Opvriezen inrit

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb vorige zomer de inrit opnieuw aangelegd. Geel zand met daarop in de breedte 3 grindtegels van 40X60 dus 240cm breed. En dan zo de verder.
Nu vriezen er echter diverse tegels op en beginnen dan diagonaal te kantelen. Waarschijnlijk blijft het zand onder de tegels te vochtig voordat de vorst invalt. Hierdoor zet het zand uit en worden de tegels omhooggedrukt. Met de auto er overheen rijden maakt het dan nog erger zodat ze aan een kant in de grond gedrukt worden en aan de andere kant omhoog komen. Hoe kan ik dit opvriezen voorkomen? Specie in het zand eronder strooien of zand afdekken met plastic voordat de tegels er in komen? Graag advies
 
Hallo

ik zal even kort vertellen dat ik een erverenen wegenbouwerben
met 11 jaar ervaring en iedereweek een opritje prive gemaakt heb

ja jouw idee dat je zand te veel vocht vast hout is niet slecht m

maar dit ga je niet oplossen door er specie door te mixen

de vraag is wat voor zand heb je onder je tegels gebruikt en in welke dikte

daarna wat voor ondergrond en welke dikte

meestal zit hier het probleem


wat wij voor een opri meestal gebruiken is :

30 to 50 cm stollen mix 0-20 of 0-30 afh van belasting

en dan max 5 cm witzand of straatzand

als deze pakketten goed opgeouwd zijn kunnen wij 10 jaar garatie geven ( werken meestal met 5 )

mvg
 
Er zit alleen maar geel zand onder en dan ongeveer 12 cm dik.
Ja, daaronder zit het zwarte zand en dat laat aangereden helemaal geen water door.
Ja het blijft te lang vochtig en als dan de vorst aanbreekt zit er nog teveel vocht in wat kan bevriezen/opvriezen.
 
Da denk ik dat er niet veel over blijft dan dit jaarlijks blijven hestellen

of u moet de zwarte grond ca 30 cm laten verwijderen

gele grond opzich is wel ok maar als de zwarte grond eronder verzadigd is met water dan blijft het water ook in de gele grond en krijgt u het probleem met opvriezen

mijn advies dus ga niet aan de gang met cement kost u onnodig geld en brengt geen resultaat beter afgraven en stollen dr in of die paar tegels ieder jaar ff terug dr uit en dr in straten
 
Zelfs met een puin fundatie hou je het water probleem vrees ik want ook de laag daaronder is dan weer niet water doorlatend.

Natuurlijk is een puin fundatie (gebroken menggranulaat bijv.) een must voor een degelijke inrit constructie.
Als je je inrit nog eens opnieuw doet graaf hem dan inderdaad wat dieper uit.

Zeg 35cm diep (exclusief de tegel/steen dikte)

Leg er dan een lap wegendoek onderin met daarop wat drainage. Zorg dat het uitgegraven gedeelte zo vlak mogelijk is en leg de drainage op het of de diepste punten. Sluit deze aan op een/de afvoer en je bent van je vochtprobleem af. Klein beetje zand (ruggetje) over de drain gooien zodat er niet direct puin op komt en verder alles aanvullen tot 30cm dik. Goed verdichten met een zware trilplaat en niet met 1 van de bouwmarkt, want dat werkt gewoon niet.

Dan 5cm straatzand erop en ook goed verdichten. Dit kan wel met een huurplaat van de bouwmarkt. Dan stenen/tegels erop en aftrillen of aankloppen afhangend van het materiaal.

Daarna ben je gesteld en hoef je hooguit door de loop der jaren een keertje op te hogen afhangend van hoe snel het zakt bij jullie in de buurt.
 
Ja ..... en drinage verdichten met een zwar etrilplaat ,

dat wil ik zien !!!!!!!

kan je meteen weer n nieuwe bestellen .... gaat em nie worden

drainage alleen in een niet verdichtendegrondlaag aanbrengen
 
Dranaige aanbrengen heeft niet zoveel zin.
Zorg voor een goede ondergrond, zoals besproken gebroken puin met daarop een laag geel zand, uiteraard alles goed in lagen verdichten.
Zorg voor voldoende afschot en een goede kantopsluiting.

Succes.
 
Drainage afdekken met zand en dan aanvullen met puin en dan trillen. Je slaat echt geen 80mm drain plat met daarboven ongeveer 20cm puin. Dat zou echt voor het eerst wezen. Het puin is enkel voor de fundering. De drain voor het grondwater wat er onder komt vanuit de omliggende grond.
Verder breng je een drain aan bovenop of doormiddel van sleuven in een storende oftewel niet waterdoorlatende laag. Om het water af te kunnen voeren en zo dus je probleem te verhelpen.

Uitgraven op afschot en dan puin erin en zo opbouwen met aan weerszijden en rondom de storende laag oftewel nog steeds water opsluiting werkt niet. Lijkt allemaal heel leuk, maar zolang je je water niet kwijt weet te geraken haalt het niets uit. Ook puin neemt water op en is op een gegeven moment verzadigd al gaat dit wat minder eenvoudig dan in zand. Buiten dat als je puin teveel fijn materiaal bevat laat het helemaal geen water door en raakt je zand ook weer verzadigd. Dus ook rondom je funderings constructie moet je water weg kunnen zakken. Dit gebeurt niet als de omliggende grond verzadigd is en geen afvoer/wegzak mogelijkheden heeft. De drainage onder de constructie zal dus water afvoeren wat ook het omliggende waterpeil iets doet afnemen en dus ervoor zorgt dat het water weg kan zakken en afgevoerd wordt.

Deze constructie (met natuurlijk andere laagdiktes afhangend van de weg) wordt voortdurend toegepast in de wegenbouw en is dus veelal beproefd. En die zou niet werken? :)
 
Ken je een de slagkracht en de verdichtingsdiepte van een niet al te zware trilplaat ,

heb er 4 zelf

90 kg zwaar slagkragt 500 kg verdichtings diepte 15 cm
125 kg 1000kg kracht 20 cm diepte
180 kg 1500kg en 30 cm diepte
325 kg 2200kg en 50 cm

veel succes met een dain trilln


wil niet discusieren maar een drain komt alleen in niet te verdichtende grond en anders word er met een versikker systeem in geotextiel gewerkt in de wegen bouw !

pakketten ingepakt in textiel een pakketje kiezels zou je kunnen zeggen

nee drainage word zo niet meer gebruikt .
 
Mijn inziens werkt die drain ook niet, een degelijke fundering met daarop een laag zand en alles goed verdicht, opgesloten en voldoende afschot moet voldoende zijn.
Ik werk 17 jaar in de bestrating en de enige keren dat we drainage onder de bestrating moesten leggen was omdat het grondwaterpeil te hoog was en kelders of kruipruimtes onderliepen.

groeten,

Roelant.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan