Nuts werkzaamheden

Status
Niet open voor verdere reacties.
Goedenavond,

Hier een nieuwsgierige klusser, weet iemand hier wat over Nuts/infra werkzaamheden bij nieuwbouw?

Wat ik mij afvroeg, hoe worden de gasleidingen en waterleidingen vanaf de hoofdleiding in de straat gehaald? Bijvoorbeeld bij nieuwbouw, hoe maken ze hier een t-stuk tussen zonder er druk af te halen?

Misschien een domme vraag, maar ik raak nieuwsgierig.

Mvg
 
Niet, ze halen de druk er gewoon af.

Er zijn eigenlijk geen redenen te bedenken om het toch onder druk te koppelen.
 
Nou volgens mij laten ze gewoon de druk op de gas en waterleidng staan, als ze een nieuwe aansluiting maken.

Tenminste laatst was ik in een nieuw bedrijfs pand op een groot industrie terrein, en daar waren ze net de water en gasleidingen aan het aansluiten vanaf de hoofd leidingen langs de straat.

De koppelingen, werden er gewoon opgezet, terwijl er druk op de hoofdleidingen stonden.
Ze gebruikte een soort boorkoppelingen, die een gat in de hoofdleiding maakt, en dat zat meteen vast en dicht.
 
Uit eigen ervaring kan ik je melden dat alle aansluitingen onder druk worden aangesloten.
Gas en water boort men aan met een toestel waarbij er niet of nauwelijks gas ontsnapt.

Bij elektra worden de aansluitingen op de hoofdkabel afgetakt. De hoofdkabel staat ook onder spanning en moet dus onder spanning aansnijden. Goed voor de werkspanning. :mrgreen:

Zelfs oude asbest (link werkt helaas niet meer) leidingen worden nog onder druk aangeboord.
 
Ze gooien hier bij elke aansluiting de boel gewoon plat.

Gelukkig is de wijk nu klaar maar anders gewoon een brief in de bus met de mededeling wanneer en hoelang bepaalde voorzieningen weg zijn.

Aankoppelen onder druk/spanning is idd vaak geen probleem mits het juiste gereedschap beschikbaar is.
 
Ja enkel als er hoofdleidingen gekoppeld worden of hoofdkabels.
Alle aftakkingen mogen en kunnen onder spanning gemaakt worden, of het nu nieuwbouw of renovatie is.

Er zijn een aantal werkzaamheden die niet onder druk kunnen en mogen gebeuren. Je zou in een straat wonen met 100 woningen waar 2 tot 3 x per dag wordt afgesloten omdat men de dienstleidingen aan het vervangen zijn. :mrgreen:
Voor de vraag van boney c is het antwoord ja, jou huisaansluiting wordt onder druk gemaakt.
 
@ Boney C, ik zou het eens vragen bij de netbeheerder, die moet het zeker weten.
U geeft trouwens zeer weinig info, uw woonplaats vermelden zal al kunnen helpen, misschien dat iemand weet hoe de netbeheerder in uw woonplaats de aansluiting maakt.
 
Zolang je Truus niet aan de lijn krijgt heb je kans op een antwoord maar je kunt het ook aan de mannen vragen die de werkzaamheden in de wijk uitvoeren.
Die zullen bij een grote bouw niet in 1 dag klaar zijn.

Zelf ben ik m`n werkzame leven begonnen in de infra en dit een jaar of elf gedaan.

Mocht men twijfelen gewoon even vragen aan de netbeheerder of aannemer. Bij die laatste bied je bv. een bak koffie aan dat waarderen ze zeker en heb je meteen de gelegenheid voor een praatje. :wink:
 
Bedankt voor de reacties, ben al heel wat wijzer;) Af en toe zo simpel, maar als je het niet weet..wil je er toch achter komen.

Mvg,
 
Het zal per regio / netwerkbeheerder verschillen, maar inderdaad worden in het algemeen nieuwe aansluitingen onder druk / spanning aangesloten.
Zelfs een transportleiding voor gas wordt onder druk aangeboord. Ze maken zich dan niet zo druk om een beetje gas wat ontsnapt, alleen wordt een ieder verzocht om met een brandende sigaret op enige afstand te blijven.
Ze boren twee gaten van 40 mm. op een afstand van zo'n 60 cm. en stoppen hier een soort ballon in die ze vervolgens opblazen. Lekkage voorbij.
Daar tussenin kunnen ze dan hun kunstje doen met de aftakking en vervolgens worden de balonnen er uit gehaald.
Terwijl het gas er dan vrolijk uit stroomt gaan ze rustig op zoek naar een paar stoppen die ze er in slaan of lijmen; Klus volbracht.
 
Gerrit schreef:
Terwijl het gas er dan vrolijk uit stroomt gaan ze rustig op zoek naar een paar stoppen die ze er in slaan of lijmen; Klus volbracht.

Volgens mij hebben ze daar al jaren geleden de zogenaamde blaasgatzadels met bijbehorend opzetstuk voor op de markt gebracht.

Die mooie gele zadels die om de buis zitten en waardoor de 'gasblaas' (het balonnetje) ingevoerd kan worden. Bij het weghalen zorgt een dun rubber flapje in het opzetstuk ervoor dat de gasuitstroom slechts kortdurend is. En een goede monteur heeft de bijbehorende schoefdop trouwens naast of op grijpafstand van de buis liggen. :wink:

Voor wat betreft het wel of niet onder druk aanboren van een waterleiding voor een huisaansluiting heeft 'onder druk aanboren' sowieso de voorkeur. Als de druk eraf is zal het boorgruis mogelijk in de buis komen. Als de druk vervolgens weer terug op de leiding gezet wordt kan het gruis met een beetje pech zo de aansluiting van de buren binnenstromen (en daar de boel verstoppen). Als je onder druk aanboord zal het gruis grotendeels via de boor naar buiten komen. De kans op vervuiling van de leiding (en problemen bij overige bewoneners die aangesloten zitten op de leiding is dus stukken minder.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan