Twee stroomdraden verbinden met een combinatie wandcontactdoos schakelaar.

Hoi,

Hier een vraag van een elektra leek. Ik heb in mijn schuur al jaren een combinatie wandcontactdoos schakelaar hangen waarvan de knop van de schakelaar af was. Deze wandcontactdoos schakelaar verbind twee stroomdraden met elkaar. De ene draad komt uit de schuur. De andere draad gaat naar de tuin waar de lichtjes en dergelijke aan vast zitten. Met de bestaande schakelaar kon ik de stroom naar de tuin uitschakelen. Omdat de oude schakelaar zonder knop op een gegeven moment niet meer functioneerde dacht ik laat ik maar een nieuwe kopen. Maar met deze nieuwe combinatie wandcontactdoos schakelaar krijg ik niet meer hetzelfde voor elkaar als met de oude. In de bijlage zie je de nieuwe combinatie wandcontactdoos schakelaar die ik heb gekocht. Aan de wandcontactdoos kan ik de 2 fase draden, 2 nuldraden en 2 aardedraden kwijt zodat ik de 2 stroomdraden met elkaar kan verbinden. Maar dan moet de schakelaar er nog tussen. Heb geen idee hoe dit moet. In de oude situatie liep er nog een fase draad (wat volgens mij als schakeldraad werd gebruikt) van de wandcontactdoos naar de bovenkant van de schakelaar. Dit functioneerde goed in de oude situatie, alleen zit de nieuwe schakelaar er heel anders uit. Van alles geprobeerd maar de schakelaar werkt niet!

Weet iemand wat ik fout doe? Heb ik misschien de verkeerde schakelaar gekocht (wisselschakelaar)? Hopelijk kan iemand mij helpen met dit probleem.

Groet Jasper,



IMG_8611.png
 
Normaal sluit je bruin (op de P of L), blauw op de N en geel/groen (op aarde) aan op het stopcontact
vaak zit er al standaard een draadje van de P of L op het stopcontact naar de schakelaar
Op een andere aansluiting van de schakelaar sluit je de draad aan die naar de lampen in de tuin lopen.

Maak anders even wat foto's van de oude en nieuwe schakelaar en plaats die hier.
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker
Dag Gerrit,

Bedankt voor je antwoord. Ik heb foto’s toegevoegd van de situatie van de wandcontactdoos en de schakelaar. De schakelaar is nu nog niet aangesloten net zoals de stroomdraad die naar de tuin loopt. Foto 1 is de stroomdraad uit de schuur aangesloten op de wandcontactdoos (deze functioneerd nu). Foto 2 en 3 is de schakelaar aan de voor -en achterkant. En foto 4 is de stroomdraad die naar de tuin loopt, die dus op de schakelaar moet op een of andere manier? Ik heb geen idee of dit kan met deze combinatie wandcontactdoos schakelaar.

Groet Jasper,



IMG_8615.jpeg

IMG_8616.jpeg

IMG_8617.jpeg

IMG_8618.jpeg
 
De stroomdraad naar de tuin lijkt te kort geworden (neem aan dat je hem niet nog een stuk uit de buis kunt trekken), daar dus even een lasdoos voor plaatsen mede omdat je de litze voor de aarde niet in de klemopening van de schakelaar kunt duwen.
En voor het mooie heb je eigenlijk 2 lasdozen nodig

Ook zie ik nog een zwarte draad uit de buis boven komen, is die voor de lamp?
Zo ja als volgt aansluiten

onder de schakelaar een lasdoos plaatsen en de kleuren 1 op 1 doorlassen naar de 2e lasdoos die je boven de schakelaar plaatst. (de litze met een klemlas doorverbinden met een stugge geel/groen draad)
vanuit de lasdoos boven de schakelaar
2 x bruin 1 x naar de L van de schakelaar en 1 x naar het stopcontact
1 x blauw naar het stopcontact
1 x geel/groen naar het stopcontact

nu zijn er verschillende benamingen voor hetzelfde maar

steeklas.jpg
klemlas.jpg

dit noemen ze bij ons op het bedrijf een .............................en dit is een klemlas voor soepele
steeklas en die gebruik je voor stugge draden....................draden en/of stugge draden.


Vervolgens de zwarte draad nog op een van de 2 overgebleven aansluitingen op de schakelaar.

en dan zou alles weer normaal moeten werken.

Je zou nog wat kunnen rommelen om een lasdoos minder nodig te hebben.
Dan laat je de bruine draad eerst naar de L van de schakelaar lopen en van de L van de schakelaar maak je een bruine draad naar het stopcontact.
Door het zo te doen kan het zijn dat je de lasdoos onder de schakelaar kunt laten vervallen maar dan moet je een oplossing zien te vinden voor de litze/aarde die je niet bij in de aansluiting voor aarde kunt prikken maar eerst om moet zetten naar massieve draad.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu