Thermostaat kapot, ik heb het koud! Is 'ie te repareren?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo, ik heb een oudere CV-ketel (merk weet ik ff niet, als het belangrijk blijkt te zijn ga ik 't nakijken) en een thermostaat, een Chronotherm III van Honeywell. Die begon gisteren ineens raar te doen, heel het scherm ging knipperen en hij reageerde nergens meer op. Er af gehaald, batterijen vervangen maar niks hoor. M'n broer heeft ook al gekeken en die zegt dat dat "kastje" kapot is (iets doorgebrand/kortsluiting/zoiets). Op internet worden overal Chronotherm III-apparaten aangeboden maar mijn vraag is of het probleem te fixen is door er zo'n nieuw kastje op te zetten.

Ik dacht net handig te zijn en vroeg aan mijn ex (die is bouwvakker en is nogal handig met van alles en nog wat) of hij iets wist waarmee ik toch even een beetje warmte had. Volgens hem komt er een blauwe draad uit de muur en een rode, en maken die contact met elkaar op het moment dat de thermostaat het signaal "verwarming aan" geeft. Nou ja, die draden heb ik inderdaad gezien maar volgens hem moest ik ze aan elkaar knopen en dan zou de ketel aanspringen. Ik heb het met angst en beven geprobeerd (ben bang voor stroom enzo) maar er gebeurde NIETS. De ketel is niet kapot want ik heb wel warm water.

Ik heb al gegoogled en ik las iets over dat die draden daarna niet zomaar weer aan elkaar kunnen omdat een thermostaat die wordt geïnstalleerd ook ergens wordt geïnstalleerd op je ketel (iets met klemmen ofzo?) maar ik begrijp er eigenlijk weinig van, als vrouw met twee linkerhanden en 0,0 technisch inzicht. Dus kom ik het hier maar even vragen, vóórdat ik morgen zo'n nieuw opzetgeval koop op het internet en vervolgens alsnog in de kou zit. En weet er iemand iets hoe ik het nu warm kan krijgen? (Ja, bewegen ja... heb al een half uur staan dansen en springen, wil nu graag even zitten :-)

Alvast bedankt iedereen!
 
De thermostaat die u heeft is weinig meer dan een schakelaar.
Hij geeft "aan" of "uit" door aan de CV ketel.

U kunt dit ook met de hand doen,
er hangen twee draadjes achter de thermostaat.
"aan" is de twee draadjes met elkaar verbinden.
"uit' is als ze geen contact met elkaar hebben.

U hoeft niet bang te zijn, het is laagspanning,
er bestaat geen gevaar geelektrocuteerd te worden.
 
Update: na uw geruststelling dat er niets gebeurt heb ik het nogmaals geprobeerd. En nu deed 'ie het wel. Ben erachtergekomen dat die twee draadjes tegen elkaar houden zodat ze contact maken, niet genoeg is. Ik was daarnet bang en heb ze alleen maar tegen elkaar aan durven houden. Nu heb ik ze in elkaar gedraaid en na een minuut of zo sprong de ketel aan. Beteknt dit, dat de hele boel weer werkt als ik er zo'n nieuw Chronothermkastje op zet?

Dank u wel trouwens voor uw geruststellende woorden want anders durfde ik het niet te proberen!
 
Fijn dat dat veilig gelukt is.
Kloek77: Bij mij staat er echter 220 op mijn draadjes (zie post iets verder over Oude Honeywell Chronoterm)
Ik veronderstel dat je wist dat het laagspanning was aangezien het een Honeywell Chronoterm III met batterij was ?!
 
Spikkel schreef:
Beteknt dit, dat de hele boel weer werkt als ik er zo'n nieuw Chronothermkastje op zet?
Inderdaad, je oude thermostaat was defect.
Als je er een nieuwe opzet werkt alles weer normaal.
 
Hier is ten onrechte er zomaar vanuitgegaan dat het om laagspanning ging. Had net zo goed 230V kunnen zijn. Chronotherm kan volgens mij ook 230V schakelen.
 
De chronotherm III en IV mogen niet een ketel aansturen die werkt met direct 230 V, maar uitsluitend voor spanningen beneden de 30 V

Het ook niet logisch dit dan te moeten veronderstellen.
Het is op deze wijze onmogelijk nog een antwoord te geven als met dit soort fouten rekening moet worden gehouden.

We mogen er vanuit gaan dat aparaten worden gebruikt waarvoor ze zijn gemaakt en dat is de verantwoordelijkheid van de gebruiker om dat te controleren met de gebruiksaanwijzing die er wordt bijgeleverd.

Eveneens is het gebruik van dit forum voor eigen risico en verantwoording.

Vr Gr
 
Ik was er ten onrechte even van uit gegaan dat een chronotherm 3 ook geschikt is voor 230V. Als deze inderdaad alleen laagspanning kan schakelen is er niets mis met het advies.

Ging mij er om dat je er niet per definitie vanuit kunt gaan dat er sprake is van laagspanning bij een thermostaat. Er zijn ook klokthermostaten op de markt die wel geschikt zijn voor 230V en als er dan ook een ketel aan hangt met 230V aansturng heb je een probleem als je de bedrading vastpakt.
 
Inderdaad goed dit te vermelden,
mochten mensen later via de zoekfunctie dit topic vinden en aannemen dat alle thermostaten altijd op zwakstroom werken: NEE

Bij twijfel de stekker van de ketel er altijd eerst uithalen.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan