken. Na een paar maanden flink verbouwen zijn we nu bezig met de details. Nu ben ik erachter gekomen dat wanneer de pomp van de vloerverwarming draait de CV ketel elke paar minuten aanslaat en ook heet water aanvoert naar de pomp. (Het betreft een CV-systeem). Dit terwijl de kamerthermostaat ingesteld staat op 17 graden en het in huis 23 graden is. Volgens de thermostaat zou de CV dus niet moeten verwarmen... Waarom slaat de CV dan toch aan als de vloerverwarming draait? De pomp is niet verbonden met de CV installatie.

Situatie:
Vloerverwarming op begane grond als hoofdverwarming
kamerthermostaat op begane grond
Intergas combi-ketel op zolder

Mogelijke oorzaken:
Werkt de kamerthermostaat niet goed, of is deze niet goed aangesloten? (Dit laatste kan ik me niet voorstellen want ik heb de aansluiting gelaten zoals die was, heb slechts de kabel vervangen omdat de vorige bewoner erg hield van kabeltjes uit veel korte stukjes met overal kroonsteentjes)

Zit er iets fout in de CV ketel zelf omdat deze gewoon heet water het CV-systeem in pompt ondanks dat de thermostaat hier geen 'opdracht' toe geeft?
 
Wat waarschijnlijk de oorzaak is:
Je vloerverwarmingsverdeler is niet helemaal hydraulisch neutraal(ook een neutrale verdeler kan enige stroming veroorzaken), en daardoor zorgt die voor stroming door je ketel. Op je ketel heb je warmwater comfort aanstaan, en die wil dus de warmtewisselaar op temperatuur houden. Het warme water stroomt uit de ketel. en dus gaat hij de warmtewisselaar weer opwarmen.

Oplossing1(goedkoop en makkelijk): Tapwater comfort uitzetten.
Oplossing2(goed): Vloerverwarmingsverdeler hydraulisch neutraal maken. Indien hij dit al is: zoneklep met eindcontact plaatsen.

Trouwens, ik zou zomers je vloerverwarmingspomp ook uitzetten. je hebt daar speciale apparaatjes voor.
 
In de installatie handleiding van Intergas staat geschreven dat indien er een tweede pomp in het systeem aanwezig is er een keerklep geplaatst moet worden.

Hiervoor is een speciaal buisje met ingebouwde keerklep te verkrijgen. Deze komt dan als vervanging van het stukje koperbuis onder de pomp.

Heb de ervaring dat deze ketels met een vloerverwarming eraan zonder keerklep nogal wat verbruiken, vooral met tapcomfort aan.

Keerklep dient tevens geplaatst te worden indien de leidingen vanuit de ketel eerst omhoog gaan. Dit zal bij u waarschijnlijk niet het geval zijn met de ketel op zolder.

Als het een nieuwbouwhuis is dan zou ik even met de installateur overleggen. Eea staat in de montage handleiding.

Wat al aangegeven is, zet tussen de vloerverwarming een pompschakelaar, de pomp draait dan alleen als het nodig is. Tevens schakelt deze in de zomer af en toe de pomp aan waardoor deze niet vast gaat zitten.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via