Semi-vrijstaand aanrecht 40 cm diep; Goed of slecht idee?

Goede avond allen,

Ik heb een keuken ontworpen en sta nu op het punt deze te realiseren. De basis van de keuken wordt gevormd door ikeakasten, de zichtbare delen worden gemaakt of besteld (na inmeten). Bladhoogte wordt 92 tot 94 cm hoog. Het blad wordt 4 cm dik, composiet (natuursteen look).

Toch heb ik wat onzekerheden, waar ik graag over spar. Wellicht zijn er wijsgeren die expertise kunnen delen. Het huidige ontwerp hieronder in de afbeelding. (eetkamertafel is het vlak onderin de schets)
1737314025814.png


De vragen gaan voornamelijk over het vrijstaande gedeelte van het aanrecht.

M.b.t. ruimte in de rest van de kamer, is het ontwerp gebaseerd op 37cm diepe onderkasten. De afweging is stabiliteit en ruimte-aanbod VS esthetiek.
Met ondiepe onderkasten hebben we de mogelijkheid het blad 15 cm over te laten hellen, een soort ontbijtbar. Dan kan de achterwand van de kasten relatief makkelijk afgewerkt worden (dankzij ruimte door overhellend blad).

Ik ben benieuwd of deze ondiepe kasten stabiel genoeg zijn voor een half-vrijstaand aanrecht.
Het blad kan voor extra stevigheid bevestigd worden aan de muren waar deze aan grenst. Dit voorkomt enigszins schommel- en draaibewegingen. Verder kan ik een verankeringsframe op de grond lijmen (high-tack) waar ik de onderkasten aan vast kan boren. Het frame kan niet aan de vloer bevestigd worden met bouten o.i.d., aangezien er vloerverwarming ligt waarvan de exacte locatie van de buizen niet zeker is.

Een klein nadeel is de opbergruimte van de kasten. Mensen ervaring met ondiepe keukenlades voor bestek, pannen e.d.? Is dit voornamelijk wennen?

-----------------------------

De tweede optie zou zijn om te gaan voor standaard 60cm diepe kasten. Dit biedt meer stabiliteit en opbergruimte, beide praktisch, maar het aanzicht wordt wat minder mooi. De grootste onzekerheid hier is of ik het blad breed genoeg kan vinden, zodat het dan wél nog 3,5 cm overhelt aan de achterzijde. Dan kan er nog d.m.v. plaatwerk de achterkant worden afgewerkt. Dan is het idee van ontbijtbar weg, is het net anders af te werken, maar is het erg stevig met groot ruimte aanbod.

Mijn esthetische voorkeur gaat uit naar de ondiepe kasten, maar mocht men dit afraden, dan wil ik dat graag weten. Ik ben benieuwd naar jullie meningen en inzichten! Het is een mooi maatwerk-project en ik maak het graag zo goed mogelijk.

Alvast bedankt!
 
Stabiliteit is geen probleem.
Zonder kasten eronder kan het ook. Dat zou mijn voorkeur hebben, alleen dan geen opbergruimte.
De stabiliteit komt dan van het blad dat doorloopt.
 
  • Like
Waarderingen: Jannemantoon
Je realiseert je dat met de ondiepe onderkasten je een vaatwasser en oven e.d. op je buik kunt schrijven? Ik kan het op de tekening niet goed zien wat er zoal gepland is...
 
Dag Bouwtux,

Dat realiseer ik me. De oven zit in het fornuis, de vaatwasser komt in het gedeelte tegen de muur, niet de ondiepe kasten. Dat wat tegen de muur staat, is de gebruikelijke 60cm diep. Bedankt voor de reactie.

Het gaat in dit geval alleen om het gedeeltelijk vrijstaande deel van het aanrecht, grenzend aan de woonkamer.

Groet
 
  • Like
Waarderingen: Bouwtux

Gerelateerde klussen

  • Gesloten
  • Pewede
  • Keuken
  • 2
  • 5K
Reacties
2
Weergaven
5K
Reacties
17
Weergaven
14K
  • Rijnberg
  • Keuken
  • 3
  • 991
Reacties
3
Weergaven
991
Keuken
Gerrit B
  • Amanda7k9
  • Keuken
  • 7
  • 1K
Reacties
7
Weergaven
1K
Reacties
1
Weergaven
2K

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via