Spanning op fase en aarde

In de garage van mijn woning (bj 2019) was ik de spanning aan het doormeten omdat ik een spanningsmeter had meegenomen uit de aanbiedingenbak bij de bouwmarkt. Ik werd verrast door de resultaten. Op de opbouw wcd's in mijn garage stond tussen de fase en de aarde nog 79 volt. De meting tussen de fase en nul was 242V. De 79 volt verbaasde mij en ik heb de wcd's geopend om te kijken of er iets mis was. Dit leek niet zo te zijn. Vervolgens heb ik een wcd van de wand afgeschroefd en tot mijn verbazing stond er toen geen spanning meet op de fase en aarde. Natuurlijk wel op de fase en nul.

Bij het wederom vastmaken van de wcd was de 79 volt ook weer terug. Ter info, de wcd's zijn gemonteerd op een houten plaat op Steens muren.

Heeft iemand een idee wat dit kan zijn en/of dat dit wel normaal is?
 
Tussen fase en aarde zou je ongeveer dezelfde spanning moeten meten als tussen fase en nul, dus ook zo'n 242V. Als dat niet zo is dan is de aarde waarschijnlijk niet goed aangesloten.
 
Dank voor alle reacties. Vandaag de aarde maar eens los gehaald en met een externe draait een nieuwe aarde richting de meterkast gelegd. En helaas komen dan wel de verwachte meetwaarden naar boven. Nu op zoek waar het fout zit.
 
Misschien werkt alles nu al naar behoren.
Hoogohmige multimeters meten ook capacitieve spanning op losse draden in de buis. Zet een 230V gloeilampje! (25..40W) parallel aan je meter bij je metingen.
Meting fase-nul > licht op 230V.
Als de WCD in de garage via een aardlekschakelaar is aangesloten zal bij meten fase-aarde de aardlek eruit moeten springen. Zoniet, aardedraad zit los (dat had de extra aardedraad ook aangegeven). (nb: voor eigen risico).
Geen aardlek, dan zal meting fase-aarde ook licht geven bij 230V, anders ook aardedraad los.
Als meting houtenplaat-nul ook licht geeft is er iets anders mis ;-)
 
Pfff, dat is de enige manier om het te beschrijven. Uiteindelijk zijn alle wcd en centraaldozen in de groep open geweest. Daar bleek niet het probleem te zitten. Vervolgens op zoek naar een fout in de bedrading. Uiteindelijk bleek een van de schroeven waarmee de achterplank tegen het metselwerk geschroefd was de boosdoener. Deze had een kleine beschadiging gemaakt aan de aardedraad.

Helaas was het vervangen van de draad natuurlijk ook niet eenvoudig omdat er van die voorgevulde flexbuizen (zou vast een officiële naam voor zijn) waren gebruikt. Leuk door de bouwfase maar mocht je wat moeten vervangen is het niet te doen. Na veel stoeien, trekken, duwen etc is het uiteindelijk gelukt en is er spanning te meten op de draden waar je het van mag verwachten.

Achteraf natuurlijk spijt dat ik niet direct de aannemer (gezien het bouwjaar) heb aangesproken en zelf aan de slag ben gegaan.

Dank voor alle hulp.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via