TL-bak vervangen met LED TL

Beste mede klussers,

Om energie te besparen wil ik een aantal ouderwetse TL-bakken voorzien van LED TL's, maar ik ben er nog niet helemaal uit hoe ik dat het best kan doen. Ik heb wel ervaring met werken aan elektra, maar ik heb nog nooit met TL-bakken gewerkt.

De TL-buizen zijn 4 x 120 cm Philips 830 36W master. Hiervoor heb ik volgens mij een geschikte LED vervanger gevonden in de vorm van Philips LEDtube EM HO 12.5W 830 120cm (MASTER) met dummy LED starter.

Op verschillende websites lees ik over het voorschakelapparaat (VSA) dat het kan blijven zitten, maar dat komt niet ten goede van de levensduur van de LED TL. Daarom zou ik het graag goed doen en het VSA en zoveel mogelijk andere componenten uit het circuit halen.

Allereerst zou ik graag weten wat de omcirkelde componenten zijn in de foto hieronder en welke ik kan weglaten uit het circuit. Als ik moest gokken dan ga ik voor:
  • Rood: starters
  • Blauw: ballast
  • Groen: voorschakelapparaten
Dezelfde set componenten zit bovenaan de bak nog een keer voor de andere twee buizen. De onderste foto is een close up van de omcirkelde documenten. Kan ik de nul en fase direct met de 4 LED TL buizen verbinden of moet er alsnog een ander component in het circuit blijven zitten?

TL-bak.jpg


Close-up.jpg
 
Klopt, de benamingen heb je goed. En inderdaad is het vanuit energieverbruik beter om de voorschakelapparaten er tussenuit te halen. Anders blijven deze alsnog stroom verbruiken.

Een LED TL sluit je inderdaad direct op 230V aan, op fase en nul dus. Eigenlijk net als een 'normale' lamp. Als je een beetje handig bent dan heb je dit zo gepiept.
 
Het is wel belangrijk om het goede schema te handhaven:

1602488990993.png


Als je het op deze manier aansluit, maakt het niet uit, welke kant op je de buis in de armatuur zet.

Op Internet kom je ook het volgende tegen:

1602489302352.png


Deze schakeling is minder geschikt. Als iemand de buis verkeerd om erin zet, krijgt die kortsluiting.
 
Bedankt voor jullie reacties. Voor 4 LED TL's in de bak wordt het dan het volgende schema:

tls_aansluiten.png


Dan moet ik alleen de grijze draadjes nog toevoegen want die zitten nu niet in de bak, maar liever dat dan dat iemand anders straks een TL vervangt en kortsluiting veroorzaakt. Binnenkort aan de slag, ik zal wel even laten weten of het gelukt is.
 
Die "grijze draden" zitten er nu als het goed is ook in, maar dan met een starter halverwege.

In plaats van die bedrading volledig aanpassen, zou je ook de dummy-starter kunnen plaatsen voor hetzelfde effect.

Hoef je alleen het VSA nog te verwijderen en die bedrading aan te passen.
 
Ik ben nu aan de klus begonnen, maar loop vast omdat ik niet weet hoe ik de g13 fitting los moet halen. Weet iemand hoe ik de bestaande draad er uit kan halen zodat ik nieuwe bedrading kan aansluiten op dezelfde lampvoet? Ik zie wel een uitsparing om een schroevendraaier in te steken, maar behalve dat de achterkant iets beweegt heb ik er niks mee los gekregen.

Ik knip liever niet in bestaande bedrading omdat dit van de huurbaas is en ik ze weer kan terugbouwen wanneer dat nodig is.

Alvast bedankt!

20201121_110151.jpg
 
Waarschijnlijk moet je iets duns in dat sleufje naast het gat steken om het contact te openen. Een schroevendraaier zal te dik zijn. Denk meer aan zoiets:
20201121_130922.jpg


Maar het ontgaat me even waarom je draden van de fitting af zou willen halen, zeker als je het makkelijk terug wilt kunnen bouwen. Plaats dan gewoon een dummy starter en verbindt de draden bij het VSA door met een klem?
 
Dat lijkt mij ook handiger. Of overleg met de verhuurder of je deze aanpassing blijvend mag doen. Met zijn toestemming hoef je nooit meer iets terug te draaien.
 
Mijn voornaamste reden om de draden bij de fitting los te halen was omdat ik niet wist hoe de armatuur open moest. Inmiddels is dat wel gelukt en heb ik de vsa verwijderd (zat eerder tussen de twee grijze draden in het midden). De zalmkleurige draad en de witte draad lopen door de starters aan de "starterkant". Dat is ook de voedende kant (daar is blauw verbonden met N en grijs aan L). De tegenovergestelde kant heeft vervolgens de andere einden van de zalm en witte draad die door de starters gaan en zijn met elkaar verbonden door de blauwe draad. Sorry zit niet achter de pc dus ik kan niet tekenen. Hopelijk zijn de foto's duidelijk. Hoef ik behalve het vervangen van de VSA door een klem en het vervangen van de starters door dummy starters verder niks aan de bedrading te veranderen?
20201121_160833.jpg


20201121_160918.jpg 20201121_160859.jpg
 
En wat als je de tl bak vervangt voor een komplete led bak. Ga je verhuizen, dan de oude bak terughangen. Huurbaas ook weer blij. :bedankt:
 
Ik volg je verhaal niet echt dus kan er weinig van zeggen.

Maar met het elimineren van het VSA en de dummy starters ben je wat betreft componenten klaar inderdaad. Nu even nalopen of de fittingen aangesloten zijn volgens eerder geplaatste schema. Als dat klopt dan led buizen erin en klaar is Timmie.
 
Het is gelukt! Was inderdaad een warrige omschrijving, maar heb even goed naar de bedrading gekeken en het lijkt erop dat er een parallele schakeling is van 2 keer 2 tl's in serie. Inderdaad de VSA weggenomen en die draad gelast en de starters vervangen voor de dummy's en dat was het.

Het viel mij op dat het aansluitsnoer geen aardedraad had, is dat toegestaan? Heb nu het aansluitsnoer vervangen voor een 3-aderige. Het lijkt mij toch dat een metalen armatuur wel geaard hoort te zijn.
 
Mooi dat het is gelukt. Een metalen armatuur heeft doorgaans wel een aansluiting voor aarde dus moet je die inderdaad ook gebruiken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan