Stadsverwarming / vloerverwarming optimaliseren

Status
Niet open voor verdere reacties.
Stadsverwarming is standaard vrij geruisloos, kan ik je uit ervaring vertellen :). Ik zelf woon ook in Almere in een woning met stadsverwarming (woning uit 1996, in mei aangeschaft en met een nog oudere warmte afleverset dan jij hebt. Jouw afleverset is zeker niet zo oud als die woning van je maar van rond 2002-2005 aan de vorm te zien ;) ).

In ieder geval, als je radiatoren gewoon warm worden en je hoort nog steeds nauwelijks geluid (behalve met je oor vlak bij de radiator), dan is dat vrij normaal. Als je gewone radiatoren gewoon in het circuit van de stadsverwarming opgenomen zitten, dan stroomt het water op de kracht waarmee het vanuit het tussenstation wordt rond gepompt.

Bypass zou, zoals al eerder gezegd, niet nodig moeten zijn bij stadsverwarming! Op je Kamstrup warmtemeter kan je ook een telwerk vinden dat het aantal m3/l water aangeeft dat door je huis stroomt. Als de pomp van je vloervewarming uit staat en als al je radiatoren dicht staan, dan zou dit 0 moeten worden na ong. een kwartier.

Any way, ik ben wel benieuwd of je nog verder bent gekomen.

Wij hebben hier ook vloerverwarming en ben beetje bezig met inregelen. Er is hier geen enkele (centrale) thermostaat aanwezig in huis. Vloerverwarming krijgt altijd warmte en enige manier om dit uit te zetten is de pomp uitschakelen en evt. de thermostaatknoppen van de meng-unit uitschakelen.

Zelf wil ik uiteindelijk naar de situatie toe dat ik op de aanvoer van de vloervewarming een regelklep zet (bestuurbaar door een kamerthermostaat) en dat de radiatoren boven gewoon op hun eigen circuit blijven zitten zonder een centrale afsluiter. Dan heeft een pompschakelaar namelijk ook zin :)
 
Eversteegt schreef:
Bypass zou, zoals al eerder gezegd, niet nodig moeten zijn bij stadsverwarming!
Er is hier geen enkele (centrale) thermostaat aanwezig in huis. Vloerverwarming krijgt altijd warmte en enige manier om dit uit te zetten is de pomp uitschakelen en evt. de thermostaatknoppen van de meng-unit uitschakelen.

Bypass mag niet in circuit opgenomen worden in tegenstelling tot wat enkele installateurs iedere keer, zelfs op hun website beweren !!!

Wij adviseren altijd bij het aanleggen van vloerverwarming op stadsverwarming een elektrisch bediende klep in de aanvoer van de verdeler aan te laten brengen. Deze klep wordt gestuurd door een kamerthermsotaat.
Zo'n setje met stelmotortje 230 Volt en draadloze thermostaat komt dan, afhankelijk van het type thermostaat op ca € 150,00 - 180,00, maar scheelt je straks aanzienlijk op je stookkosten en vehoogt het comfort in je woning, Google maar even op "zoneregeling stadsverwarming".

Je kunt dan de vloerverwarming regelen net als een radiator met thermostaatknoppen. Werkt perfect: nooit problemen mee !!
Bij de installatie zo'n klep aanbrengen is een fluitje van een cent, maar nadie aanbrengen is wel duurder. (tenzij je het zelf kunt)

En pas ook een pompschakelaar toe: dat scheelt je behoorlijk in de elektriciteitskosten !!
 
Kamerthermostaat gaat er zeker komen (al is het alleen maar om toch een soort van lichte nachtverlaging te kunnen bewerkstelligen of in de zomer het systeem gewoon automatisch dicht te zetten).

Ik ben alleen benieuwd of er nog kamerthermostaten zijn die qua aantal schakelingen per uur rekening houden met de vertraging in vloerverwarmingen. Ik heb nog een 'gewone' Chronoterm IV van Honeywell liggen (gebruikte ik in vorige woning icm. zo'n 12/24v schakelmotortje die het hele stadsverwarmingscircuit bediende). Maar draadloos lijkt me lekkerder zodat er geen kabels getrokken hoeven te worden.

Any way, een soort zone verdeling hebben we dus in feite al omdat er beneden geen gewone radiatoren meer zijn en we daar dus uitsluitend het circuit van de vloerverwarming hebben :)

Toch maar eens op zoek naar een installateur....
 
@Eversteegt: Het advies is om de temperatuur zo constant mogelijk te houden.
Iedere keer wisselen in temperatuur levert je weinig of neits op.
Ikheb zelf de vloerverwarming altijd, dag en nacht, zomer en winter, op 20 graden staan.
Schakelen per uur (of zelfs delen daarvan) is echt onzin.

Vergeet al die 24 Volt systemen: in elke wand in Nederlandse huizen zit een aansluiting voor 230 Volt. Waarom dan eerst weer allerlei tussen stappen om er 24 V. van te maken en daarmee te schakelen.....?? Weg met die oude thermostaten (die hebben ook al ettelijke duizenden schakelingen achter de rug en hebben ook geen eeuwig leven)
Verkeerde zuinigheid.

Gewoon een stelmotor van 230 Volt en een draadloze thermostaat waarbij de ontvanger uitgerust is met een maakcontact.
Een installateur heb je voor zo'n draadloze thermostaat niet nodig.
De onderdelen (klep+motortje 230V) om dit te realiseren zijn ca 60 euro incl. BTW: schakel je een installateur in, dan moet je niet op kijken van een gepeperde rekening. (en ik voorspel je: die installateur komt met oplossingen, die aanzienlijk duurder zijn + als je zijn auto de straat ziet inriijden ben je al ca 60 euro kwijt)
Nogmaals: Google op "zoneregeling stadsverwarming" en je treft al snel bruikbare oplossingen voor een redelijk prijsniveau.
 
Het heeft een tijd stilgelegen, maar aangezien het weer koud wordt is het actueler dan ooit.

Inmiddels heb ik een paar lokale vakmensen naar de situatie laten kijken. Het blijkt dat zowel de pomp als de regelklep stuk zijn. De regelklep blijft gewoon openstaan.
Ook heb ik wat getest. Het blijkt dat als je de hoofdkraan van stadswarmte open zet, er gewoon warm (heet) water door het hele systeem stroomt. Het lijkt erop dat de pomp niet essentieel is. Dit zei ook een van de vakmensen. Toch, aangezien ik niet weet of het stadswarmtenet altijd genoeg druk levert, zou ik hem er wel inhouden.

Momenteel wordt alles geregeld via de kamerthermostaat. De meesten zijn het erover eens dat beneden een vloerverwarming regelen, en boven radiatoren daarop mee laten lopen niet handig is. Ik wil dus in elk geval de vloerverwarming apart achter de klokthermostaat hangen. De radiatoren boven worden dan in de eerste instantie niet geregeld. Ik vind het geen mooie oplossing, maar het moet maar. Geld speelt hier ook een rol.

Ook worden de radiatoren zoals verwacht loeiheet. Daar ben ik ook helemaal niet blij mee. Erg onconfortabel! Ik denk nog steeds dat het fijner is om de systeemtemperatuur te begrenzen. Dat zou kunnen door net als bij vloerverwarming het water in een apart circuit te laten circuleren en geregeld warm water van de stadsverwarming toe te voegen. De temperatuur in het systeem zou aangepast moeten worden de hoeveelheid warmtevraag. Ik heb ook al systemen gezien die dit bij stadsverwarming kunnen. Het is wel vrij kostbaar. Je krijgt dan een eenheid met pomp, tweewegklep en een opentherm regelaar. Zo'n set kost alleen al 600 euro. Daarbij moet je ook krachtigere radiatoren installeren, wat nog een extra 300 euro kost. En dan nog steeds heb ik geen klokregeling boven.
Om het echt naar volledige tevredenheid te krijgen loopt het materiaal al richting 1500 euro. Dat heb ik er nu niet voor over. Ik heb boven ook nog enkel glas. Dat vervangen staat hoger op de lijst.

Voorlopig kies ik dus maar voor de simpelste oplossing :-(
 
@Ronald_J : ik weet niet wat voor "vakmensen" je over de vloer hebt gehad, maar dat ze goed aan je willen verdienen lijkt me wel duidelijk.

Een systeem om vloerverwarming apart te regelen van de radiatoren is erg eenvodiug en daarvoor is echt geen open-therm systeem nodig.
Lees even de reacties die op deze topic al gegeven zijn.
Ook een verdeler voor vloerverwarming, voor 2 groepen, aangepast aan de eisen van de energieleverancier (dus incl. terugslag klep en regeling van de retourtemperatuur) hoeft niet zo erg duur te zijn.
Er zijn dus echt goedkopere wegen: laat je niet alles op de mouw spelden door die "vakmensen"!!
Ook heb ik wat getest. Het blijkt dat als je de hoofdkraan van stadswarmte open zet, er gewoon warm (heet) water door het hele systeem stroomt. Het lijkt erop dat de pomp niet essentieel is. Dit zei ook een van de vakmensen.
Als warm water vanuit de stadsverwarming door je vloerverwarming zou stromen, zou ik maar direct actie ondernemen. Dat water is echt veel te heet om door de vloerverwarming te circuleren. En dat die pomp op de verdeler niet nodig zou zijn is echt totale onzin. De vloerverwarming is een op zichzelf staand systeem, waarbij de pomp op de verdeler het water door de vloer laat circuleren op een temperatuur die je instelt op de verdeler. (is die thermostaat niet kapot trouwens?)
Als het goed is kan dat hete water nooit door je vloer stromen, want er moet ook een maximaalthermostaat op je verdeler zitten: deze schakelt de pomp uit bij een watertemperatuur hoger dan ca 50 graden C. Die pomp op je verdeler is dus mogelijk helemaal niet kapot......
 
Degooyer schreef:
@Ronald_J : ik weet niet wat voor "vakmensen" je over de vloer hebt gehad, maar dat ze goed aan je willen verdienen lijkt me wel duidelijk.

Een systeem om vloerverwarming apart te regelen van de radiatoren is erg eenvodiug en daarvoor is echt geen open-therm systeem nodig.

Het zou fijn zijn als je voordat je begint van alles te roepen eerst even tot je neemt wat ik schrijf.

Ik heb niets geschreven over wat de betreffende vakmensen me aangeboden hebben. Of dat goedkoop of duur is kun je dus niet weten!

Het punt dat ik maakte is dat de oplossingen die ik tot nog toe aangeraden gekregen heb bij mij laag scoren op comfort.
Daarom ben ik zelf op onderzoek uitgegaan naar oplossingen die wel aan mijn eisen voldoen. De prijzen die ik noemde gelden voor producten waarvan ik zelf uit eigen beweging heb vastgesteld dat ze een systeem leveren waar ik blij van zou worden. En ja, het blijkt dat ik een dure smaak heb. Helaas ook duurder dan ik (momenteel) kan betalen.
Degooyer schreef:
@Ronald_J : Lees even de reacties die op deze topic al gegeven zijn.

Lees ook even de reacties die ik zelf aldoor gegeven heb.
Ik vind loeihete radiatoren niet prettig. Het is mijn goed recht om koudere radiatoren te wensen. Of jij dat nu nodig vind of niet!

Degooyer schreef:
@Ronald_J :
Als warm water vanuit de stadsverwarming door je vloerverwarming zou stromen, zou ik maar direct actie ondernemen. Dat water is echt veel te heet om door de vloerverwarming te circuleren. En dat die pomp op de verdeler niet nodig zou zijn is echt totale onzin. De vloerverwarming is een op zichzelf staand systeem, waarbij de pomp op de verdeler het water door de vloer laat circuleren op een temperatuur die je instelt op de verdeler. (is die thermostaat niet kapot trouwens?)

Nogmaals, eerst lezen, dan reageren!
"Het systeem" is een standaard stadswarmte radiatorensysteem. De vloerverwarming tapt hiervan af, en is verder een apart systeem.
Er zijn dus twee pompen. 1 voor het hoofdsysteem en 1 voor de vloerverwarming.
Zowel de radiatoren als de inlaat van de vloerverwarming krijgen heet water aangeboden. Dit heb ik allemaal al aangeven in eerdere posts.

De vloerverwarming lijkt goed te functioneren. De pomp loopt, en hij mengt netjes totdat het water 35 graden is. De radiatoren worden loeiheet.
De pomp van het hoofdsysteem is stuk, maar het verwarmingsnet duwt het water er gewoon doorheen.

Je herhaalt elke keer weer dat een lagetemperatuurverwarming geen rendementsvoordeel geeft op stadsverwarming. Ik heb nu al een paar keer aangegeven dat het mij niet alleen daarom gaat, maar ook om comfort. Jij vind hete radiatoren geen enkel probleem. Ik wel! Het gaat om mijn huis, mijn systeem, mijn wensen. Dat die duidelijk niet hetzelfde zijn als jouw wensen is helemaal niet relevant.

Ik vind het erg onprofessioneel om zo voorbij te gaan aan de behoeften van een klant. Een goede vakman luistert ook naar de wensen van zijn klant. Hij geeft aan wat er nodig is om bepaalde wensen van een klant te realiseren, welke oplosrichtingen er mogelijk zijn, wat hun voordelen en nadelen zijn, en wat de kosten zijn. De klant bepaalt dan welke oplossing hij kiest.
Je verkoopt een klant niet tegen zijn wil een te duur systeem, maar ook niet een systeem dat weliswaar lekker goedkoop is, maar niet aan zijn eisen voldoet.
Dat is professioneel werken.

Op een forum verwacht ik dat mensen met je meedenken. Een goede evenwichtige discussie over wat er mogelijk is en wat de voordelen en nadelen zijn zou ik fijn vinden.

Ik begin langzamerhand de hoop te verliezen dat dat hier mogelijk is.
 
Ik had al eerder gereageerd, maar inmiddels zijn er al zoveel reacties gekomen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet denk ik. (of af gaat op die "vakmensen" die je hebt laten komen, maar toch een eigen variant wenst)

Jij signaleert een probleem en krijgt daarop goede reacties vanuit het forum aangereikt. Ik probeer je ook alleen maar van dienst te zijn !!
Het woord "lagetemperatuurverwarming" heb ik nergens gebruikt........
Nog maar eens goed googlen op "zoneverwarming voor stadsverwarming".

Beetje vreemde reactie op een goed bedoeld advies om je uit jouw eigen problemen te helpen.......
 
Degooyer schreef:
Ik had al eerder gereageerd, maar inmiddels zijn er al zoveel reacties gekomen, dat je door de bomen het bos niet meer ziet denk ik. (of af gaat op die "vakmensen" die je hebt laten komen, maar toch een eigen variant wenst)

Beetje vreemde reactie op een goed bedoeld advies om je uit jouw eigen problemen te helpen.......

Ik heb alle posts nog eens doorgelezen en kwam tot de conclusie dat het onterecht is om deze tirade hoofdzakelijk aan jou te richten. Sorry daarvoor.

Eerder heb ik een topic gestart om te informeren naar de mogelijkheden voor een uitgebreid zoneregelingssysteem waarbij de mogelijkheid voor warme (niet hete) radiatoren en het op een handige manier op tijd schakelen van de verschillende zones centraal stond. Ook daar kreeg ik reacties in de trant van "doe toch niet zo moeilijk". Blijkbaar heb ik wat ongebruikelijke wensen.
Ook die reacties lagen me nog vers in het geheugen.
Het was onterecht om alle frustraties over deze vooroordelen allemaal aan jou te verwijten. Daarvoor nogmaals sorry.

Echter, het gevoel blijft dat meerdere mensen nauwelijks lezen en dan min of meer lukraak hun stokpaardjes erin gooien.
Dat vind ik vervelend. Ik krijg daardoor helemaal niet de indruk dat er meegedacht wordt.

Degooyer schreef:
ik weet niet wat voor "vakmensen" je over de vloer hebt gehad, maar dat ze goed aan je willen verdienen lijkt me wel duidelijk.

Hieruit maak ik op dat je de betreffende installateurs maar prutsers en/of charlatans vind. Je vind dat de oplossingen die ze aanraden veel te duur en onnodig zijn. Welke informatie heb je gebruikt om tot die conclusie te komen? Welke oplossingen hebben ze volgens jou aangeraden, en wat zou dat kosten?

Waarom zo fel van leer trekken op basis van zo weinig informatie. Sorry, maar daarmee voel ik me niet geholpen met mijn probleem.
 
Uit je eerdere reactie over het feit, dat je vakmensen over d evloer had gehad en dat oplossingen toch erg duur zouden worden, maakte ik op dat je die oplossingen voorgeschoteld had gekregen van die vakmensen.
Mogelijke dus een foutieve conclusie mijnerzijds, maar ik heb wel behoorlijk wat ervaring met zogenaamde "vakmensen", die de ballen verstand hebben van stadsverwarming en de klant steeds maar weer "oplossingen" aandragen, die nergens op slaan en veel geld moeten kosten.
Wat mij betreft stop ik nu met reageren op deze topic en besteed ik liever mijn tijd en energie aan andere vragen.
 
@Ronald_J: Als iemand die inmiddels ook 7 jaar stadsverwarming gebruikt kan ik je in ieder geval adviseren om de pomp die de gewone radiatoren bedient gewoon eruit te halen/laten halen.

In m'n vorige woning (een huurwoning) had de installateur voor Almere en omgeving ook zo'n pomp erin gezet omdat bij de bouw van de woning de leidingen nogal omslachtig waren aan gelegd. Uiteindelijk hebbben we die pomp nooit aan gehad omdat het systeem door alle hoek-koppelstukken (werkelijk geen enkele leiding was 'gebogen' maar gewoon met wat koppelingen een bocht om gelegd) een enorme herrie maakte met de pomp aan. Het duurde dan wel wat langer voor alle radiatoren heet werden.

De stadsverwarming is echt wel krachtig genoeg om het water door je systeem heen te krijgen. Ik heb hier werkelijk nog nooit een losse extra pomp voor nodig gehad.


Klinkt overigens goed dat er ook bij stadsverwarming een systeem bestaat om de temperatuur van het water dat door de radiatoren heen komt te moduleren! Alleen jammer dat de investering in zoiets dan weer zo groot is. Voorlopig houden wij het daarom ook maar bij 'hete' radiatoren. Boven hebben we ze (op de badkamer na) eigenlijk zo weinig aan, zeker nu in de gang met de trap ook vloerverwarming ligt, dat het al helemaal niet de investering waard is.

@Degooyer: Volgens mij lees je ook mijn probleem/suggestie niet helemaal goed :)

1) Er is bij ons dus al sprake van een zone verdeling door de aparte radiatoren boven en de aparte vloervewarming beneden (bovendien ken ik het principe, Nuon maakt hier ook regelmatig reclame mee).

2) Je zegt dat ik niet de temperatuur per uur/dag/whatever moet regelen maar stelt toch een systeem voor waarbij ik kan schakelen? Ik bedoel verder niet dat ik op 24 volt wil schakelen, maar dat ik gewoon een klep wil installeren die met m'n bestaande Chronoterm IV kan werken... of met een draadloos systeem. In de vorige woning zat er zo'n regelklep die netjes op de Chronoterm IV werkte (en de stroom op dat schakelen is 12/24 volt, 1 van die twee). De klep met servomotor zelf hing aan een adapter in het stopcontact.

Het gaat me verder ook niet om het per uur schakelen, het meest ideale zou ik ook vinden om de vloerverwarming gewoon 'continu' actief te laten. Echter, in de zomermaanden wil ik toch iets hebben waarmee de vloerverwarming de vloer niet 20 graden maakt. Die moet dan gewoon 'uit' of iig koeler zijn. En ook in de winter, als het zonnetje de woonkamer inschijnt, zou de vloer minder warm moeten worden om te voorkomen dat het hier 22 graden of zelfs meer wordt.

Mijn inschatting is dat ik dit met het huidige vloerverwarmingssysteem niet kan regelen. Die heeft alleen een thermostaatknop op de aanvoer en op de afvoer en die zitten ook niet in de woonkamer (waarin ik de temperatuur wil regelen).

Op dit moment wordt het er iig te warm.. zelfs terwijl ik beide knoppen op "1" (op een schaal van 1 t/m 5) heb staan.
 
@Ronald_J
Je kan de installatie opdelen in 2 zones, 1 zone voor de radiatoren en 1 zone voor de vloerverwarming. Mijn voorstel is deze hydraulische schakeling zo uit te voeren dat, mbv eindkontakten, altijd 1 zoneklep open staat.
Voor de regeling van de stadsverwarmingset zal je informatie bij de desbetreffende leverancier/fabrikant moeten opvragen.
Het kan zijn dat jouw set aangepast moet worden voor het regelen van de watertemperatuur.
Je schrijft dat je een warmtewisselaar in de stadsverwarmingsset hebt.
De pomp moet dan voor de circulatie zorgen, de pomp kan dus niet verwijderd worden.
Een 0-10volt regeling gebruik je in een dynamische omgeving/installatie.
Een vloerverwarming is een statische/langzame installatie.
Een vloerverwarming is met een open-dicht regeling prima te regelen.
Het exact regelen van een vloerverwarming is onmogelijk. De warmte accumulatie van de vloer is hoog. Warmte van de zon een televisie of van personen geeft al een afwijking. De vloer kan niet zo snel afkoelen om dit te corrigeren. Mvgr Bernhard
 
Bernhard schreef:
@Ronald_J
Je schrijft dat je een warmtewisselaar in de stadsverwarmingsset hebt.
De pomp moet dan voor de circulatie zorgen, de pomp kan dus niet verwijderd worden.

Dat had ik mis. Het blijkt dat de warmtewisselaar alleen voor tapwater is. Voor de rest zit ik rechtstreeks aan het net. Als er een lek ontstaat als ik er niet ben vind ik een zwembad als ik thuiskom.

De vloerverwarming regelt zichzelf en hoeft dus niet apart beperkt te worden.

Voor de radiatoren is het een ander verhaal. Daar zou ik de watertemperatuur willen aanpassen aan de vraag. Echter, hoe meer ik erover nadenk, hoe meer ik denk dat het eigenlijk niet zomaar kan. Aangezien elke slaapkamer, badkamer ed. een eigen systeem vormt is het erg lastig om de behoefte te koppelen aan een temperatuurregeling. Misschien zou in dit geval een weersafhankelijke regeling nog het beste werken.
Doel zou zijn om het water in de radiatoren te begrenzen op bijvoorbeeld 40 graden, en als hierdoor het huis niet meer op temperatuur te krijgen is (doordat het buiten heel koud is) de temperatuur te verhogen tot maximaal 60 graden.

Misschien is het eigenlijk nog het simpelst om zo'n zelfde menger te nemen als de vloerverwarming gebruikt, en dan afhankelijk van de seizoenen handmatig bij te stellen.
 
@Ronald,
Met een mengleiding kan je de watertemp naar de radiatoren regelen.
Je kan voor de mengleiding, in de leiding van de stadsverwarming, een regelklep in bouwen. mvgr Bernhard
 
Zoek op thermische servomotor 0-10 volt.
Je kan voor kontrole op de werking een handventiel inbouwen. Je ziet dan of eea gaat werken. Bij de selectie van de thermische regelafsluiter moet je opgeven de aantal liters per sec en de vereiste waterzijdige weerstand. De waterzijdige weerstand is een gegeven van warmteleverancier. mvgr Bernhard
 
Wat je nodig hebt om koeler water naar je radiatoren te krijgen is een zogenaamde menggroep. Deze bestaat uit een pomp en een 3 weg mengkraan, met daarop een thermostaatelement met aanleg of dompelvoeler.
Dit is dus in principe hetzelfde idee als het water van je vloerverwarming wat gemengd wordt tot 35 graden. (nb. dat is op basis van menginjectie)

Als onderstaand voorbeeld, alleen zijn de vloerverwarmingsregisters dan radiatoren.

89_vvw_1.jpg


de ketel en de evenwichtsfles kun je wegdenken, gewoon de aanvoer op de 3 weg mengkraan, en de retour op de retour.
 
@Ingmar89: Ziet er goed uit! Denk dat ik dit topic maar in de bookmarks zet :)

En idd, de Nuon warmte afleversets in Almere hebben alleen een warmtewisselaar voor het warme tapwater (in sommige oudere wijken komt het tapwater, bereid in een hulpstation in de buurt, al heet het huis in en is er ook een watermeter voor het warme water). Voor zo ver ik weet gaat het rond stromen van het CV-water gewoon op druk vanuit het net.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via