Plafond isoleren - Onder plat dak geen isolatiemateriaal?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Momenteel ben ik bezig mijn garage af te timmere. Binnenkort is het plafond aan de beurt. Er komt een nieuw plafond in d.m.v. gipsplaten.
Nu heb ik ergens gelezen dat onder een plat dak geen isolatiemateriaal aangebracht mag worden i.v.m. "koud dak". Is dit zo? Kan iemand mij hier meer over vertellen?

Alvast bedankt voor jullie reactie(s)!

Obbie
 
Laat ik mijn vraag dan anders stellen:

Tussen het gips en het platdak zit zo'n 8 tot 10 centimeter. De planken van het plafond van het platdak zijn droog trouwens. Aangezien de garage verders volledig geïsoleerd is, CV aanwezig is en gebruikt gaat worden als kantoor, ben ik bang dat ik veel warmteverlies via het plafond? Of valt dit reuze mee?
Ik sta open voor andere suggesties!
 
Ergens van het net geplukt:
  • Platte daken:
    In Nederland zijn bij het isoleren van platte daken veel problemen ontstaan. De dakbedekking aan de buitenkant is waterdicht en heeft een zeer hoge dampremming. Dat betekent dat waterdamp uit de binnenlucht niet door de dakbedekking naar buiten kan. Een ongeïsoleerd houten dak krijgt daardoor veel vocht te verwerken. Het ene moment is het hout zeer vochtig omdat het dak koud is terwijl even later het hout weer kurk droog is omdat de zon op het dak staat te branden. Echte problemen ontstaan vaak niet omdat vochtophoping achterwege blijft. Het vocht dat tijdens een koude periode ontstaat, wordt tijdens een warme periode weer afgevoerd door de naden tussen de muur en het dakbeschot. De problemen bij het isoleren aan de binnenkant zijn ontstaan omdat meer waterdamp uit de binnenlucht bij het koudere dak komt, daar in koude periodes condenseerd maar er zeer moeilijk weer weg kan. Nu ontstaat er wel vochtophoping waardoor het hout vrijwel voortdurend nat blijft. Dit is de reden dat algemeen geadviseerd wordt het dak niet van binnen maar van buiten te isoleren.
    Wil men toch op eigen risico van binnenuit isoleren dan zijn twee dingen van groot belang:

    I. Zorg voor een zeer hoge en goede dampremming (bijv. Thermosheets) aan de warme kant met een goede rand aansluiting (folielijm), zodat maar weinig waterdamp in de constructie wordt toegelaten.

    II. Zorg voor een forse luchtlaag tussen de bovenkant van de isolatie en de onderkant van het dak die enigszins in verbinding staat met de buitenlucht, zodat vocht naar buiten kan ontsnappen. Vaak zal de bestaande naad tussen muur en dak voldoende zijn.
 
Een grote leverancier van glaswolproducten heeft een nieuwe dampremmende laag ontwikkeld welke volgens de omschrijving in zomer en winter anders werkt:

Wintersituatie
In de winter is de relatieve lucht- vochtigheid buiten een stuk lager dan binnen. De klimaatfolie sluit zich, zodat het vocht vanuit de woonruimte niet in de houtconstructie kan dringen.

Zomerstituatie
In de zomer is de relatieve luchtvochtigheid buiten hoger dan binnen. De klimaatfolie opent zich, zodat het eventuele vocht in de constructie naar binnen toe kan drogen.

Ze beweren dat het ook geschikt is voor een volledig dampdichte dakbedekking zoals bitmumen. Ik geloof dat het noemen van merken hier niet gewaardeerd wordt dus je moet maar ff zoeken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via