Stopcontact aansluiten op plaats schakelaar

Op de plaats waar in een stopcontact wil aansluiten zat eigenlijk een schakelaar verbonden met een andere schakelaar in de kamer. Er komen 2 zwarte draden uit en een zwart witte. Mijn vraag is: kan ik deze draden gebruiken voor het stopcontact en hoe sluit ik deze aan?

Alm
IMG_20210112_140656.jpg
 
Dank voor de snelle reactie. Kan ik die draden vanuit de andere schakelaar trekken? of is er nog een andere oplossing, ik heb nog nooit een stopcontact aangelegd.
 
Bij een schakelaar vindt je doorgaans enkel bruin en zwart. Je zult ze vanuit de centraaldoos (boven de lamp) naar de betreffende inbouwdoos moeten trekken.

Weet je zeker dat je hieraan wilt beginnen als je zelfs nog niet een wcd hebt aangesloten? Wellicht is het slim er iemand bij te halen die dit vaker heeft gedaan.
 
Ik heb wel eens een coaxkabel vanuit de meterkast naar de slaapkamer getrokken maar stroom is inderdaad toch een ander verhaal, ik neem aan dat je 'met boven de lamp' het plafond bedoelt. Zoja, verwijder ik daar dan de zwarte draden en sluit ik dan daar waar de zwarte draden uitkomen de nieuwe 2 stroomdraden + aarde aan.

Alm (staat voor Anna, er was al een Anna)
 
Aangezien er bij deze schakelaar drie zwarte draden zitten kun je er van uitgaan dat er
twee zwarte draden naar de andere schakelaar gaan en de derde zwarte draad gaat naar de lamp.

Als de lamp nu aan het plafond hangt onder een centraaldoos dan is het waarschijnlijk makkelijk.
Trek de twee draden naar de andere schakelaar er uit.
Trek de derde draad naar de lamp er uit.
Trek nieuwe draden bruin + blauw + aarde vanuit de centraaldoos naar deze doos.
Plaats het stopcontact.

Als je geluk hebt dan kun je de derde draad ook gebruiken om er de andere draden door de buis te trekken.
 
Knip van de zwarte draden een stuk af, het gestripte gedeelte is veel te lang.
 
Dat ligt eraan wat voor een schakelaar erop zit. Als het klemverbindingen zijn dan kun je bij sommige merken de draden aardig ver invoeren.

Na aansluiten mag er natuurlijk geen blank koper meer te zien zijn.
 
de andere schakelaar 1 zwarte draad afkoppelen en ook uit de buis trekken zodat je daar en zwarte en een bruine overhoud.
De overblijvende zwarte draad op de lamp aansluiten samen met een blauwe uit de centraaldoos
 
Even wat anders, dat zwart witte draad lijkt mij geen massieve kern. Vraag aan de elektra specialisten, mocht dit wel überhaupt zo?
 
Op de foto kan ik het niet goed genoeg zien. Maar soepele draad is niet toegestaan in huis installatie buiten de groepenkast. Enkel om verbruikers zoals een wasmachine aan te sluiten.
 
Boertje heeft een goed punt.
Vanuit de 1e schakelaar moet je één zwarte draad laten zitten,
deze zwarte schakelaar lus je in de doos van de 2e schakelaar door
met de draad die naar de lamp gaat. Hierdoor kun je de lamp nog aan en uitzetten
met de 1e schakelaar.
 
Even wat anders, dat zwart witte draad lijkt mij geen massieve kern. Vraag aan de elektra specialisten, mocht dit wel überhaupt zo?

Ik geloof dat het een neutrale draad wordt genoemd maar ben er niet 100% zeker van. Er is weinig te vinden over een zwart/witte draad. Dit kwam ik wel tegen - zie onder - en ergens las ik dat het óf wit óf zwart maar ook zwart/wit kan zijn. Misschien iemand die het zeker weet?

  • Witte en grijze draden worden normaal gesproken gebruikt als neutrale geleiders. De nationale elektrische code van 2011 vereiste een nulleider in elke schakelkast om nieuwe apparaten zoals bewegingssensoren, aanwezigheidssensoren, domotica-schakelaars en dimmers te kunnen plaatsen. Als uw schakelkast geen neutrale draad heeft, zoek dan een apparaat dat geen neutraal nodig heeft of laat de kast opnieuw bedraden door een professionele elektricien.
  • Witte en grijze draden kunnen opnieuw worden gebruikt als stroomvoerende geleiders als ze aan beide uiteinden zijn gemarkeerd met tape of verf. De nieuwe kleur moet de gebruikelijke industriële praktijken die hier worden beschreven volgen, maar zorg er wel voor dat er een bericht op het hoofd-elektrische paneel of subpaneel is aangebracht dat aangeeft wat de markeringen betekenen.
 
Nog even voor de duidelijkheid: de andere schakelaar is in gebruik voor aan en uit, daar hoeft niets meer aangelegd te worden, lamp brandt, het gaat slecht om een stopcontact te plaatsen waar de gekoppelde schakelaar zat.
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Bloot koper is nooit de bedoeling. Knip er niet te veel dan past het prima.

En als die zwart witte draad een soepele draad is dan is dit fout. Je hebt geen schakelkast maar een huisinstallatie. Daarin behoort bedrading met stugge/vaste kern aanwezig te zijn.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan