Radson multicom 28 ntc 1 2 3 4

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste klussers!!

Ik had een probleem met mijn ketel.
Via klus idee kwam ik heel ver!!
Maar mijn probleem was niet opgelost.
Nu heb ik een manier gevonden om je ntc probleem te constateren en verhelpen.

Wat ik heb gedaan is ntc 4 en 3 er uitgehaald.
Let op water hoofdkraan uit en ketel legen.
De storing zat daar bij mij.

Ik heb een ohm meeting gedaan maar werd daar niet direct wijzer van. De waarde kan ook bij een stukke ntc verschillen, hij is dus ook niet stuk. Maar versleten.

Hoe kom je daar achter?

Leg hem eerst in de vriezer, zet de waterkoker aan en doe een bak koffie. Haal de ntc uit de vriezer en leg hem in kokend heet water. Doe dit voor de zekerheid 3x. Daarna zul je zien dat de waarden van de ohm meeting heel anders word.

Dit valt onder het woord reparateur, en niet om het woord monteur.

In een ntc zit een spiraal of iets dergelijks. Wat bij temperatuur verschil uit zet of krimpt. Hier is dan ook de slijtage aanwezig. Maar door het extreme verschil komt het los!

Mijn advies vervangen!
Maar je weet nu 100% zeker welke ntc niet goed werkt.

Bij mij is het probleem ontstaan door de zomer.
Weinig gebruik de spiraal blijft veelal op de zelfde plek en gaat vast zitten.

Mijn dank aan klus idee!!!!
 
In een NTC zit geen spiraal.

Een NTC is een weerstand, opgebouwd uit een halfgeleider, die bij hogere temperatuur een lagere weerstand krijgt. Deze zet niet uit en krimpt niet, gaat niet 'vastzitten' door 'stilstand' in de zomer. Heeft er allemaal niets mee te maken.

Hij gaat gewoon wel eens kapot, zoals dat met wel meer elektronica componenten gebeurt. Dat kun je inderdaad dan meten, want dan reageert ie niet op temperatuursverschillen, of is geheel verbroken, of maakt kortsluiting.

De gebruikte meetmethode (meerdere keren vanuit de vriezer in kokend water leggen) lijkt me een prima methode om een NTC die nog (nét) goed is kapot te maken. Beter is die overgang geleidelijker te laten plaatsvinden, zoals dat ook in de praktijk gebeurt.

Verder zie ik absoluut niet wat je bedoelt met "Dit valt onder het woord reparateur, en niet om het woord monteur.". Alsof een monteur geen reparateur kan zijn (of omgekeerd).

Maar goed, je hebt met lekenverstand geprobeerd uit te leggen hoe je je ketel succesvol hebt weten te 'monteren'. En dat is heel wat waard want dat spaart een reparateur uit. :mrgreen:
 
Het gaat erom dat Jos zich speciaal heeft aangemeld om op dit forum te vertellen, dat hij het voor elkaar heeft gekregen de NTC van zijn CV-Ketel te meten, te constateren dat deze defect is en hem (met succes!) vervangen heeft.

Het is dus geen klusvraag maar het 'reparatieverhaal' van een trotse klusser.

Dat ie daarbij volkomen verkeerde conclusies trekt voor wat betreft de defecte NTC, heb ik willen rechttrekken. Anders gaat er straks een volkomen verkeerd idee het Internet op over hoe een dergelijk onderdeel werkt en wat de oorzaak van een defect daaraan is ("lange stilstand"). :wink:
 
Mooi wat dat oproept!
Ik kan niet alles beantwoorden.

Het was goed bedoeld, een uitleg om iedereen duidelijk te maken hoe zo iets kan werken. De moeite nemen om dank te tonen aan dit forum.

Maar ik begrijp dat we hier met monteurs te maken hebben en mensen die geen leven hebben zo als op veel forums.

Heerlijk even los gaan!!

Een weerstand reageerd op veranderingen. Deze doet dat op temperatuur verschil. Een spiraal kan iedereen zich voorstellen.

Die van mij ntc 3 is niet vervangen en zit er in. De ketel werkt. De ntc 4 had ik wel vervangen. Na dat ik het zelfde truckje deed. De ntc 3 ga ik nu ook vervangen. Ik heb hem gerepareerd vervangen is mijn advies.

VEILIGHEID

Wat betreft monteurs / reparateurs. Vertel mij dan het verschil?
 
Ik zie een heel lange discussie aankomen die niets gaat bijdragen aan dit forum.

Daar gaan we niet aan beginnen.
Slotje dus
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via