Goede avond allen,
Ik heb een keuken ontworpen en sta nu op het punt deze te realiseren. De basis van de keuken wordt gevormd door ikeakasten, de zichtbare delen worden gemaakt of besteld (na inmeten). Bladhoogte wordt 92 tot 94 cm hoog. Het blad wordt 4 cm dik, composiet (natuursteen look).
Toch heb ik wat onzekerheden, waar ik graag over spar. Wellicht zijn er wijsgeren die expertise kunnen delen. Het huidige ontwerp hieronder in de afbeelding. (eetkamertafel is het vlak onderin de schets)
De vragen gaan voornamelijk over het vrijstaande gedeelte van het aanrecht.
M.b.t. ruimte in de rest van de kamer, is het ontwerp gebaseerd op 37cm diepe onderkasten. De afweging is stabiliteit en ruimte-aanbod VS esthetiek.
Met ondiepe onderkasten hebben we de mogelijkheid het blad 15 cm over te laten hellen, een soort ontbijtbar. Dan kan de achterwand van de kasten relatief makkelijk afgewerkt worden (dankzij ruimte door overhellend blad).
Ik ben benieuwd of deze ondiepe kasten stabiel genoeg zijn voor een half-vrijstaand aanrecht.
Het blad kan voor extra stevigheid bevestigd worden aan de muren waar deze aan grenst. Dit voorkomt enigszins schommel- en draaibewegingen. Verder kan ik een verankeringsframe op de grond lijmen (high-tack) waar ik de onderkasten aan vast kan boren. Het frame kan niet aan de vloer bevestigd worden met bouten o.i.d., aangezien er vloerverwarming ligt waarvan de exacte locatie van de buizen niet zeker is.
Een klein nadeel is de opbergruimte van de kasten. Mensen ervaring met ondiepe keukenlades voor bestek, pannen e.d.? Is dit voornamelijk wennen?
-----------------------------
De tweede optie zou zijn om te gaan voor standaard 60cm diepe kasten. Dit biedt meer stabiliteit en opbergruimte, beide praktisch, maar het aanzicht wordt wat minder mooi. De grootste onzekerheid hier is of ik het blad breed genoeg kan vinden, zodat het dan wél nog 3,5 cm overhelt aan de achterzijde. Dan kan er nog d.m.v. plaatwerk de achterkant worden afgewerkt. Dan is het idee van ontbijtbar weg, is het net anders af te werken, maar is het erg stevig met groot ruimte aanbod.
Mijn esthetische voorkeur gaat uit naar de ondiepe kasten, maar mocht men dit afraden, dan wil ik dat graag weten. Ik ben benieuwd naar jullie meningen en inzichten! Het is een mooi maatwerk-project en ik maak het graag zo goed mogelijk.
Alvast bedankt!
Ik heb een keuken ontworpen en sta nu op het punt deze te realiseren. De basis van de keuken wordt gevormd door ikeakasten, de zichtbare delen worden gemaakt of besteld (na inmeten). Bladhoogte wordt 92 tot 94 cm hoog. Het blad wordt 4 cm dik, composiet (natuursteen look).
Toch heb ik wat onzekerheden, waar ik graag over spar. Wellicht zijn er wijsgeren die expertise kunnen delen. Het huidige ontwerp hieronder in de afbeelding. (eetkamertafel is het vlak onderin de schets)
De vragen gaan voornamelijk over het vrijstaande gedeelte van het aanrecht.
M.b.t. ruimte in de rest van de kamer, is het ontwerp gebaseerd op 37cm diepe onderkasten. De afweging is stabiliteit en ruimte-aanbod VS esthetiek.
Met ondiepe onderkasten hebben we de mogelijkheid het blad 15 cm over te laten hellen, een soort ontbijtbar. Dan kan de achterwand van de kasten relatief makkelijk afgewerkt worden (dankzij ruimte door overhellend blad).
Ik ben benieuwd of deze ondiepe kasten stabiel genoeg zijn voor een half-vrijstaand aanrecht.
Het blad kan voor extra stevigheid bevestigd worden aan de muren waar deze aan grenst. Dit voorkomt enigszins schommel- en draaibewegingen. Verder kan ik een verankeringsframe op de grond lijmen (high-tack) waar ik de onderkasten aan vast kan boren. Het frame kan niet aan de vloer bevestigd worden met bouten o.i.d., aangezien er vloerverwarming ligt waarvan de exacte locatie van de buizen niet zeker is.
Een klein nadeel is de opbergruimte van de kasten. Mensen ervaring met ondiepe keukenlades voor bestek, pannen e.d.? Is dit voornamelijk wennen?
-----------------------------
De tweede optie zou zijn om te gaan voor standaard 60cm diepe kasten. Dit biedt meer stabiliteit en opbergruimte, beide praktisch, maar het aanzicht wordt wat minder mooi. De grootste onzekerheid hier is of ik het blad breed genoeg kan vinden, zodat het dan wél nog 3,5 cm overhelt aan de achterzijde. Dan kan er nog d.m.v. plaatwerk de achterkant worden afgewerkt. Dan is het idee van ontbijtbar weg, is het net anders af te werken, maar is het erg stevig met groot ruimte aanbod.
Mijn esthetische voorkeur gaat uit naar de ondiepe kasten, maar mocht men dit afraden, dan wil ik dat graag weten. Ik ben benieuwd naar jullie meningen en inzichten! Het is een mooi maatwerk-project en ik maak het graag zo goed mogelijk.
Alvast bedankt!