Oude verwarmingsbuizen kruipruimte vervangen om te kunnen isoleren

Deze vraag gaat over verwarmingsbuizen, hoewel het gerelateerd is aan plannen om te isoleren.

Ik ben van plan mijn kruipruimte te gaan isoleren met glaswol platen. Voor ongeveer 1/3 van deze klus wordt dit bemoeilijkt door verwarmingsbuizen die (naar mijn smaak) niet bepaald efficient zijn aangebracht (in die zin dat je je nu echt in bochten moet wringen om je een weg te banen door dat stuk van de kruipruimte, en deels dunnere isolatieplaten moet kiezen op sommige plekken). De buizen stammen vermoedelijk uit het bouwjaar van het huis, d.i. 1967. Het zijn dikkere buizen dan die van tegenwoordig, ik heb er niet echt verstand van, maar voor zover ik kan zien zijn ze van ijzer en gelast.

Isoleren is mogelijk, maar lastiger door de aanwezigheid van de buizen. Ik overweeg om ze te laten vervangen. Ik kan 2 extra argumenten bedenken om dit te laten doen:

1. De CV ketel bevind zich op zolder. Het warme water wordt nu eerst naar beneden gepompt, dan via de kruipruimte naar opzij (voor en achterkant huis), dan weer omhoog naar woonkamer, verder omhoog naar 1e verdieping en tot slot nog weer terug omhoog richting zolder waar nog één radiator wordt bediend. Bij vervanging van de verwarmingsbuizen zou ik ze anders laten aanleggen, nl. vanuit de CV ketel op zolder naar opzij (voor en achterkant huis) met achtereenvolgend de verwarmingen op zolder, 1e verd., b.g.. Er hoeven dan geen buizen meer te lopen door de kruipruimte (waar we verwarmen voor de spinnen), totaal kortere buislengte.
2. De buizen lijken nog in goede staat, maar ik kan me voorstellen dat die ook een einde levensduur hebben. Als ik nu eerst isoleer (hetgeen de kruiphoogte vermindert), en in een later stadium moeten de buizen alsnog vervangen worden, dan is dat t.z.t. een lastigere klus.
3. We hebben nog geen thermostaatkranen, als we die laten vervangen (zou ik wel graag willen) is dan het hebben van oude leidingen een probleem (waardoor er een extra reden zou zijn om voor nieuwe buizen te gaan)?

Nadeel van buizen vervangen is de kosten en afwerking (we hebben bv een koof in de woonkamer waar de buizen doorheen lopen, die moet dan weer open gebroken worden, etc. etc.

Mijn vraag is nu, is kortere buislengte indd een verbetering, of is dat iets wat ik gewoon verkeerd zie (ik heb dit zelf bedacht en misschien is het wel een non-argument). Daarnaast, wat is de verwachte levensduur van de buizen (als daar al iets over te zeggen valt).

Vriendelijk verzoek om mijn keuze voor glaswol buiten de discussie te houden :-).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via