Rendement vraag zonnepanelen

Sinds een aantal weken hebben wij zonnepanelen op ons dak liggen. We hebben echter twijfels of het rendement OK is.

Van de gehele straat met identieke huizen zijn de daken georienteerd op zuidoost. Omdat wij geen schaduwval kennen, hebben wij gekozen voor een seriele installatie van 12 panelen van 370wp. De buurman in dezelfde tijd zonnepanelen genomen. Hij heeft daarbij echter gekozen voor SolarEdge, omdat een gedeelte van zijn dak na ongeveer 14:00u te maken krijgt met schaduw, ivm een hoekhuis. Het merk en type panelen is toevalligerwijs identiek! Dus dat is mooi vergelijken nu.

Wat echter structureel opvalt over de laatste (zonnige) weken, is dat zijn opbrengst (met SolarEdge) ongeveer 7% hoger ligt dan mijn rendement. Terwijl ik in de veronderstelling was dat (omdat hij na 14:00 te maken krijgt met schaduw op 2 a 3 panelen) de opbrengst juist minder zou moeten zijn. Mijn rendement is min of meer afhankelijk van het zonnepaneel met het 'slechtste' rendement, maar ik zou verwachten dat dit verschil kleiner is dan de panelen bij mijn buurman die na 14:00 in de schaduw komen te liggen. De piek die ik haalde op 30 maart jongsleden was overigens 3960, rond de middag, en wel ongeveer 10% hoger dan mijn buurman.

Verderop heb ik nog een buurman met ook een identiek huis. Hij heeft een ander type omvormer en zonnepanelen, de installatie is echter serieel, dus net zoals bij mijn installatie: geen SolarEdge. Zijn capaciteit is 14% hoger dan mijn capaciteit (5070wp vs 4440wp), maar zijn rendement is 19% hoger. Misschien mag ik rekenkundig niet zo rekenen, misschien leveren 390wp panelen ook bij een niet ideale zonstand altijd meer rendement dan 370wp panelen. Maar ook dit geeft mij het idee dat mijn zonnepanelen niet optimaal renderen.

Kan ik dit zo simpel stellen? En zijn er ook andere manieren buiten de opbrengst grafiek die ik zou kunnen checken? (voltages o.i.d.?)

Wat mij overigens ook bevreemde is dat op de eerste dag dat ik mijn zonnepanelen had, de zon door de wolken heenbrak, en ik opeens een piek zag van 4.580 (!) op mijn omvormer. Terwijl mijn max m.i. op 370wp x 12 = 4.440 zou moeten liggen. Ik heb daarna nooit meer een piek gezien van boven de 4.000. Nu weet ik dat zeker met een zuid oost ligging je de max eigenlijk niet kunt halen, maar daarom was ik zo verbaast over die extreme piek. Is dit te verklaren?

situatie.png
 
Zulke vergelijkingen klinken leuk maar snijden geen hout. De opbrengst is van zoveel factoren afhankelijk. Bijv temperatuur van de panelen, ventilatie eronder door, kabeldiameters, kabellengte, type omvormer etc.

Zolang het bij enkele procenten verschil blijft, zou ik me er niet druk om maken. Dat zal wel in orde zijn.

Ik ken een situatie met 12 panelen op het zuiden met optimizers waarbij het 'beste' paneel 11% meer opwekt dan het 'slechtste' paneel. Komt net wat langer en meer zon op waarschijnlijk. Zoiets zou jouw delta ook kunnen verklaren. Met optimizers is de opbrengst waarschijnlijk hoger maar de investering is ook groter en daarmee de terugverdiend tijd dus ook.
 
Er kunnen nog enkele procenten in de bekabeling zitten: staan jullie omvormers ongeveer op dezelfde plek en hebben ze dezelfde kabeldikte?

De optimizers zelf kunnen ook zonder schaduw 1-2% hogere opbrengst geven. Daarvoor kun je wellicht het beste de grafieken met elkaar vergelijken. Vermoedelijk zit het grootste verschil in het begin en einde van de dag.

Tot slot kan ik me voorstellen dat het saharazand van afgelopen week een kleine invloed gehad heeft.

Edit: wat betreft de piek op de eerste dag: dat soort gedrag heb ik ook in mijn systeem (5040 Wp, 4kW SolarEdge-omvormer met optimizers). Ik weet niet welk deel van het systeem dat veroorzaakt, maar er lijkt ergens een capacitieve werking te zitten. Afgelopen week met volle zon zaten de pieken rond de 3,6 kW, maar bij stapelwolken die herhaaldelijk de zon 'schakelen' zat ik regelmatig opeens op het maximum van 4 kW:
teruglevering.JPG
 
Laatst bewerkt:
Manier van meten in de omvormers zal niet persé anders zijn. Wel zijn de toegestane toleranties aan de hoge kant waardoor je verschillen van enkele procenten zou kunnen waarnemen.

Dit samen met de bovengenoemde argumenten als temperatuur, bekabeling, etc. kan zeker dit resultaat geven.
 
We weten niet eens of hij de opbrengst op de omvormer afleest. "Manier van meten" bedoelde ik ruimer, misschien meet hij het wel met een tussenmeter in de groepenkast. Dan heb je wellicht ook al te maken met een beetje leidingverliezen.

Maarja, het is een totaal andere omvormer. Dat introduceert nog veel meer variabelen die meer verschil zullen maken (opstartspanning, MPPT range, aftoppen op max. vermogen). Het is gewoon niet vergelijkbaar.
 
  • Like
Waarderingen: Datron

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via