Raamdorpel plaatsen met beperkte ruimte

Beste,

De vorige keer heb ik waardevolle tips gekregen voor het maken van de onderdorpel van de deur, en dit is dan ook mooi gelukt dus ik dacht ik ga weer van de kennis van klusidee gebruik maken.

In het gehele project van de bijkeuken te isoleren en te verbeteren ben ik nu bij het raamkozijn aangekomen. Korte situatie schets. Simpel kozijn met openslaande enkelglas ramen. Halfsteens muurtje. Hieronder zaten een soort van dorpelstenen (zie foto 2 voor het raam aan de andere kant waar ze nog wel zitten) alleen deze zaten eigenlijk allemaal al erg los en voegde weinig toe. Dus deze heb ik inmiddels verwijderd. Tussen deze dorpelstenen en de houten onderdorpel zat geen ruimte, ze waren er soort van tegenaan gemetseld en hierdoor is de rand aan de voorkant langzaam aan het vergaan. en is er nu wel sprake van houtrot. Nu heb ik al verschillende topic's hierover gelezen maar omdat mijn situatie toch net anders is stel ik deze vraag.

Samengevat zijn er twee uitdagingen
  • Het vervangen van houten onderdorpel van het raam, volgens mij geen standaard profiel zie schets hieronder. Dus ben ik van plan dit van een meranti houten balk zelf te gaan maken.
  • Het aanbrengen van een stenen raamdorpel. Het liefst zouden we een dorpel vanuit een stuk willen (vooral estetisch) alleen de raamdorpels die ik online kan vinden hebben allemaal een ruimte van 60mm nodig tussen de bakstenen laag en de onderkant van het kozijn.
Voor de tweede uitdaging zie ik op dit moment twee opties.
  1. In plaats van een raamdorpel een onderdorpel van een deur kopen (of een stenen vensterbank) hier een watekering op lijmen, en deze vervolgens schuin aanbrengen in de ruimte onder de nieuwe houten dorpel.
  2. Een deel de bakstenenlaag wegslijpen en hier een stenen raamdorpel inzetten. Doordat er dan meer ruimte beschikbaar is past dit wel.
  3. Huidige houten dorpel behouden en oplappen en vervolgens toch een stenen dorpel eronder zetten, alleen zou ik dan niet weten hoe ik het zo op elkaar kan laten aansluiten dat er wel ventilatie is.
Mijn voorkeur gaat uit naar de eerste optie, voor beide situaties heb ik een schets gemaakt.
Concreet heb ik de volgende vragen
  1. Weet iemand of er dunne raamdorpels inclusief waterkering zijn, met een maximale hoogte van 30 mm uit 1 stuk
  2. Uiteindelijk wil ik aan de binnenkant een voorzetwand plaatsen met isolatie (en dan weer dampdichtefolie) vandaar dat ik de dampopenfolie al had ingetekend. Is het nog nodig om een additionale waterscheiding in deze kozijn verbinding te maken? Of houd het purschuim en de dampdichte folie het water wel buiten?
  3. Als optie 1 haalbaar is, met wat voor lijm kan ik dan het beste de waterkering erop lijmen?
  4. Als iemand dit kozijn profiel toch herkend als standaard profiel hoor ik graag, want dat scheelt me weer zelf een profiel maken.

Maar als iemand nog een ander plan heeft hoe ik dit mooi zou kunnen oplossen hoor ik het natuurlijk graag.
Alvast hartelijk bedankt voor de goede tips. en mochten er dingen niet duidelijk, laat het vooral weten

Groet

Sjoerd
Bijlage

1730320858260.png

Schets hudige situatie en optie 1
1730320876125.png

optie 2
WhatsApp Image 2024-10-30 at 21.32.06.jpeg

Vooraanzicht onderdorpel kozijn, aantasting door houtrot is zichtbaar
WhatsApp Image 2024-10-30 at 21.32.05.jpeg

Vooraanzicht, te zien is de beperkte (30mm) ruimte
WhatsApp Image 2024-10-30 at 21.32.04.jpeg

Voorbeeld van hoe het zat, met een soort schuine steentjes als dorpel
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via