Tips voor een geïsoleerde fundering voor HSB / Paalconstructie combinatie

Beste forumleden,

Long story short:
Ik zoek funderingstips voor een combinatie van houtskeletbouw en paalconstructie + zadeldak voor een tuinhuis op goede kwaliteit zandgrond.

Na mijn huisrenovatie ben als medium gevorderde klusser bezig met plannen voor een (goed geisoleerde) tuinhuis met overkapping. Het tuinhuis gaat gebruikt worden als klusschuur (met semi 'zware' machines zoals een zaagtafel).
Ik denk al flink na over de toekomst, en wil graag dat de overkapping in de toekomst afgesloten wordt en zo bij het tuin'huis' gedeelte wordt betrokken, om zo een aanleunwoning te creëren. De vloer moet dus nu al goed geïsoleerd worden.

Ik ben aan de slag gegaan met de eerste schetsen en ben met een ontwerp gekomen waar we graag mee doorgaan. Mijn gedachten is om het zadeldak gedeelte als paalconstructie te bouwen (dak dus geheel leunend op de palen) en langs de tuingrenzen en als tussenwand wanden van houtskeletbouw te maken. Hopelijk verduidelijkt de schets wat ik bedoel.

Ik zit nu in het proces waar ik wil langzaam duidelijkheid wil vinden in welk type fundering ik het beste kan kiezen. Is het slim om een combinatie te maken van betonpoeren onder de palen (gedeelte onder het zadelak) en een strokenfundering onder hsb wanden? Of betonpoeren aansluitend op een bewapende betonplaat? Of...? Ik wil het niet te complex maken, maar het moet natuurlijk wel de toekomst aankunnen.

Mijn dank is groot!



vooraanzicht.jpg

boven.jpg
 
als er met zwaarde machines gewerkt gaat worden zou ik een geïsoleerde en dubbel gewapende betonplaat storten van 15 a 20 dik
 
@Marcn.88, thanks voor je antwoord! Alles op een dikke betonplaat is misschien ook een idee inderdaad? Zou dat ook geschikt zijn om een houten paal constructie op te plaatsen met zadeldak? Of precies op die punten toch een iets dieper gat graven met extra bewapening ofzo? 🤔

En hoe ga je dan om met de isolatie. De betonplaat gieten op een laag PIR?

Ik verwacht overigens niet de enorm professionele machines van honderden kilo's en uit voornamelijk staal te plaatsen. Ik ga er van uit dat een grote koelkast net zo zwaar zal zijn als het materiaal dat ik voor ogen heb.
 
Een zaagtafel is geen zware machine, of bent je wat heel geks van plan?
Dat gaat ook goed op 7cm stampbeton en zelfs op stoeptegels als het moet. (maar beton is wel mooi als werkvloer)
De rest kan dan op flinke poeren.

"goed geisoleerd"
Wordt het dan ook verwarmd? Anders grote kans op vochtproblemen.

Het "aanleunwoning" deel maakt het lastig, dan wil je wel goed isoleren.
Dan ook riool en water aanleggen of zo bouwen dat dat achteraf makkelijk kan.

Niet isoleren is ook een optie, wel zo dat je later eenvoudig (in een deel) er een geïsoleerde kamer in kan bouwen.
 
Als je op goede stabiele zandgrond bouwt heb je wellicht geen poeren nodig. Zoek eens op "Hectar funderingsvloer".

Daar kun je prima op verder bouwen dmv van HSB, en zijn een groot deel van de koudebruggen ook al verholpen.
 
@Jackd. er wordt op het begin (situatie werkschuur met overkapping) nog niet veel verwarmd. Later als aanleunwoning wel. Voordeel van hsb is dat ik dan later het geheel kan isoleren van binnenuit.

Voor de fundering en vloer is dat anders. Dat moet ik nu al goed soleren. Inderdaad worden er rioleringbuizen aangelegd voor later.

Qua apparatuur is het duidelijk. Dat is gewoon 'licht' te noemen.

Mijn grootste zorg zit 'm in het gewicht van het zadeldak constructie op de vier palen, en de twijfel wat voor fundering hsb wanden nodig hebben.
 
Google (afbeeldingen) op hsb betonvloer en je ziet hoe je ze op elkaar kan laten aansluiten zonder koudebrug.

De vier palen kunnen op zich op flinke (zelf gestorte) poeren.
Maar als er toch een geïsoleerd betonvloer in komt dan zal je ook een vorstrand willen, die je dan net zo goed zo kan maken dat het voor de palen sterk genoeg is.

Maar je kan het dus ook voor nu eenvoudig houden, de palen op zware poeren en nog geen vloer erin, met in de overkapping simpelweg bestrating op zand.
(ik gok dat je voor beton gaat)
 
Ik kom graag nog even terug op mijn uiteindelijke keuze.
Met een nieuwe schets en wat hulp van een tekenaar heb ik ervoor kunnen zorgen dat het gewicht van het dak niet op de vier hoekpalen moet rusten rust, maar goed verdeeld wordt op de HSB muren. Zelfs achterin de ruimte en aan de rechterkant, waar de hsb muren niet direct onder het dak staan.
Ik heb nu rechtsachter, onder de hoek van het dak, ook geen paal meer nodig die 'midden' in de ruimte staat.

De funderingskeuze is dan ook simpeler: Een in-een-keer-gestortte fundering met vorstrand. De keuze lijkt nu zo voor de hand liggend, haha.

Thanks voor jullie hulp en inzichten. Mogelijk zien jullie me terug voor detailleringsvragen 👍.
 

Gerelateerde klussen

Reacties
1
Weergaven
3K
Reacties
13
Weergaven
17K
  • Gesloten
Reacties
3
Weergaven
6K
  • Gesloten
Reacties
8
Weergaven
32K
  • Gesloten
Reacties
5
Weergaven
6K
Draagconstructie
Mark en 3 meiden

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via