Dus boven is 1 zone waar alle radiatoren een slimme knop hebben die de CV aan zetten als er warmtevraag is. (?)
Exact. Minus 1 radiator in het bergkamertje, daar zit een gewone thermostaatknop op standje 1. Doet dus alleen wat als het gaat vriezen. ;)
En beneden is zone 2 waar een thermostaat hangt die de zoneklep moet sturen. (?)
Precies, die stuurt de zoneklep zodat je boven lekker een werkkamer kan verwarmen zonder een ruimte van 10x6 bij 3 hoog onnodig mee te verwarmen (woonkamer).
Ik heb bij de voordeur een kleine radiator geplaatst die altijd open staat. De warmte daarvan verspreid zich door het huis, waardoor die niet verloren gaat en het ook niet te warm wordt in de hal. (Vond ik een betere oplossing dan een bypass onder de vloer)
Dat kan een goede oplossing zijn als ie heel klein is zodat je weinig warmte verliest.
Wij hebben een bovenwoning met voordeur beneden dus dat is toch heel ongelukkig. Dat is nl de enige plek die minder geisoleerd is zodat de warmte toch flink verloren gaat als je daar gaat verwarmen (er hangt wel een radiator). Je bent er verder ook nooit behalve 1 seconde bij binnenkomen en weggaan.
De radiator in het kleine kamertje kan er ook voor dienen door daar de thermostaatknop helemaal open te zetten maar toch vind ik het dan zonde dat die maar staat te stoken, er gaat uiteindelijk toch best flink wat warmte heen. Als test heb ik het al eens gedaan maar je loopt dan echt een hete kamer binnen.
Verder geen kleine radiatoren die altijd open kunnen.
Ik zou beslist niet iets maken dat de pomp stopt: de pomp blijft juist draaien om de restwarmte van de ketel kwijt te raken. Daar iets in veranderen kon wel eens funest voor je ketel zijn.
Daar ben ik het mee eens, daarom dacht ik ook als eerste aan een bypass en niet zozeer aan die truuk met het relais.
Op 1m van de ketel is vast beter dan helemaal niks, maar het is de vraag of dat korte circuit wel voldoende warmte kan afgeven. Wellicht kun je een paar meter buis in serie met de bypass toevoegen?
Ja wellicht maar het wordt wel een rare constructie dan met op aan- en afvoer allebei een T-stuk, en dan een stuk in grote lussen "opgerolde" flexibele buis ertussen o.i.d.?
Ik zie het nog steeds niet helemaal voor me, vandaar mijn vraag aan iemand met hopelijk meer loodgieterservaring op verwarmingsgebied. :)