Norm elektrische huisinstallatie?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Lijkt me wel, dat ie voorbedraad is, is puur uit gemak, de buis zelf is hetzelfde als een flexbuis zonder draad.
Maar ook dat is interpretatie die een rechter zal moeten maken. Net als wanneer er bijvoorbeeld YMVK zonder buis in een muur weg gestucd zou zijn, de ene zal redeneren dat dit niet volgens de norm is, de andere zegt dat er voldaan is aan de norm van dubbele isolatie, bescherming en dat het dus wel volgens de norm is.

Zo zie je dat de norm weer , zoals bijna altijd, ingehaald wordt door de praktijk waar slimmigeden en innovaties plaat vinden.
De flexbuis zelf is feitelijk ook al zo'n "innovatie", we hadden voor het (bij)trekken liever ook geen flex gehad, gewone gladde buizen trekt een stuk makkelijker. ;-)

Men had beter in de norm kunnen zetten dat er bij installaties precies op tekening aangegeven wordt wáár elektra (of andere installaties) lopen, zodat de kans dat je iets raakt bij bijvoorbeeld boren, zo klein mogelijk is.

Back op topic: ik zou het ook zo doen.

Het is goed en heel fijn dat er op dit forum gewezen wordt op en verwezen wordt naar de normen, maar het is ook fijn dat er alternatieven geboden worden. Daar is het een dhz forum voor. Het is dan aan TS om zelf de afweging te maken, hij of zij is eindverantwoordelijk.
Maar het alleen verwijzen naar de norm vind ik soms ook te kort door de bocht. In sommige gevallen is iemand daar helemaal niet mee geholpen.
 
Laatst bewerkt:
Verwijzen naar de norm is denk ik juist goed zodat een ieder weet wat er in staat.
Dat is ook het manco aan het normenstelsel wat we hier kennen nl. dat deze achter een betaal muur zit en geen consument zo'n ding gaat kopen om te kijken wat er in staat en de verantwoordelijke er op aan kan/gaat spreken.
Probleem is echter dat als je er de aannemer op aan spreekt, je deze meestal weer doorverwijst naar zijn elektricien terwijl de aannemer toch degene is die het probleem op moet lossen immers onder zijn verantwoordelijkheid is de woning gebouwd. Die elektricien kan de buis best goed hebben aangelegd maar een knal van een bouwvakker of stukadoor die door 2mm minder dik stucwerk te hoeven aanbrengen op 50 woningen 100en zakken uitspaart dat moet de elektricien dan maar opvangen.
Helaas zijn ook hele bosjes installateurs die nergens naar kijken en installeren met scherpe bochten onder het mom van "het werkt toch"

Met kennis van wat er in de norm staat kan TS nu zelf bepalen wat hij wil, het zelf oplossen of zijn aannemer aanspreken op het feit dat het buizennetwerk niet goed is aangelegd.
 
  • Like
Waarderingen: Lampje45
Je kan een NEN norm absolute niet lezen door willekeurige artikelen te lezen.
je leest van hoog naar laag je zal eerst moeten bepalen welke onderdelen van toepassing zijn is op hetgeen je wilt bepalen.

Puur op de inhoud van dat ene zinnetje gok ik gaat het artikel dat je aanhaalt gaat over kabelgoten en dergelijken.
 
Het klopt dat je vaak meer dan alleen 1 artikeltje moet lezen want op de regel zijn ook wel weer uitzonderingen te vinden.
Maar hier gaat het dus puur om leidingsystemen en dat is een ruim begrip voor buissystemen, gesloten of open kabelgootsystemen, kabelbanen enz.

Het probleem is wat ik hierboven dus al omschreef nl. alles zit achter een betaalmuur en ga je reclameren bij je aannemer dan is het vaak een kwestie van een lange adem omdat je van het kastje naar de muur wordt verwezen terwijl het eigen heel simpel is een systeem geschikt/bedoelt voor het aanleggen van draden/kabels enz. moeten voldoende toegankelijk zijn.

Hier zitten de draden dus muurvast (volgens TS) en dat hoort dus niet want hierdoor zijn ze niet voldoende toegankelijk en mogelijk wordt ook niet aan de eis voldaan dat elke bocht in een leidingsysteem moet zo zijn dat de geleiders of kabels niet worden beschadigd en de aansluitingen in mechanisch opzicht spanningsvrij zijn.

Maar zoals ze vaak geldt "ook al heb je gelijk, probeer het dan alsnog maar eens voor elkaar te krijgen dat je ook gelijk krijgt"
En het zou wel eens goed zijn dat iemand hier de tijd en energie in wil steken om zo de cowboys uit de installatiewereld aan het denken te zetten en er voor te zorgen dat ook deze goed en deugdelijk werk leveren.
 
m.i. maakt die betaalmuur geen enkel verschil
als je beetje creatief kan zoeken vind je alle basisnormen zoals de NEN1010 wel ergens op het net
Het ontbreken van de juiste kennis om hem te kunnen lezen is veel moeilijker te omzeilen.

De installateurs moeten hun plek in het ontwerpproces beter innemen.
want dat is de plek waar het mis gaat.
Ik maak geregeld mee dat opmerkingen vanuit de installateurs pas beschikbaar komen als de halve ruwbouw al klaar is.
De jongens op de werkvloer zijn kansloos om het goed te doen als er gewoon niet meer ruimte beschikbaar is.

Als de prefab bouwers iets fout doen in de ogen van de installateur moet de branche een breed overleg/kennisoverdracht / richtlijnen voor installatie in prefab of wat dan ook uitbrengen


mijn mening:
Als je draden zonder sloopwerk kan vervangen heb je mazzel.
Ik heb nog nooit meegemaakt dat een deel van een gebouw opnieuw bedraden kon worden zonder hak- en breekwerk of omleidingen volledig lukte.
Er zijn altijd wel een paar mantelbuizen die problemen opleveren.

je kan draden er overigens beter niet zomaar uittrekken.
maak er een trekveer aan vast heen en weer halen lost veel problemen op
en je veer zit er gelijk in voor de nieuwe draad
 
Blijft natuurlijk hoe je het ook wend of keert, erg apart dat (ook op dit forum) verwezen wordt naar normen die je in beginsel zelf niet vrijelijk in kunt zien of tot je kunt nemen. En dat je het hooguit moet doe met versnipperde passages die zo nu en dan opduiken, die vaak context missen en voor grotere verwarring kunnen zorgen.

Snap de reden ook niet, als het al gedaan is om de installatie branche te beschermen, zijn we dat stadium al decennia voorbij, met onder meer de introductie van de doe-het-zelf winkels en het vrijer laten op andere gebieden, zoals het niet meer hoeven laten keuren van je installatie. Zelfs zelf knutselen aan een groepenkast is tegenwoordig toegestaan (muv de zegels verbreken).

Een verdienmodel kan het volgens mij ook niet echt zijn, daar is de afzetmarkt weer te klein voor.
 
Ik heb nog nooit meegemaakt dat een deel van een gebouw opnieuw bedraden kon worden zonder hak- en breekwerk of omleidingen volledig lukte.
Dan ben je in de praktijk nog nooit een systeem van ons tegen gekomen want bij ons kun je wel altijd alle kabels/draden probleemloos vervangen.
Als ik iemand van ons in de praktijk knikken zie buigen ipv. bochten dan kan hij het werk gewoon opnieuw doen en de juiste bochten buigen tot het goed is alleen dan in 3/4 wat nog wat moeilijker gaat.
Meestal is het maar 1 keer en dan balen ze er wel zo van dat het de volgende keer meteen goed is en hakken ze dat stukje wat de sleuvenfrezer "vergeten was" maar wat graag extra uit.
Daarnaast letten ze er de volgende keer wel op dat de sleuvenfrezer zijn werk niet afraffelt maar goed doet zodat ze niet zelf hoeven staan te hakken.
 
Nogmaals bedankt voor de reacties

Ik vind de uitdaging te groot om er iets mee te doen naar de aannemer.

Ik ben nu gewaarschuwd dat als ik de boor of de zaag in de muur zet 3 dubbel te controleren of er geen stroom etc in de muur zit.

“je kan draden er overigens beter niet zomaar uittrekken.
maak er een trekveer aan vast heen en weer halen lost veel problemen op
en je veer zit er gelijk in voor de nieuwe draad”

Een leuke optie maar gaat hem niet worden. Zodra je trekt aan beide kanten voel je dat het vast zit.

Ik heb teflon spay erin gespoten meestal ruik je aan de andere kant dat het spul erin zit. Nu ruik je bij de schakelaar wcd niks.

Er is overal betonijzer neer gelegd daar zitten de leidingen van vloerverwarming en stroom aan vast gemaakt met tyraps vast gezet. (Foto van buren gekregen) als één tyrap te vast zit dan begrijp ik waarom het vast zit.

Als ik dit ga proberen voor mijn lamp in de trapkast wordt het een zaklamp. :-)

Johan
 
m.i. maakt die betaalmuur geen enkel verschil
als je beetje creatief kan zoeken vind je alle basisnormen zoals de NEN1010 wel ergens op het net
Door de NEN 1010 in het bouwbesluit op te nemen is het in mijn ogen wel degelijk een stuk van de wetgeving geworden.
Dus zou de overheid er gewoon voor moeten zorgen dat dit werk door de NEN ook aan hen betaald wordt en de documenten gewoon openbaar moeten worden gemaakt.
Want iedere Nederlander wordt geacht de wet te kennen, maar hoe kan dit dan, als dat deel van de wet niet direct toegankelijk is voor iedereen?
 
Laatst bewerkt door een moderator:
Via https://www.werkenmetnen1010.nl/vraag-en-antwoord
  • Een norm is geen wet, een norm is een afspraak. Voor de bouw en de installatiesector is het Bouwbesluit de wet waaraan men zich dient te houden.
  • Een norm wordt niet van kracht. Een norm wordt gepubliceerd en later weer ingetrokken (maar is dan nog steeds te koop en kan worden toegepast).
  • Een norm kan worden aangewezen door de wetgever. NEN 1010 wordt (gedeeltelijk) aangewezen door het Bouwbesluit en ook door de opvolger daarvan, Besluit bouwwerken en leefomgeving (Bbl, uitgesteld).
  • Wanneer het Bouwbesluit een nieuwe versie gaat aanwijzen bepaalt BZK. NEN heeft daar geen invloed op.
  • Een nieuwere versie van een aangewezen norm mag worden toegepast, de wetgever gaat ervan uit dat de veiligheid altijd toeneemt.
  • Het Bouwbesluit laat toe dat bij wijziging van de installatie oudere versies van NEN 1010 worden toegepast, maar niet ouder dan de versie van 1962 en niet ouder dan de versie van aanleg; of een latere versie wanneer een wijziging aspecten betreft die in oudere versies niet voorkomen (PV-installatie, laadpaal).
  • Het Bouwbesluit laat toe dat NEN 1010 niet wordt toegepast, maar het veiligheidsniveau van de aangewezen norm moet wel worden gerealiseerd. Gelijkwaardige oplossingen mogen worden toegepast, maar de gelijkwaardigheid moet wel worden aangetoond.


Ook (of met name juist) voor de vaste gebruikers van het forum gelden deze regels:

* Er worden via dit forum geen schema s, (service-) documentaties of normbladen verstrekt, of links naar sites waar die te downloaden zijn tenzij de betreffende informatie openlijk en legaal op het internet beschikbaar is voor download.
Links naar illegale downloadsites zullen direct verwijderd worden, hetzelfde geldt voor vragen/aanbiedingen voor dergelijke documentatie.


Daarom gaat dit topic op slot.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu