Open haard buiten

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste klussers,

wij laten momenteel een huis bouwen (niet projectmatig, maar eigen beheer). In het ontwerp hebben we zowel een binnen- als buitenhaard opgenomen. De afvoerkanalen zijn volledig gescheiden en worden beide opgebouwd uit schoorsteenelementen (zal de merknaam niet noemen, maar het begint met een V).

Om de discussie met de aannemer wat te kunnen sturen ben ik op zoek naar tips/ideeën over een buitenhaard.

Hebben jullie ideeën over
- materiaal van de haard
- diameter rookkanaal (is dat anders dan bij een open haard binnen?)
- andere zaken waar we met een buitenhaard echt rekening mee moeten houden......

ik zie graag jullie reacties tegemoet
 
Wat voor een maat haard ,v maat 130 170 190 of 210 moet omkokerd worden met klamsteen of yton met daartussen isolerende korrel
 
@ Delea
ik weet niet precies wat voor maten dit zijn, maar bijgevoegde pic laat de situatie zien. De maat van de haard zelf is nog wel aan te passen, maar de maat van de schoorsteen is vast (ca. 1,4 m buitenmaat)

45850_achtergevel_1.jpg


Is het verstandig om buiten met iets als onderstaande te werken, of zijn dat materialen die alleen voor binnen geschikt zijn (bijv. ivm vocht/vorst)

45850_voorbeeld_1.jpg



Ik weet dat bij de diameter van het afvoerkanaal van een openhaard rekening gehouden moet worden met de grootte van de haard. Gelden voor buitenhaarden wat dat betreft andere regeltjes?
 
Dat mat op de foto is van vuurvaste beton op zich een goede keus .dan zou je ook nog kunnen besluiten ,wel of geen stookrooster .qua constructie is met rooster het simpelst .ook heb je een vlakke haard, is vaak minder gevoelig als een hoekhaard .een normale haard stook je in de winter, een buitenhaard in de zomer, dus vaak minder drukverschil door temperatuur, dus het kanaal niet te klein 190 of 210 hangt ook af van de breedte en hoogte van de haard .waar je ook op moet letten is dat ze speciale kit gebruiken ,en geen cement om de elementen te plaatsen heeft de zelfde naam v kit
 
@delea
de aannemer heeft V lijm opgenomen in de offerte. Neem aan dat dat hetzelfde is, maar zal het nog even navragen. Voor binnen zijn we uitgegaan van 200, aannemer stelde voor buiten hetzelfde voor. Lijkt dus wel goed te gaan, wordt namelijk niet een hele grote haard.

De foto die ik plaatste is een kant-en-klare haard. Maakt vocht/vorst daar nog voor uit?
Als je de aannemer de haar zelf opbouwt, van welk materiaal zou dat dan moeten?
 
Heel vaak zit een buitenhaard dieper in het metselwerk .de aannemer moet ook de kap van de openhaard kwijt kunnen .de meeste haarden zijn +- 40 diep . als hij gaat metselen met vuurvaste steen zal ie waarschijnlijk met klamsteen moeten werken[ steen op zijn kant] of hij moet meer als 55 cm diepte hebben omdat rondom de vuurvaste steen ook , met korrels geïsoleerd moet worden misschien is het verstandig om winterdag , het gat af te sluiten als de andere openhaard er met de rug tegen aan staat . het kanaal moet ook vrijdragend zijn mag dus niet met zijn volle gewicht op de kap staan als de aanemer gaat metselen kan ie beter vuurvaste steen nemen en geen vuurvaste schamotte deze steen is vrij open dus gevoeliger voor vocht .je hebt ook lijm om de stenen te lijmen dit is sterker als vuurvaste cement.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan