Schuur is prutswerk

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Dit is mijn eerste berichtje op dit forum, maar ik lees hier al veel langer. Meestal kan ik het antwoord wel uit oudere berichten halen maar nu is me dat niet gelukt.

Ik laat mijn tuin aanleggen en nu heeft deze stratenmaker mij doen geloven dat hij ook wel een extra schuur of bergruimte aan mijn schuur kon bouwen. Het wordt echter al snel duidelijk dat dit niet klopt, ik ga hier maar niet over uitweiden. Ik ga hem nu dus vertellen dat ik hij er maar mee moet ophouden. Ik wil het zelf af gaan maken nadat ik eerst goed heb uitgezocht hoe het moet. Ik heb echter sterk mijn twijfel over de dakconstructie en de balken die hij hiervoor heeft gekozen. De constructie is als in de onderstaande tekening en foto:

97703_schuur_1.jpg

97703_schuur2_1.jpg


In de afbeelding een aantal betonnen palen met bovenin schroefdraad waarop het frame voor het dak moet komen. Hiervoor heeft hij of iemand die hem adviseerde een aantal balken van 45mm x 90mm voor gekozen, drie zouden er in de lengte richting moeten komen (3.33 meter) en drie in de breedte richting (2.73 meter). Daarop zouden dan platen met bitumen komen. Ik heb hier op de website en ook op andere plekken gezocht en krijg de indruk dat de balken van minimaal 150 mm hoog zouden moeten zijn en balken die h.o.h zo'n 60 cm uit elkaar zouden moeten liggen om het gewicht en bv sneeuw te kunnen dragen. En dan meerdere in de breedte richting dus dan denk ik aan 6 balken van 2,73 en 2 van 3.33 waarmee een balklaag wordt gemaakt. De eerste vraag is of dit klopt? Wanneer ik de bestaande balken voldoende zijn, maar dat kan ik me niet voorstellen, is dat natuurlijk mooi meegenomen. Er van uitgaande dat de bestaande balken niet goed zijn, vraag ik me af of ik deze toch kan gebruiken in combinatie met veel lichter polycarbonaat kanaalplaat? Indien iemand mij daarbij zou kunnen adviseren dan zou dat super zijn!
 
Voorgestelde constructie van 3 balken in de lengte en 3 in de breedte snap ik niet. Moeten die balken elkaar kruisen?
Meest logisch zou zijn om 1 balk aan de gevel te maken, 1 op de buitenzijde van de aanbouw en daartussen om de 60 cm een balk. Ik zou voor 60x160 gaan, zodat je er ook fatsoenlijk op kunt lopen. 45x90 is in elk geval veel te licht.
 
Ik heb een garage laten bouwen, ook van die betonpalen en planken.
Op de wanden komen eerst randbalken van 45x120 mm, die worden vastgezet m.b.v. de draadeinden en een grote volgplaat en moer. Daarmee worden de betonpalen onderling gekoppeld. Op de hoeken worden aan de binnenkant de balken gekoppeld met een hoekanker.

Daarna kan je het dak er op zetten. De dakbalken liggen op de randbalken. Bij mijn garage zit er een schuin dak op. In jouw geval zou ik de randbalken nog versterken met een balkje op z'n kant, omdat die zwaarder worden belast.

Voor een plat dak met bitumen dakbedekking heb je zeker wel balken van 40x145 mm nodig. als die de korte afstand overbruggen.
 
Hartelijk dank voor de reactie en het bevestigen van ons vermoeden dat het niet goed gaat. Het bleek ook dat hij de belangrijkste randbalk ook 45 x 90 wou maken en dan ook nog eens als volgt wou monteren:
97703_Schuur3_1.jpg

Dat gaat zeker niet goed, de linker balk wordt alleen door de palen op de hoeken gedragen en niet in het midden waar de grootste kracht komt. De derde balk in het midden zou dan in stukken van 60 mm gezaagd moeten worden en dan telkens met hoekijzers ertussen gezet worden. Vandaag hebben we afscheidt genomen en dit ging gelukkig zonder ruzie. Voor ons is het een teleurstelling, maar voor hem ook want we betaalde gelukkig niet per uur. Hij had de klus duidelijk onderschat.

Eigenlijk wil ik niet te veel omhoog want dan kom ik niet goed uit bij de schuur. 120 mm voor de randbalken plus 145 of 160 mm zou wat aanpassingen aan de schuur noodzakelijk maken en dat wil ik proberen te vermijden. De opmerking van Millew om de randbalk te verstevigen heeft me wel op een idee gebracht, maar dit wil ik pas uitwerken als polycarbonaat kanaal plaat niet slim blijkt te zijn. Misschien is dit trouwens wel wat duurder maar dit verschil wil ik nog gaan berekenen. Overigens zou ik het aanbrengen van het bituum op de underlayment uitbesteden. Ook kan ik er dan niet op lopen, maar dat hoeft ook niet. Ik heb de zijkant van de schuur afgewerkt met Keralit (kunststof). Deze plaat ziet er zo uit:

97703_poly_carbonaat_1.jpg


Dit weegt natuurlijk weinig en kan volgens mij wel op balken van 45 x 90 mm. Mits alles goed gemonteerd is, natuurlijk. Is hier iets wat ik over het hoofd zie? Ik ga overigens voldoende tijd nemen om dit voor te bereiden en ik ga er nu geen haastklus van maken.

Alvast bedankt, Hans
 
Ik vraag me af of polycarbonaat platen wel handig zijn voor een plat dak. Ik heb die platen zelf op een kas liggen, maar dan onder een hoek van 45 graden. Je zult ze in elk geval moeten ondersteunen om te voorkomen dat ze doorbuigen als er een pak sneeuw op ligt.
Als het allemaal zo lichtgewicht wordt, dan volstaan de balkjes van 45x90 ook wel.
 
Nog even voor de volledigheid: bij mijn garage liggen de randbalken plat, vandaar dat ze niet zo sterk zijn.
De hoogte van het dak kan je wel iets beperken door de dakbalken half in te kepen.
 
Juist, dat had ik verkeerd begrepen. Ik dacht dat deze ook rechtop kwam dus daar is ook wel wat winst te halen. Wat ik nog gezegd heb is dat het dak afloopt, waardoor er geen water op blijft staan. Die platen worden ook vooral voor veranda's aangeboden die ook wat schuin aflopen. Om zeker te weten dat dit sneeuw kan dragen zal ik denk ik in de specificaties van die platen moeten duiken. Tenzij iemand het hier weet.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan