Sterke (riool) geur uit afvoer wasbak keuken

Sinds een aantal weken hangt er op de benedenverdieping een zeer muffe geur. Eerst was de geur niet heel sterk en dachten we dat het uit het toilet kwam. Daar is namelijk geen ventilatie, alleen een luchtschatje die naar het dak loopt. Met wat meer ventileren door de deur op een kier te laten staan, ging de geur daar weg.

Afgelopen zondag kwamen we terug van een weekje weg en toen was de geur erg sterk. Toen hebben we het huis sterk geventileerd en ben ik verder op zoek gegaan naar het probleem. In het toilet ruik ik de geur nu niet meer, maar in de keuken des te meer. Ik ben er achter gekomen dat de geur uit de wasbak lijkt te komen. Als ik daar namelijk het plaatje dichtdruk wat ervoor zorgt dat water in de wasbak blijft liggen, dan is de geur niet merkbaar.

Na wat onderzoek op Google heb ik eerst de afvoer met ontstopper proberen schoon te maken en ook heb ik de sifon losgedraaid en schoongemaakt. Daarna leek het iets beter te worden, maar vanochtend is de geur toch nog steeds aanwezig en wordt niet minder sterk. Daarop het plaatje in de wasbak maar weer dichtgedrukt en af en toe even open om het water weg te laten lopen. Dan komt ook snel weer een vervelende lucht vrij. Het probleem is dus niet verholpen. In de andere ruimtes in huis ruiken we geen gekke geuren.

Het water spoelt snel en goed weg uit de wasbak, tevens geen problemen in de vaatwasser. Deze spoelt goed door en het water daar loopt ook goed weg.

Ik heb twee foto's bijgevoegd over de situatie in het keukenkastje. Op de eerste foto heb ik met cijfers aangegeven wat waarop is aangesloten:

1. Onder het kastje ligt een plintboiler, de waterslang hiervan is aangesloten op deze zwarte slang, ik vermoed tegen overdruk in de boiler.
2. Deze donkergrijze slang is de afvoer van de vaatwasser.
3. Dit is de afvoer van het overloop roostertje in de wasbak.

Op de tweede foto de situatie van de aansluiting op de afvoer.

Kan ik zelf nog dingen proberen om de stank te verhelpen of schakel ik beter een loodgieter in?



IMG_1621.jpeg

IMG_1622.jpeg
 
Er kan ook viezigheid in slang 3 gekomen zijn bij een beginnende ontstopping, of er zit nog viezighed direct onder de wasbak. Ik zou zelf al het witte pvc losmaken en alles schoonmaken en dus ook slang 3 inspecteren, dan weer terugzetten. Kun je er ook weer een tijd tegenaan.

Je hebt de foto al om het weer op dezelfde manier terug te kunnen plaatsen.
 
Bedankt Job_04 dat ga ik zeker proberen.

Bedankt Henk, even voor de zekerheid die zwarte slang is van de boiler bedoel je die of de donker grijze van de vaatwasser? (Nr 2)
 
de slang van de boiler die heeft een open verbinding.
En als je er een bocht in maakt dan gaat daar water zitten en dat is de stank afsluiting net zoals een sifon.
 
Henk, die aansluiting zit zo te zien nog voor de sifon, dus geen open verbinding. Lijkt mij eerder een probleem dat de sifon wordt leeggezogen of door een beginnende verstopping verderop of doordat de vaatwasser aansluiting dicht op de sifon zit en door de snelheid de sifon leeg trekt (klokkend geluid). Eventueel oplossen door de vaatwasseraansluiting hogerop te monteren, zodat de sifon minder snel leeg getrokken wordt. Of een sifon met beluchter.
 
Deze slang zit inderdaad nog voor de sifon; de sifon zit aan het einde op de verticale afvoerbuis.

De vaatwasser en ook de afvoer maken soms inderdaad een soort gorgelend geluid bij het afpompen. Kan dat een indicatie zijn dat de sifon wordt leeggezogen?

Wat is in dat geval waarschijnlijk effectiever? De afvoer van de vaatwasser hoger monteren of een sifon met beluchter? De afvoer van de vaatwasser hoger monteren kan nog lastig worden vanwege de krappe ruimte.
 
Goed gezien @Dimkal

Het kan ook wezen dat het lucht niet weg wil en dat de afvoer slecht weg loopt zodat die overloop van boiler ook vies water in staat dat gaat stinken.
Maar ik denk ook dat probleem richting die loden afvoer moet gaan kijken hier zit een rubber sok of nog verder.
Leidingen kunnen onder de vloer verzakt zijn
 

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu