Vinylvloer nieuwbouwwoning i.c.m. met vloerverwarming

Mijn dochter krijgt binnenkort een nieuwbouw "huisje" waar vloerverwarming in zit. Het betreft een huurwoning en daar willen we vinyl in leggen. Nu hebben we discussie met de leverancier over de manier van leggen. We kopen een wat betere vloer (geschikt voor intensief gebruik) bij de wat goedkopere aanbieder om het maar zo te zeggen. We willen er geen ondervloer onder om mee te beginnen. Dan geven zij aan dat de vloer geheel verlijmd zou moeten worden i.v.m. de vloerverwarming. Persoonlijk zien we dat niet zo zitten omdat het er waarschijnlijk ook een keer uitgehaald moet worden. Ik begon het bericht al met de vermelding "huisje" omdat ik wil aangeven dat de grootste ruimte (woonkamper) 340 x 480 cm is. Er komt een redelijk grote hoekbank in en ook wat ander meubilair. Onze gedachtengang is dat je dan eigenlijk alleen nog over de "loop- of gangpaden" hebt omdat een groot deel met meubilair staat gefixeerd om het maar zo uit te drukken. Heel verhaal zo maar de kernvraag is of het gewoon mogelijk is om de vinylvloer los op de betonvloer met vloerverwarming te plaatsen zonder dat hier direct problemen ontstaan. We zijn op de hoogte dat we wel een vinylvloer kiezen die thermisch genoeg warmte doorlaat. Alvast dank voor jullie reactie.
 
Hebben jullie een idee als je dochter de huur opzegt moet de woning dan weer met een schone betonvloer worden verlaten. Lijmen lijkt mij een slecht idee.
 
@Marcn.88 het mooie is dat een vriendin van haar onlangs bij dezelfde winkel had besteld en ook vloerverwarming heeft en "de legger" heeft gezegd dat ze de lijm terug kan brengen wat ze ook gedaan heeft. Ofwel daar ligt de vloer dus gewoon los.

@wgb het zal inderdaad zo zijn dat als ze de woning verlaat en de volgende huurder de vloer niet wil (overnemen) dat deze dan zonder lijmresten opgeleverd zal moeten worden. Dat is een behoorlijke klus lijkt me waar we dan niet op zitten te wachten.
 
Toen ik vroeger huurde heb ik altijd vinyl gelegd. Ook de dikste variant uit een goedkope winkel en relatief kleine kamers. Ik heb nooit gelijmd omdat ik zeker wist dat het er binnen 5 jaar weer uit moest. Geen vloerverwarming destijds, maar ik was in de winter regelmatig 1 of 2 weken weg en zette de verwarming dan gewoon uit. En in de zomer scheen de zon door grote ramen recht op de vloer. Dat zijn behoorlijke temperatuurverschillen. Nooit problemen gehad. Ik zou het gewoon proberen. Soms is de beste oplossing niet de meest praktische.
 
@wgb, vinyl zet uit onder invloed van temperatuurverschillen. Losliggend vinyl wordt daarom altijd een fractie van de wand/plint afgehouden. Het vinyl heeft dan de ruimte om te kunnen uitzetten.

Als de uitzetting te groot wordt en het vinyl onvoldoende ruimte heeft om uit te zetten, dan krijg je bulten in het vinyl. Met name bij wat warmer weer. Het verschijnsel treedt ook op wanneer er veel zware meubels op het vinyl staan, dan kan het namelijk ook niet vrij werken.

Ook grote oppervlaktes vinyl, bijvoorbeeld breder dan 4 meter, lenen zich ook slecht voor het losleggen, omdat de wrijving tussen vinyl en ondergrond dan te groot worden om het vinyl vrij te kunnen laten werken.

Bij vloerverwarming warmt het vinyl in zijn geheel behoorlijk op. Daardoor zet het uit en dat is moeilijk op te vangen wanneer het los is gelegd. Dan heb je dus grote kans op bulten wanneer de verwarming aan is.

Een goede stoffeerder zal het vinyl dus altijd in zijn geheel verlijmen op vloerverwarming.
 
Ja, alleen bij vloerverwarming warmt het vinyl in zijn geheel op. Dat betekent dus ook dat je over de gehele oppervlakte uitzetting hebt en daarmee wordt de kans op bulten ook groot.

Alleen bij kleine oppervlaktes gaat het wellicht goed. Bij wat grotere oppervlaktes gaat het gegarandeerd mis. Overigens treden ook zonder vloerverwarming bij losliggend vinyl regelmatig bulten op bij warm zomers weer.

Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld Forbo voor haar Novilon vinyl voorschrijft dat het bij toepassing van vloerverwarming en/of -koeling helemaal verlijmd moet worden. Zonder vloerverwarming en/of -koeling kun je oppervlaktes tot 40 m² los leggen.

Toen ik nog werkzaam was bij een woninginrichter legden we het vinyl ook meestal los. Dit was praktisch en snel klaar, maar bij vloerverwarming en grotere oppervlaktes deden we het toch echt niet. Teveel kans op klachten en daarmee gezeur.
 

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
  • Rainking
  • Vloeren
  • 6
  • 711
Reacties
6
Weergaven
711
Vloeren
Rainking
Reacties
0
Weergaven
448
  • Gesloten
Reacties
3
Weergaven
3K
Vloeren
Robbie's
  • Gesloten
Reacties
1
Weergaven
8K
Vloeren
IJkenhout
Reacties
1
Weergaven
4K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via