Stroom voor eigengebruik opwekken en opslaan.

Hallo leden,

Kan van een agrarische ondernemer , of te wel een boer zoals we dat noemen in het Oosten van het land . Canadian Solar zonnepanelen voor
weinig over nemen. Ze staan in een schuur en nog als nieuw.
Verders zit er niks bij wat omvormer betreft , alleen maar kabels en stekkers .
Nu wil ik daar een systeem van maken om stroom mee op te wekken .
Zal een foto bijvoegen wat er op staat . Wie kan mij hierin helpen wat betreft plan van aanpak

Mvg



IMG-20250405-WA0002.jpg
 
hier heb je een pv omvormer bij nodig die geschikt is om het totale vermogen aan panelen dat u wilt aansluiten kan omvormen naar een wisselspanning
 
Je kan kiezen voor 1 omvormer voor alle panelen of per paneel een zogenaamde micro-omvormer.

Bij het eerste worden alle panelen aan elkaar gekoppeld / doorgelust tot 1 grote string en aan de omvormer gekoppeld. Nadeel is dat schaduw op 1 paneel het totale vermogen van alle panelen omlaag haalt. Dit kun je weer oplossen door optimizers te gebruiken. Bij overspanning op het net (253+ Volt) gaat de hele omvormer uit en heb je dus geen opwek meer.

Bij micro-omvormers krijgt ieder paneel of iedere 2 panelen een heel klein omvormertje. Schaduw op een paneel heeft net als bij optimizers geen invloed op de rest van de panelen. Voordeel is dat bij overspanning op het net niet de hele omvormer uit gaat (want die is er niet), maar slechts enkele micro-omvormers zodat je altijd opwek blijft houden. Nadeel is de extra prijs.

Bij een omvromer heb je DC stroom op het dak dat bij de omvormer pas omgezet wordt naar AC, bij micro-omvormers heb je AC stroom op het dak, omdat het op het dak al omgezet wordt van DC naar AC.
 
Als ze geen last van schaduw hebben zou ik het bij een enkele omvormer houden en geen micro omvormers. Houd de hele opstelling zo goedkoop mogenlijk.

Zo te horen worden het 2 setjes en aangezien 1 draait dus niet altijd in dezelfde opstelling.

Dan zou je kunnen kiezen voor een omvormer met 2 strings, 1 per set, of 2 losse omvormers.

In dat laaste geval wel even checken of het nog steeds giedkoper is als micro omvormers.
 
En voor opslaan heb je een accu-systeem nodig.

De grootte daarvan is weer afhankelijk van het maximale vermogen dat je systeem opwekt, en wat je zelf direct gebruikt.
 
mijn verbruik / mnd is nu ; 110 kWh maar dat komt door de ziekte . zit alweer een halfjaar thuis. Normaal is het de helft ongeveer wat stroom verbruik betreft.
 
De komende ruim 1,5 jaar mag je nog salderen, dus ik zou ze snel plaatsen met een standaard omvormer.
Dan heb je 1.5 jaar de tijd om het systeem uit te bereiden en verder uit te zoeken of een accu financieel zin heeft.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier en Walker
Het kan handig zijn om dan voor een omvormer van een merk te kiezen wat ook accu's levert. Die omvormers kunnen dan al geschikt zijn om rechtstreeks een accu op aan te sluiten of te kunnen communiceren met de accu.

Dat scheelt later weer een investering als er een accu bij zou komen.
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier
Die keuze heb ik toen ook gemaakt, maar ondertussen zijn er accu paketten te krijgen die je rechtstreeks op de slimme meter kunt aansluiten. Dit is eigenlijk veel interessanter, dan kijk je echt naar je netto verbruik i.p.v. alleen maar de opwek van je panelen. De accu gaat laden zodra je netto teruglevert, en ontladen wanneer je netto verbruikt.

Maar ik zou hier zeker nog even mee wachten, als het salderen straks wegvalt zou het mij niets verbazen als er meer aanbod is en de prijzen nog zakken.
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Die keuze heb ik toen ook gemaakt, maar ondertussen zijn er accu paketten te krijgen die je rechtstreeks op de slimme meter kunt aansluiten.
Dat klopt, maar dat is niet de elektrische aansluiting. Dat heeft te maken met de aansturing.

Bij het elektrisch aansluiten aan de omvormer, kan er bij bepaalde merken zelfs met de DC spanning vanuit de zonnepanelen rechtstreeks de accu opgeladen worden. Dat scheelt twee keer de spanning omvormer en daarmee minder verlies.
Uiteraard zit daar nog wat aansturing bij, zoals een meter in de groepenkast zodat het laden gebeurt als er netto stroom over is.
 
Ook is het goed om na te denken waar je de accu's gaat plaatsen. Vaak zit de meterkast bij de voordeur, en dat is een vluchtroute bij brand. Ook een plaats onder de trap zou daarom niet mijn voorkeur hebben...
 
En ook of je met 230V enkele fase gaat werken of met een 3 fasen 400V omvormer enz.
Het plan van aanpak is om eerst een goed overzicht op papier te zetten, anders krijg je heel veel
goedbedoelde opmerkingen waar je dan misschien dan ook niet zoveel aan hebt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via