Stooklijn en karakteristiek

Ik probeer te achterhalen wat de factoren van een WAR regeling zijn. Doel is om zelf een regeling te bouwen en programmeren. Ja, ik snap dat er mooie WAR regelaars te koop zijn, maar dat is niet de discussie.

Ik snap het principe van een stooklijn en dat er twee manieren zijn om die te noteren. óf je neemt twee punten en trekt er een lijn tussen, óf je neemt één punt en een hoek. ook wat nachtverlaging doet met die stooklijn is me helder. wat ik echter probeer te achterhalen is die kromming, ook wel karakteristiek genoemd. die karakteristiek wordt bepaald door het type verwarmingstoestel (radiator, vloer of lucht) omdat de warmteafgifte van een toestel niet lineair is. de kromming compenseert het verschil tussen lineaire stooklijn en non-lineaire afgifte.

welnu, volgens mij is die kromme een wortelfunctie (?). wie kan mij meer vertellen over die karakteristiek en vooral; waar hangt die rekentechnisch aan op? maw; als het een wortelfunctie is, wat zijn dan de parameters? waar leg je de basis etc? Ik probeer eigenlijk de masterformule van een knappe regelaar te doorgronden...
https://www.geogebra.org/m/WHxvJdWR#material/k6C9h74s
111439_war_1.jpg


111439_stooklijn_1.jpg
 
Pak de afgifte karakteristiek van de verschillende Verwarmingselementen er maar bij,radiator,convector,vloer.

Dat is waar je voor corrigerend.
 
Helder, maar da's geen antwoord op m'n vraag. Ik probeer juist te achterhalen wat aan de basis van die getallen ligt en hoe die zich verhouden tot een stooklijn.
 
De zogehete kromming is geen wortel functie of iets dergelijks.

Dit is in feite gewoon het getal 1 alleen de kromming word aangepast adh van de installatie, zoals je zelf al aangaf radiatoren, vloerverwarming of convectoren.

Deze waarde doet met de stooklijn het volgende namelijk een waarde van 1.2 verlegt het midden van de stooklijn naar buiten (boven zo gezegt)dit is geen wortel functie en is een variabele in de stooklijn om de temp iets hoger te brengen voor de rest niets.

is puur afhankelijk van de installatie en hier is dus geen formule voor. Misschien dat je hem wel kunt maken, wat je in feite moet doen het middelste van de rechte stooklijn een waarde van 0.1 tot 0.4 verleggen met een kromming in het midden. De start en eindtemperaturen worden hierdoor beinvloed.

John
 
Buitentemp is bekend, A, B en C zijn variabelen in de formule. Nachtverlaging is formuletechnisch eenvoudig en heb ik derhalve effe weg gelaten. Het gaat mij dus om de formule met als uitkomst waarde X. Dat getal kan ik gebruiken om een mengklep aan te sturen.

Overigens is er wel iets met die correctiefactor. alle fabrikanten gebruiken min of meer hetzelfde bereik om van vloer via radiator tot heteluchtblower te komen (0,2 tot 5)

111439_curve_1.jpg


@John, dus als het geen wortelfunctie is, is het dan gewoon een boogsegment (deel uit een cirkel) zoals ik het nu visualiseer?
 
Ja dat is hem.

Je gebruikt hem eigenlijk om de snelheid of traagheid van de installatie iets te verleggen en dat doe je op deze manier zonder het start en eindpunt te veranderen.

Ookwel de kromming of bolling van de stooklijn genoemd.

John
 
@John, ik heb intussen een expert gesproken bij Honeywell en die zegt dat de kromme wel degelijk een wortelfunctie is en beslist geen boogsegment.
Ik citeer:
"Het vermogen van een verwarmingslichaam neemt progresief toe met de toename van het temperatuurverschil tussen ruimtetemperatuur en verwarmingslichaam temperatuur.
Als je de wortelfunctie over de diagonaal van voetpunt en eindpuntom klapt komt dat qua vorm redelijk in de buurt van de warmte afgifte kromme van radiatoren."

Nou, daarom bleef ik erover doorzeuren. De karakteristiek van een boogsegment lijkt ook niet te passen als oplossing voor het probleem. Dat zou immers betekenen dat je bij -20 minder hoeft te corrigeren dan bij +10. En dat klopt natuurlijk niet!

Kortom: wortelfunctie. Nu nog bepalen waar de punten van die parabool liggen. Onderstaande illustratie is euhhh illustratief? Het gaat nu effe om het principe.

111439_war_2.jpg

https://www.geogebra.org/m/WHxvJdWR#material/k6C9h74s
 
Ik kan het niet volgen een stooklijn gebruiken om een mengklep te bedienen?
Hoe ziet de hydraulische schakeling eruit.
Een stooklijn is een sturing van de te verwachten watertemperatuur tov de buitentemp.
Bij een mengklep meng je bv het ketelwater met het retourwater uit de installatie. De uitgaande watertemperatuur wordt bepaald aan de afwijking van de binnentemperatuur.
De mengklep moet een authoriteit hebben, klepverstelling/opening moet gelijk zijn aan de benodige warmtetoevoer.
Een mengklep moet een waterzijdige weerstand hebben => aan de weerstand van de leidingen, ventielen en warmteafnemers.
Zo'n mengklep is duurder dan een WAR-regeling
Bij een zo'n installatie heb je 2 pompen nodig, een ketelpomp en een pomp nodig in het mengsysteem. bernhard
 
Ik verwijs effe naar deze post. Da's namelijk waar m'n vraag over gaat.
https://www.klusidee.nl/Forum/topic/alternatieve-toepassing-vag5000-floor.107445/

Ik heb intussen ook een VAG4000 MP hier liggen. Maar ik denk ook na over een zelfbouw oplossing die verder gaat dan alleen de CV. Ik ben handig met electronica en software schrijven, maar moet dan wel precies weten wat de parameters van zo'n regeling zijn. De wiskunde achter de regeling zeg maar.

Doel is dus een stooklijn bepalen, daar een benodigde correctie op toe te passen, een knoppendoosje maken/programmeren en dan met een PID regelaar een mengklep aansturen. Ik ga alle benodigde gegevens meten; binnen/buitentemp, aanvoertemp, mixtemp en retourtemp, incl pomp dmv PWM voor een efficiënte flow.
 
Nl.wikipedia.org/wiki/PID-regelaar
Is dit iets voor je?
Een stooklijn is voor het primaire gedeelte in de installatie, de ketel.
De menginstallatie is voor het secondaire gedeelte, de radiatoren of VV.
Bij een LTV installatie is het regelen van de ruimtetemp. heel lastig. Bij de kleinste externe of interne warmtebelasting is er overshoot van de temperatuur.
Bij toepassing van een basis- en naverwarmingssysteem is de ruimtetemp beter te regelen.
Bv een basisverwarming naar een ruimtetemp van 16-18° en dan met een naverwarming naar 20°.
Een geschikte naverwarming is luchtoevoer- en afzuigsysteem. Bij een luchtsysteem kan je ook gebruik maken zgn vrije koeling, buitenlucht met lage temperatuur.
bernhard
 
Ik heb geen semi-intelligente ketel maar een dom vat vol warm water en een mengklep. De temperatuur in het vat gaat fluctueren om een aantal redenen. De zon schijnt niet altijd even krachtige en de pelletkachel staat niet altijd aan. Alle afgifte in huis is lage temperatuur. Ik zal dus iets moeten verzinnen om dat bijeen te houden.
De watertemperatuur in de leidingen hoeft (mag!) niet warmer zijn dan strikt noodzakelijk. Dat is wat de sturing gaat doen. In snap dat ik afwijk van wat doorgaans met een WAR wordt gedaan, maar in mijn geval is er geen ketel die continue staat te draaien, is er geen complexe naregeling nodig. Al die factoren zitten in één systeem. De WAR regeling mengt het heen-water tot de benodigde temperatuur. Aansturing van de mengklep gaat via een PID-regeling. PID neemt info van de WAR en beweegt de klep, meet temperaturen (binnen, buiten, heen, retour, mix) en past de stand van de klep zo nodig aan. Dat is niet bepaald rocket science. Ik zit nu dus te broeden op die cv-formule waar ik al die parameters bij elkaar breng met één uitkomst: de stand van die mengklep. Het technisch aansturen van kleppen, sensors en andere frut is geen probleem voor mij. Software schrijven evenmin. Ik ben vooralsnog naar de logica achter systemen. Waarom zijn de dingen zoals ze zijn? Als ik dat begrijp, kan ik het precies naar m'n hand zetten. Hooghartig gezegd: wat Honeywell kan, kan ik ook.

Onderstaand zoals het systeem eruit ziet (BGG, 1e verd en de zolder). Overigens is het systeem zelf uitgebreider met naast een buffer ook een zonneboiler. Pelletkachel en zonneboiler stoken twee vaten warm. Nog meer semi-intelligente regeling in de maak. In dit schema teken ik alleen afdeling warmteopslag, cv-regeling en cv-afgifte.

edit: ja, ik heb ook balansventilatie aangelegd. lucht verwarming gaat zeker een rol spelen in de sturing... evenals de windsnelheid.

111439_cvsysteem_1.jpg
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan