Ventilator onder radiator

Heb als proefopstelling in 1 kamer onder de radiator een radiaal ventilator neer gelegd, deze heb ik zo geplaatst dat ie achter de radiator doorblaast.
ruimte lijkt logischerwijs 5x zo snel op te warmen dan zonder.

nadeel, het ding is nogal lomp en luidruchtig, is hier een slankere stillere oplossing voor, google gaf niet echt een oplossing, dus daarom maar ff via hierzo :oops:
 
Door de geforceerde luchtstroom zal de radiator meer warmte afstaan. De extra warmte moet door de ketel worden geleverd.
De opstelling geeft dus geen gas besparing.
Door de verhoogde warme luchtstroom zal er meer warmteverlies naar buiten ontstaan. Ook het elektrisch verbruik draagt bij aan
extra energie verbruik. Met een grote radiator zal de kamer ook sneller opwarmen. mvgr bernhard
 
Hoewel de ketel natuurlijk wel efficienter word omdat de retour temp lager is :wink:

btw de radiator hangt tegen een binnenmuur
 
Een lagere retour temp. bij de radiator geeft minder capaciteit van de radiator. Als de retour temperatuur normaal wordt is het voordeel bij de ketel weg. De verhoogde luchtcirculatie door de kamer zorgt voor een verhoogt warmteverlies. Er bestaat nog steeds geen warmte/energie die uit niets komt. mvgr bernhard
 
Dit wordt DBE genoemd. Volgens mij komt dit van Jaga af, zei hebben er ook complete sets voor in het assortiment.

Omdat ik de garage graag snel wil kunnen opwarmen als ik daar wil gaan klussen, heb ik dit daar ook toegepast. Een zelfbouw versie van DBE.

In principe is het niets anders dan de bekende PC ventilatoren onder de radiator te plaatsen. Deze laat je aansturen door een Velleman Thermostaatmodule VM137 Module 12 V/DC Temperatuurregelbereik (°C) 5 - 30 °C.

Deze schakelt de ventilatoren in bij de ingestelde temperatuur. Dus zodra je ketel aan is en de radiator openstaat gaan de ventilatoren aan.

Mijn radiator in de garage is type 22 en 280 cm lang. Daar zitten 7 ventilatoren van 120 cm onder. Werkt geweldig en is nauwelijks hoorbaar.
 
Das idd ook een behoorlijk idee, die zijn idd een stuk stiller, in mijn geval(u zal ook wel 12cm bedoelen)heb ik er aan 4 of 5 genoeg, aangezien de radiator 1 meter is. en zou hem gewoon met een snoer schakelaartje aan en uit zetten, simpel maar doeltreffend!!

dank
 
Er wordt helaas ook op dit forum beweerd dat radiatorventilatoren geen aardgas besparen...

Dit is onjuist.

Er zijn nu een aantal kant en klare radiatorventilatoren op de markt, maar een radiatorventilator zelf bouwen is niet moeilijk, er zijn genoeg handleidingen te vinden.

Goede radiatorventilatoren vergroten de warmteafgifte van een CV-radiator met ongeveer 40%, hierdoor hoeft de CV-ketel b.v. niet op 75 graden Celsius worden gezet, maar op 55 graden Celsius, zonder dat je hoeft in te leveren op warmte comfort.

Een CV-ketel die de radiatoren tot bijvoorbeeld 55 graden Celsius verwarmt, verbruikt veel MINDER aardgas dan als radiator-aanvoerwater door de CV-ketel moet worden verwarmd tot 75 graden Celsius.

Zie ook deze actie van de TUDelft:

Project 5: Zet ’m op 70!

Zie dit overzicht en uitleg over de werking en het drastisch verminderen van het aardgasverbruik door het toepassen van o.a. radiatorventilatoren van een CV-ketel, let op het CV-ketel rendement bij verschillende warmwateraanvoeren naar je radiatoren.

Werking CV-ketel.

Vergeet ook niet de radiatorleidingen te isoleren in vertrekken, zoals op de zolder, met radiator buisisolatie en warmte reflecterende folie, of buisisolatie waarop al warmte reflecterende folie is aangebracht.

Verder wordt er ook aardig wat aardgas bespaard als je een vuilafscheider en luchtafscheider plaatst in het gesloten CV-radiator systeem.

Zie deze link van Eigen huis:

Eigenhuis, CV-instalatie optimaliseren en veel aardgas besparen.

Onderaan de webpagina, klikken op:

"Wat zijn de voordelen van een luchtafscheider en een vuilafscheider in mijn cv-installatie."

5.jpg
 
Bij gemiddelde buitentemperaturen zal de retourtemperatuur vrijwel altijd beneden de 55 graden liggen. Zo groot is de besparing dan niet als je de retour verder terug gaat brengen door ventilatoren te plaatsen op een radiator. Het elektriciteitsverbruik is per slot van rekening ook niet gratis.
 
Indien de capaciteit van een warmteafnemer wordt vergroot zal de benodigde aanvoer en retourtemp lager zijn.
Een warmteafnemer kan zijn een:
- radiator
- convector
- luchtverwarmer
- vloerverwarming.
Het verhogen van de capaciteit van een warmteafnemer moet door de ketel worden opgewekt.
Het verhogen van de luchtcirculatie in een kamer zorgt voor een hoger warmteverlies.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan