Vervanging HR-104 door HR-107

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik ben van plan om mijn huidige cv-ketel te gaan vervangen. Niet omdat deze versleten is maar om gas te gaan besparen.

Onze huidige cv ketel is in 1992 geinstalleerd. Het gaat hierbij om een Nefit HR Turbo (HR-104). Nu hoor ik veel verhalen om mij heen dat ja na het installeren van een nieuwe cv-ketel (HR-107) veel gas kan besparen.

Ik heb al rondgekeken en kom uit op een een Intergas combiketel 7.0-26.2 kW Kombi-Kompakt CW5/HR 36/30 of een Remeha Avanta 35C HR-Combi CW5 Comf.Sys./iSense. De Remeha is ongeveer 200 euro duurder dan de Intergas echter wordt bij de Remeha een iSense thermostaat geleverd.

Wat is volgens de specialisten hier een verstandige keuze?
Ketel vervangen ja/nee, zo ja welke ketel de Intergas of de Remeha?

Verder zit ik nog met een redelijk simpele vraag. Wij hebben in ons huis allemaal 12mm warmwaterleiding. Is de capaciteit van een CW5 boiler niet te groot voor ons leidingsysteem. Met andere woorden heb ik ook genoeg aan een CW4?

Alvast bedankt
 
Werkt je oude ketel nog, zou zeggen laten hangen. Nu heb je een combi met een voorraadvat van 25liter. Volop warmwater dus. Ga je deze vervangen door een doorstroom toestel zul je verschil merken in het warme water.
Of je veel zult besparen van 104 naar 107, volgens mij valt dat tegen.
Alleen de nieuwere ketels moduleren, en dat doet de Nefit turbo niet. Heb je geen grote onkosten aan je ketel, zou ik hem lekker laten hangen.

Succes
 
Die zogenaamde besparing gaat meestal te niet door het comfort van meer warmwater gebruik.

Zoals Ceeshobby ook al schreef, lekker laten hangen tot er probemen gaan komen dan is het nog vroeg genoeg.

En over merk keuze en prijzen worden hier geen uitspraken gedaan (zie de forum regels)

Vr Gr en succes ermee
 
Is appels met peren vergelijken zoals ceehobby idd goed opmerkte.
In theorie zou je 3% hogere rendement hebben, dat zal in de praktijk
wel iets meer zijn ivm het moduleren van de cv-ketel icm modulerende
kamerthermostaat, maar het geeft geen enorm verschil.
Je huidige cv-ketel zal bij het niet gebruiken ervan in 24 uur ongeveer
3x aanslaan om op te warmen op de boiler.
Een doorstroomtoestel zoals bv Intergas en Remeha slaan in 24 uur
ongeveer elke 90 minuten aan op het tapspiraal, uiteraard brand hij dan
korter (ongeveer 30 sec) als dat hij een boiler op moet warmen.
Maar aan het einde van de dag verbruikt een doorstroomtoestel wel meer
gas, nu kan je wel de warmhoudfunctie uitschakelen bij de meeste toestellen
dan houd je wel warmwater, maar dan als een geiserprincipe.
Dus kies doelbewust voor of een voorraadtoestel of doorstroomtoestel :wink:
 
Met allemaal 12mm leidingen zal een CW5 waarschijnlijk niet tot zijn recht komen. Zoals als aangegeven ketel lekker laten hangen tot er grote kosten komen. Aan een ketel van 1992 zou ik niet veel geld meer uitgeven. Voer er voor behoud van het toestel wel onderhoud aan uit. Ketels worden nogal smerig van zichzelf.

Succes.
 
Het advies om een toestel van 18 jaar oud lekker te laten hangen tot er onkosten aan komen vind ik een beetje kort door de bocht.

meestal gebeurd dit op momenten dat een snelle vervanging lastig is, hetzij door drukte bij de installateur of door financiële oorzaken.
en dan zit je voor het blok, een dure reparatie uitvoeren aan een toestel wat het niet meer waard is of één of meerdere dagen in de kou zitten tot het toestel vervangen word.

en nee ik heb geen aandelen of belangen anders dan dat ik als monteur liever eerlijk ben naar mijn klanten en soms het verstandig is om preventief te vervangen als de leeftijd er naar is,
dit doe je met je auto, je televisie je koel vries combinatie maar de cv ketel moet maar blijven hangen tot hij echt de geest geeft en het te duur word.
en dan zit je met alleen maar kwade keuze's.

vwb de voorgestelde toestellen doe ik ook geen uitspraak maar gezien de [sumiere] beschrijving van de huidige installatie zou ik voor geen van beide gaan maar een lichtere combo van beide,
wat ik hiermee bedoel is idd een cw4 klasse toestel maar dan wel icm met een modulerende thermostaat maar niet waar beide van hetzelfde merk is,
maar dat is mijn keuze, dit hoeft de uwe niet te zijn.

mischien schop ik hier tegen schenen en krijg ik de hele harde kern over mee heen maar dit is mijn mening, niets meer en niets minder.
 
Bedankt voor het advies. De Nefit doet het prima en krijgt ieder jaar onderhoud. Rond 2000 is de warmtewisselaar en logica onder garantie vervangen. Ik ben dus ook niet zo bang voor uitval op dit moment.

Als ik de reacties zo lees is een CW4 voldoende voor ons.

Met betrekking tot een modulerende thermostaat kan ik dus ook kiezen voor onze huidige Cenvax Vag5000?

Wat betreft de keuze van het merk zal ik jullie niet lastig vallen verder.
 
De grootste besparing van de huidige ketels zit hem in het taprendement en een betere cv regeling (modulerend)
Als je een warmwaterkanon neemt is dat voordeel door het meerverbruik wel verdwenen.

Besparing is er wel te halen als je de juiste keuze maakt.
En het wel of niet laten hangen: die keuze kan voor een ieder verschillen en als je dit wil doen om wat energie te besparen is dat geen slechte keuze. Een nieuwe auto, een nieuwe keuken of een televisie verdien je immers ook niet terug. :mrgreen:
Leven als een zwerver is de grootste besparing die je kan doen maar gelukkig denken we niet allemaal zo. :wink:
 
Leven als een zwerver is leven in de kou met koud water ;)

maar als idd al de wisselaar en logica zijn vervangen heb je al een paar dure onderdelen te pakken en was je info onvolledig, dus krijg je verkeerde reacties.

maar zoals ik al verwacht had, mijn collega deelt mijn mening op niet of heeft deze aangepast op jou laatste post, ik hou me afzijdig in deze loze discusie, mijn mening staat en blijft ongewijzigd, maar doe wat je goeddunkt :)
 
Mijn antwoord op de vraag zonder een discussie aan te gaan:

Ik ben van plan om mijn huidige cv-ketel te gaan vervangen. Niet omdat deze versleten is maar om gas te gaan besparen.

Zie m`n voorgaande antwoord. :wink:
 
Ik had er niet meer aan gedacht dat deze onderdelen waren vervangen. Ik heb de onderhoudsformulieren er nog even bij gepakt en zag dat deze destijds onder garantie zijn vervangen.

Ik denk nog wel steeds aan een nieuwe cv-ketel. Ook aangezien de Cenvax VAG 5000 niet helemaal goed regelt. Ik heb de installateur er al bij gehad en ben zelf aan het instellen geweest. Op één of andere manier krijgen we instellingen niet goed.

Zoals hierboven ook wordt aangegeven moet ik een CW4 ketel hebben. Er wordt ook aangegeven over doorstroomboilers en voorraadboilers, wat zijn hier de voor- en nadelen van? Dan kan ik een juiste keus gaan maken. Ik zal jullie niet vermoeien met vragen over merken en typen.
 
De ketel vervangen omdat het comfort niet goed is lijkt me geen verstandige keuze.
Als de ketel gewoon werkt ligt het niet aan de ketel maar aan de regeling of de installatie die er achter zit.

Een WA regeling is voor velen ook niet eenvoudig om goed in te stellen laat staan dat je installatie ook niet optimaal is afgesteld of berekend is.
Problemen moet je bij de bron oplossen en niet met kunstgrepen het beste er uit proberen te halen.

Een Cenvax 5000 regelt zeker wel goed, als de installatie die er achter zit klopt. Door de vele instellingen kan het zijn dat men hem niet goed werkend krijgt in jou installatie.

Als je auto slecht rijdt kun je een niewe kopen maar als je nog steeds je handrem er op laat staan blijft het tobben. :mrgreen:
 
Ik ben het helemaal met je eens om het probleem bij de bron aan te pakken. Wij hebben de Cenvax VAG 5000 nu sinds een jaar of 4. In het begin was het helemaal dramatisch. Ik heb al met behulp van het forum hier de Cenvax zo aangepast dat we er mee kunnen leven. Maar persoonlijk ben ik niet tevreden met de werking van de Cenvax.

Aangezien onze cv ketel nu ook al op leeftijd begint te komen hebben we min of meer beslo-ten dat we een nieuwe cv ketel aan willen schaffen en dat we de Cenvax weg doen. Vandaar ook de keuze van een Remeha met iSense. Dit leek mij wel wat. Echter werd mij door een aantal mensen uit mijn omgeving aangeraden om de Cenvax te houden in combinatie met een nieuwe modulerende ketel.

Aangezien ik geen kennis heb van de verwarmingswereld wilde ik graag jullie meningen ho-ren.

Ik ben al van een CW5 naar een CW4 ketel gegaan omdat de extra capaciteit toch geen meerwaarde heef voor ons.

Wat ik mij nu afvraag wat de voor- en nadelen zijn van een doorstroom of voorraadboiler.

Ik weet dat ik hier geen advies van merk en type mag vragen maar wat zijn belangrijke din-gen om op te letten bij aanschaf van een nieuwe cv ketel buiten de capaciteit, hr en cw waarde.
 
Vaak moet je bij een cenvax de pomp continue laten draaien of in ieder geval een lange nadraaitijd geven. Stopt de pomp te snel dan koelt de aanvoer voeler niet snel af en duurt het vaak lang voordat de regelaar weer warmte vraagt.

Bij de huidige ketels kun je icm de juiste thermostaat ook WA regelen door alleen een buitenvoeler te plaatsen. Ik zou zelf zeker een moderne thermostaat erop zetten. Je kunt je daarbij afvragen of WA regelen nodig is. Het is eenmaal niet de meest efficiënte manier van verwarmen. In sommige gevallen kan het niet anders. Het kan wel comfortabeler zijn.

Met de moderne thermostaat kun je de tapwater functie uitzetten. Daar is best eea te besparen. Uw Nefit kan dit niet en zal steeds de boiler opwarmen, ook als u enkele weken met vakantie bent.

Succes.
 
Nu je daadwerkelijk een nieuwe cv-ketel wilt, moet je de ketel incl.
regeling gaan afstemmen op het huidige huishouden en voor de komende
10 jaar (als je zover kan inschatten), nu heb je de tijd nog om je te gaan
verdiepen wat je allemaal wel of niet wilt.
Ik weet niet welke vermogen cv-ketel je nu hebt, HRC 21 (cw3) of HRC32
(cw4), minder is nooit aan te raden, intussen weten we dat er een Vag 500
op zit en niet bevalt, hoe is de rest van de installatie?? overal thermostaatknoppen
op alle radiatoren?? vloerverwarming aanwezig? tevreden over de huidige
douchcapaciteit? openhaard in de ruimte van de thermostaat? of hangt
de thermostaat nu naast de cv-ketel en zit er in de woonkamer geen kabel
meer?
Zonder deze antwoorden kan je alleen maar een universeel advies geven
op basis van wat er tot nu toe is gemeld, en dat zou dan weer een
weersafhankelijke regeling zijn van het zelfde merk als de cv-ketel...... :wink:
 
Onze huidige ketel is 21 kilowatt, met een cw3 boiler. In het hele huis zitten thermostaat kranen en de thermostaat van de Cenvax hangt in de woonkamer. De draad kan worden vervangen worden. Onze gezinssituatie is op dit moment met twee jonge kinderen. Over 10 jaar dus puberende tieners.

Verder zitten we nog te denken aan een houtkachel op termijn in de woonkamer.

Qua warm water wil ik een cw4.

Ik hoop dat dit voldoende info is voor een goed advies.
 
Ja, genoeg voor nu.
Je hebt "binnenkort" dus kinderen die op hun kamer gaan leren/spelen
daar wil je natuurlijk ook warmte houden, dus het beste in die situatie
zonder al te veel kosten is gewoon je WAR situatie behouden, maar dan
wel 1 die bij het nieuwe merk cv past/hoort.
Of je moet gaan denken aan het nieuwe systeem van Honeywell, dan kan
je per thermostaatkraan een eigen programma instellen :roll:
In ieder geval kan de thermostaat blijven zitten waar hij zit, ondanks
de toekomstige openhaard mag dat bij volledig WAR geen probleem zijn.
Zodra je naar CW4 stapt, ga je eigenlijks automatisch naar meer
cv-vermogen, dus overcapaciteit tov je huidige cv-ketel, dit kan positief
uit pakken, mocht het te veel van het goede zijn, dan kan je bij de meeste
cv-ketels dit terug stellen.
Als er veel warmwater per dag word gebruikt, dan is het verschil tussen
een voorraad of doorstroomtoestel niehiel, dus die keuze is volledig aan
jezelf...net waar je het beste gevoel bij krijgt, aan eindtemp. zit geen
verschil, blijft rond de 60 graden :wink:
 
Enkele goedkopere ketels uitgezonderd begint het tegenwoordig al bij CW4. Denk er bij de keuze aan dat sommige goedkopere ketels niet zondermeer WA geregeld kunnen worden met een moderne thermostaat.

Succes.
 
Als ik de reacties hier zo lees is een WAR het beste voor ons, op zich bevalt het nu ook al wel goed alleen is de temperatuur in de woonkamer soms niet in de hand te houden. Verder is er overdag niet heel veel vraag naar warm water dus een doorstroomboiler is voor ons wel voldoende.

Op basis van de reacties zit ik nu te denken aan een Remeha Avanata of Calenta met iSense.

Ik heb zitten kijken maar ik zie als leek niet echt verschillen tussen deze twee verschillende ketels. Ik weet dat ik hier niet mag vragen welk type het moet worden maar wil wel graag de voor- en nadelen van deze twee ketels weten. Dat mag ik vast wel vragen!

Verder vraag ik me af of de iSense standaard met buitensensor wordt geleverd en wat de beste aansluitmethode is voor deze regeling.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan