Plat dak aanpakken

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hoi!

Met de hoosbuien van van de week bleef het water helaas niet buiten. Het liep onder het kozijn van mijn balkon naar binnen. Nu ik toch bezig ben met een algehele renovatie wil ik het dakje aanpakken. Het gaat om onderstaande situatie:

93152_IMAG0731_1.jpg


Dit is bitumen gebrand op beton. Het dak watert niet goed af, eerder richting de gevel dan richting de afvoer. Hier onder zit de keuken dus qua isolatie is dit ook niet handig. Ik had de volgende aanpak in gedachten:

- Balkonhek verwijderen
- Bitumen aan de randen verwijderen
- Pir afschotplaten erop vastzetten in de beton.
- Randen afpurren
- Metselwerk ophogen aan de randen
- EPDM erop
- Randen afwerken het daktrim

Ik twijfel alleen over de aansluiting met de gevel en het kozijn. Wat is hier wijsheid? En is het inderdaad verstandig de pir platen op de beton te schroeven?

Bedankt voor het meedenken alvast!
 
Onderzijde dorpel dit detail wordt in de bouw niet altijd goed uitgevoerd.
Het zal me niet verbazen als de onderzijde dorpel maar een paar cm hoger ligt als het vlakke gedeelte.
Zo te zien is het lood een steen hoger aangebracht.
Hoe ligt het afschot, is daar nog iets van te maken. Zorg ervoor dat er bij de afvoer, de zijuitloop, een open situatie komt. Bij die hoosbuien staat het riool vol water en dat blijft dan op je balkon staan. Gaat zijn weg zoeken. Met een open afvoer loost het water gewoon op straat. Regent het normaal loopt het via het systeem van je dak, balkon.
Ik zie dat er ook nog water van een hoger gelegen dak op het balkon loost. Hoeveel water moet die zijuitloop van het balkon kunnen verwerken.
 
Inderdaad. Onderkant dorpel ligt maar 2 cm boven het vlakke deel. Het is geen wonder dat er water binnen kwam.

93152_IMAG0738_1.jpg


De overstort richting straat is een goed idee. De afvoer van het bovenliggende pannendak wil ik veranderen dat het niet meer op het platdak uitkomt. Dit is nog 35m2 aan regenwater namelijk.

Ik dacht een dunne pir plaat (3 cm) en dan de epdm tegen de onderdorpel vastmaken. Of is dat geen goed plan?
 
Is de houten dorpel aan de onderzijde van lood voorzien?

Die kleine hoeken zijn heel moeilijk te vouwen in EPDM. Dit is een erg lastig detail.
Misschien iets van zink laten maken. Het lood voorzichtig optillen en het zink met opstaande kanten er onder lood plaatsen.

Is die isolatie er belangrijk. Gaat het dakoppervlak 3cm omhoog wordt het bij die deur en het lood in de muren alleen maar kritischer.
29035_Naamloos_4.jpg
 
Je bedoelt een soort zinken bak laten maken die onder het EPDM kan tussen de muren? De isolatie is leuk om te hebben, maar niet ten koste van waterdichting. Ik had het ook bedacht om het dak mooi mee uit te kunnen vlakken en het afschot te herstellen. Of er onder het kozijn lood zit durf ik niet te zeggen, dat moet ik even uitzoeken. Het opstaande randje op de foto lijkt me gewoon bitumen.

Een ander idee wat ik had, is om de onderdorpel uit het kozijn te halen en te vervangen door een op maat gemaakte hardsteen dorpel (ook met afschot erin). Die zou ik dan wat langer kunnen maken zodat de lastige hoeken tussen de muren verdwijnen. Het EPDM kan dan zonder lood tegen de muur en tegen de dorpel aansluiten. De aansluiting met de muur kan ik dichtkitten.

Zoiets, maar dan met minder hoge neuten:

steenhouwerijsmits dorpel06.jpg

Is dat een idee?
 
Dit is een goed idee maar tot hoe hoog zou je de EPDM kunnen opzetten.
Het beste zou zijn dat onderkant dorpel gelijk komt net iets onder de bovenzijde van het lood.
Kan een iets ongemakkelijk in-en uitstap geven.

Als je deze ingreep zelf of wil laten uitvoeren kan je een goed waterdicht detail maken.
Iets van afschot is dan ook mogelijk.
Afschot isolatie zal waarschijnlijk lastig worden de platen beginnen in dikkere afmetingen.
 
Ik kan de deur eventueel wat inkorten (staat alleen nog maar in de grondverf). De dorpel kan dan wat hoger uitkomen, met een beetje smokkelen kan het EPDM dan al snel een cm of 7 op staan. Over de moeilijke uitstap maak ik me niet druk, ik kom er toch nooit ;)

Ik kan dan eventueel uitvlakken met zandcement, en een 2-3 cm afschot erin werken. Dat scheelt problemen met pir platen.
Ik ga eens wat meten en verder uitdenken.

Bedankt voor het meedenken, en ik laat zeker het resultaat hier zien!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via