Stadsverwarming: warmte afgifte bij dichgedraaide radiator

Status
Niet open voor verdere reacties.
Afgelopen maart zijn wij verhuisd naar een appartement en hebben hier stadsverwarming als warmte voorziening. Vanaf april vragen wij geen warmte en hebben alle thermostaatkranen ‘uit’ gezet. Op één radiator na is er ook daadwerkelijk geen warmte levering. Bij één radiator zijn zowel de aanvoer als de afvoer leiding vanaf de koppeling zeer warm. Niet de radiator maar de leidingen er naar toe en er vanaf. Ook het gebied waar de leidingen onder de tegels gelegd zijn, zijn op diverse plaatsen handwarm. Die plaatsen zijn aanzienlijk warmer dan de omgeving. In de bijkeuken is een soort verdeelpunt waar volgens mij een soort hoogte punt is gecreëerd om de leidingen te kunnen ontluchten. Dit ‘hoogste punt’ is ook zeer warm. De voornoemde radiator heeft een nieuwe thermostaatkraan en het afsluitertje op de uitgaande leiding is dicht gezet, er kan dus geen stroming plaatsvinden.
Mijn vraag aan deskundigen1) kan het dat er warmte afgifte plaatst kan vinden en zo ja op welke manier.
2) is dat probleem als storing door te gaven aan de leverancier of moet een installateur hier zijn kennis en kunde over laten schijnen.
 
Waarschijnlijk heeft u een onderblok bij de radiator die doorstroomt.

Om dit te voorkomen de afsluiter van de verwarming dicht draaien.


Plaats anders even een foto van de aansluiting die warm word.
 
Zowel de ingaande- als deuitgaande leiding zijn over de halve lengte
Niet aan te raken (leiding is zeer heet). Afsluiter bij koppelstuk
Als bij de uitgaandeleiding van de radiator zijn dicht. Thermostaatkraan
Is dicht, dus geen warmte vraag!


68313_IMG_0001_3.jpg

68313_IMG_0002_1.jpg

68313_IMG_0003_1.jpg

68313_IMG_0004_2.jpg


Radiator is met nieuw leidingmateriaal en thermostaatkraan
Zeer recent aangesloten. Leidingen blijven echter zeer warm en
Het ‘leidingtracé’ onder de tegels is constant handwarm!
 
Zit de thermostaat knop wel goed op de thermostaat kraan? of zit deze gewoon iets los erop gedraaid?
de chrome wartel achter de knop bedoel ik. als deze er niet stevig opgedraaid zit, dan laat hij altijd warmte door. od de stift werkt niet naar behoren.

ik vermoed dat er in de radiator geen stijg pijpje zit, de thermostaat kraan doorlaat, en de radiator dus daarom niet warm word en wel de leiding.

zou je de thermostaat knop er eens af willen halen, en een euro cent tussen de stift en de knop doen.
werkt vaak om de radiato dan wel af te sluiten.


vind het trouwens een rare manier van aansluiten, ik had het oude onderblok eruit gehaald, en passende koppelingen op de slang gezocht, maar dat is een keus die gemaakt is.

groeten b
 
Waarschijnlijk is er een 50% ventiel (het witte blok) gebruikt.
Bij deze ventielen loopt er altijd een gedeelte van het warme aanvoer water terug naar de retour.
Dit wordt soms zo gemaakt als er een paar radiatoren achter elkaar (in serie) geplaatst zijn.
Als dit de enige radiator is (dus rechtstreeks op de verdeler aangesloten) dan zit er een verkeerd ventiel in.
 
Bedankt voor de beantwoording. Ik weet niet waarom de installateur de installatie heeft aangesloten zoals op de foto is te zien. Het blok is door hem herbruikt omdat de leidingen meer naar de muur moest worden gebracht? Het is inderdaad niet de meest fraaie oplossing. Knop en wartel zijn volgens mij goed gemonteerd en zitten vast!
Zonder warmte vraag (dus de thermostaatkraan staat dicht en de afsluiter bij de retourleiding staat dicht) blijft de directe omgeving bij in- en uitgaande leiding van de radiator op ‘normale’ temperatuur.
Omdat er geen stroming en geen warmte vraag is, vindt er dus ook geen warmte afgifte plaats via de radiator. Dus kunnen de leidingen ook niet warm (laat staan heet) worden. Bij het koppelstuk echter zijn de leidingen zeer heet, niet aan te raken. Over de leiding zal warmte transport plaats vinden. De vloer voelt namelijk constant handwarm. ik ga er gemakshalve van uit dat bovengenoemd probleem niet veroorzaakt wordt door de (nieuw) geplaatste thermostaatkraan. Ik weet niet hoe de diverse radiatoren aangesloten zijn maar heb het vermoeden dat ze niet in serie aangesloten zijn. Dit is inderdaad de enige radiator die dit euvel heeft.
 
Het ding op de derde foto is het onderblok, daar zit het probleem
en niet in de thermostaatkraan. Word dat gedeelte ook warm?
 
(foto 3)
68313_IMG_0003_3.jpg


(foto 4)
68313_IMG_0004_4.jpg



voor de duidelijkheid!, welke foto is nu van het onderblok!

wat foto 3 laat zien is niet warm. kraan dicht, geen warmte vraag. zo hoort het te zijn. alles koel en in de zomerstand
situatie foto 4 is de leiding + de aansluiting. ik denk dat dat het 'onderblok' is. dat gedeelte is loeiheet, echt niet aan te pakken.
 
Sorry, onderblok is foto 4 en die is dus zoals verwacht warm.
Het is dus een 50% ventiel, en niet zoals het waarschijnlijk hoort een 100% ventiel.
 
Toevoeging, het kan best zijn dat het 50% ventiel wel thuishoort in je installatie,
maar dan moeten je overige radiatoren (of tenminste een radiator) ook zo'n zelfde ventiel hebben.
Ook dat ventiel zal dan warm worden.

Mocht je ook nog een kamerthermostaat hebben, dan is waarschijnlijk ook een tweewegklep bij de stadsverwarmingsunit defect. Kijk die twee punten ook even na.
 
Hartstikke dank voor de beantwoording, hier heb ik wat aan tenminste als u mij nog aan kan geven wat een 50% ventiel is en hoe ik na kan gaan of de andere ventielen (of blokken) dat ook zijn. Ik weet in ieder geval dat het blok vervangen moet worden. Als u met kennis van zaken de foto’s bekijkt kunt u dan aangeven of het mogelijk is om het blok te vervangen. We hebben namelijk weinig ‘werk’ruimte (de ruimte tussen het blok en de tegels is niet zo bijster veel). Er van uitgaande dat vervanging mogelijk is kan één van de lezers aangeven wat de financiële schade ongeveer zal zijn. Ik weet niet wie tijdens de bouwfase de installatie heeft aangelegd (een kleine 12 jaar geleden) maar ik vermoed dat de verantwoordelijkheid voor het aanleggen van stadsverwarming (NUON) hier niets mee van doen heeft?
 
Ik heb een bijkomend verzoek om verduidelijking. Kan iemand aangeven wat bedoelt wordt met één of twee pijps onderblok en waar een CVS 2000 onderblok is aan te schaffen. volgens mij wel vergelijkbare blokken gevonden maar nergens de voornoemde 2000.
 
Blok in zijn gehel verwijderen.
Bij de installateur 2 verloop koppelingen halen van 16-2 X 15mm
NL Koppelingen.
deze op de slang monteren en de rest verder aansluiten.
Wel even kijken of de pomp van de stadverwarming tijdens geen warmte vraag ook daatwerkelijk stopt met draaien.

is dit niet het geval dan zal dit de reden zijn waarvoor er een 50% blok gemonteerd is om de pomp niet kapot te laten draaien.
 
Zowel het merk als het type zijn mij niet bekend. ik hoopte dat de foto's genoeg zeggen over zowel het type als het merk! ik weet het echt niet.
 
Heb net beneden in mijn werkplaatsje gekeken voor je en het onderblok is op zeker van het merk Pentec.
Heb er hier 3 liggen van het 100 procent type.
Als je aan de rechterkant van het onderblok kijkt zit daar een kunststof binnenwerk waar je met een inbussleutel de retour dicht kunt zetten ( ik meen 12 mm).
 
Ik heb geen idee wat er met een 100% of 50% blok wordt bedoeld. zou je dat in een klein beetje Jip en Janneke taal kunnen uitleggen. als je er drie hebt en ik wil er tzt één van je overnemen hoe is dat te regelen.
Monteren lijkt me ook een probleem omdat ik weinig ruimte heb om het 'blok' te plaatsen en omdat er knelkoppelingen zijn gebruikt. ik heb altijd begrepen dat de ringen vervangen moeten worden zodra de koppelingen los gedraaid zijn? klopt dat!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan