Ruis in verwarmingsbuizen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik woon in een vrij oud studentenhuis waarin recentelijk een nieuw combi ketel en expansievat is geplaatst. Het type heb ik nu niet voorhanden maar het is geen duur merk zoals ik die hier heb voorbij zien komen.

Gezien het feit dat het nieuwe apparatuur is, denk ik niet het probleem hier in schuilt.

Door het huis lopen langs het plafond de buizen naar de radiatoren.
Als de verwarming aan staat hoor je zeer veel ruis en getik in de buis, het is dus naar mijn idee geen werking van het materiaal.

Ik heb zoals hier op het forum staat alles bijgevuld, onlucht en daarna weer bijgevuld. Dit van boven naar beneden. Weet niet of ik het ontluchten en bijvullen gedaan heb met de verwarming aan of uit.

Het lijkt net alsof er kalkdeeltjes of metaaldeeltjes oid door de buizen loopt. In de radiator zelf hoor ik geen getik.

Soms komt het voor dat je een zeer hard stroef geluid door de buizen hoort lopen. (hetzelfde geluid dat je hebt als je de kraan openzet en er geen water uit komt - dit kwam veel voor bij onze vorige ketel)

Voor de goede orde de druk is stabiel op 1,5 bar.

Het geluid valt te omschrijven als het gesis van een zwaan. Phonetisch klinkt het zo ssssss // sggggggsgsgsg // ssgsgsgsgsrrssg (snap je het nog)

Soms valt het getik weg en is het een kwartier stil. De onderhoudsmonteur heeft gekeken naar de ketel maar die is oke, de buizen vallen niet onder het onderhoudscontract.

Heeft iemand ook tips die ik kan uitvoeren om dit irritante geluid weg te nemen?

Groetjes

Marc
 
Die ruis wordt meestal wel degelijk veroorzaakt door lucht.

Indien het systeem op de verkeerde manier is gevuld, te snel, of niet op de juiste manier ontlucht tijdens het vullen, kan het heel lang duren voordat alle lucht er uit is, en helpt ontluchten niet (meteen) of niet voldoende.

Een enkele keer wil het ook wel zijn, dat na installatie van nieuwe onderdelen er door zagen oid wat gruis in het systeem is gekomen. In mijn eigen huis heb ik jaren lang problemen gehad, tot ik een automatische ontluchter had geïnstalleerd (op het hoogste punt), dat hielp aanmerkelijk.

Maar misschien zit die er bij jou al lang. In dat geval een keer het systeem helemaal laten leeglopen, daarbij goed beluchten (alle ontluchtingskraantjes en radiatorkranen open) en opnieuw zorgvuldig vullen kan wonderen doen, is mijn ervaring.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via