Norm elektrische huisinstallatie?

Status
Niet open voor verdere reacties.
Beste Klussers.

Mijn woning is gebouwd in 2018.
De hele elektra is aangelegd volgens de nen?
Ik heb daar geen verstand van wat wel en niet mag maar alle elektra in de woning is gelegd met flexibele buis. (Lekker makkelijk en snel)

Dat zal allemaal mogen maar ik zou alles doen met een harde electrabuis.

Ik was vandaag de gelukkig dat ik door een electra leiding heen zaag. Kan de beste gebeurden dus ik haal de buis uit de muur en wil de draden vanuit de centraal doos trekken naar de wcd/schakelaar.

Ik heb al meerdere leidingen verlegd in de woning maar zoals ook nu zitten de draden muur vast. Waarschijnlijk als ik maar genoeg kracht zet breekt het draad. Dat heb ik al eerder gehad met een leiding die geen functie meer had.

Wat heeft het centraaldoos principe in mijn woning voor nut, zolang alle draden vast zitten?
Kan ik hier nu spreken van een installatie fout of kan ik hier niks mee?

Johan
 
In goed gelegd flex buis kan je gewoon draden trekken.

Ik zou dit zien als een verborgen gebrek. (maar of jij nog wat mee kan??)
Anders kunnen we net zo goed kabels in de muren gaan leggen zoals ze in Duitsland doen.

2018: welke maand en zit er extra garantie op zoals bouwgarant, dan zou ik daar eens gaan vragen.
 
Er staat nergens in de regelgeving dat de flexibele buis zo moet zijn aangebracht dat je er naderhand nieuwe draden in moet kunnen trekken.

Dus dan is er ook geen sprake van een gebrek. Tenzij er bijvoorbeeld aanvullende afspraken zijn gemaakt bij de bouw, maar dat zal waarschijnlijk niet het geval zijn.
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Iets hoeft niet expliciet opgeschreven te zijn.
Zo staat er wel iets over het aantal bochten en het aantal draden.
Geen idee of er staat dat je cement in de leidingen mag gieten, maar er een spijker doorheen schieten mag zeker niet.

Zoals ik het zie: Is het volgens de norm, dan kan je draden trekken.
 
flex is er om bekend dat er naderhand slecht draad in te krijgen is, in de nieuwbouw helemaal met prefab wanden is de voorbedrade flex gewoon haaks in de hoeken getrokken en gedrukt en het resultaat is dus wat u hebt.
 
Niet mijn vakgebied maar als er in de nen1010 niet staat dat het vervangen van de draden in een installatie soepeltjes moet gaan dan heeft ernaar verwijzen geen zin in een discussie.
 
  • Like
Waarderingen: Walker
Waarom dan regels over bochten en het aantal beugels en waarom gebruiken we überhaupt buizen?
Uiteindelijk is het niet een norm maar een rechter die bepaald.
Daarom ook de tip om met bouwgarant of een andere contact op te nemen als het huis onder zoiets gebouwd is, anders is het sowieso te laat.

Ik heb geen kilometers flex gelegd, maar soms is het gewoon makkelijker. Wel bijna altijd eerst de flex leggen en dan pas de draden erdoor.

Bij het verwijderen van draden trouwens niet alleen simpelweg trekken.
 
Je kan het zelfs bedraad kopen .
Er zijn situaties genoeg waarbij de installateur er eigenlijk ook niets aan kan doen dat er te scherpen bochten in zitten.

Ik zie de buizen overigens inderdaad op termijn nog wel verdwijnen. er zijn genoeg landen waar alles met kabels wordt gedaan.
 
Volgens mij mag je een kabel zelfs gewoon instucen in de muur (zoals in Duitsland zelfs gebruikelijk is, geen idee waarom je dat zou willen). Je kunt met het probleem verder dus weinig, zoals al aangegeven (tenzij schriftelijk destijds anders afgesproken is, maar dat betwijfel ik, in offertes voor een verbouwing of heel huis staat er doorgaans helemaal niets over).
 
Dank jullie wel voor de reacties.

Een duidelijk antwoord is er dus niet voor.

In deze woning is alles met voorbedraad flexibel aangelegd. Dit gaat horizontaal, verticaal en diagonaal door muur, plafond en vloer heen. Zolang ik een stuk moet vervangen in de muur dan gaat dit door flexibel prima maar zodra ik het plafond in ga naar centraaldoos (kanaalplaat) zit er bocht in waar het dus klem zit.

Ik heb maar een lasdoos in de muur gemaakt en de draden van de wcd naar de las doos getrokken dit netjes aan elkaar gemaakt en tot mijn grote ergernis ga ik dit dicht stucen iets wat tegen al mijn principe in gaat maar ik weet waar de lasdoos zit mocht het nodig zijn wordt het hak en breek werk. Er zit maar 1 lamp op dus een zaklamp is ook een optie

Johan
 
Ik weet het.

Maar wat zou jij doen?
- door een kanaalplaat heen frezen naar de centraaldoos toe? Ook niet echt verstandig
- de vloer op de 1e etage openbreken gaat niet want daar ligt vloerverwarming
- een inbouwdoos met een blindplaat is een optie maar vind jij dat mooi naast een deur?

Ik stem voor geen flexibele buis in nieuwbouw.

Daar heb ik niks aan
 
Helaas.
Dit is toegestaan.
Toch niet helemaal toch?
Volgens mij is inderdaad het toepassen van flexibele buis toegestaan maar moet deze wel zo zijn aangelegd dat de bekabeling te vervangen is zonder het buizennetwerk te demonteren.

even aan het zoeken geweest en dacht toch dat dit dan van toepassing is

522.8.1 Leidingsystemen moeten zo zijn gekozen en geïnstalleerd dat schade aan kabels en geïsoleerde
geleiders en hun aansluitingen tijdens installatie, gebruik of onderhoud wordt voorkomen.

522.8.2 Buissystemen of kabelkokers die zijn aangebracht in de bouwkundige constructie, anders dan
voorbedrade buissamenstellingen die speciaal zijn ontworpen voor de installatie, moeten eerst tussen de toegangspunten volledig zijn geïnstalleerd alvorens er een geïsoleerde leiding in mag worden getrokken.

522.8.3 De straal van elke bocht in een leidingsysteem moet zo zijn dat de geleiders of kabels niet worden beschadigd en de aansluitingen in mechanisch opzicht spanningsvrij zijn.

522.8.6 Leidingsystemen die zijn bedoeld om geleiders of kabels doorheen te trekken, moeten voldoende toegankelijk zijn om het trekken mogelijk te maken.
 
Laatst bewerkt:
Lasklemmen of een andere verbinding gebruiken die niet gecontroleerd hoeven te worden en je mag het dicht stucen.
Kwam laatst ook ter sprake.
Ik weet het niet meer precies, daar was dit een optie: giet de doos vol met het spul wat dozen buiten waterdicht maakt en je zit goed. (of zoiets)
(stuc maar gewoon dicht hoor, maak voor de zekerheid een paar foto's met een rolmaat erbij zodat je kan zien waar het zit)

Een rechter toets ook naar de verwachting.
Als (ALS!) de algemene verwachting is dat leidingen zo gelegd worden dat er draden getrokken kunnen worden, dan mag dat verwacht worden.
Een norm die een klant niet in kan zien is in dit geval een leuke voor een rechter, dan moet een consument maar beter geïnformeerd worden.

Goeie kans dat alles gelegd is en dat er daarna flink overheen is gelopen en er daarna beton of een dikke dekvloer overheen is gegaan.
De nenn stelt dat een bocht zo ruim mogelijk moet zijn, hier had het vast ruimer gekund, dus niet volgens de norm. (ga je nooit winnen of een hele lange weg, dus ik zou er geen moeite in steken, maar dat het zo afgeleverd wordt blijf ik ook bizar vinden)

In installaties van 50 jaar oud trek ik meestal zonder moeite nieuwe draden en met nieuwe normen zou het ineens prima zijn dat dat niet meer kan?
 
Volgens mij het resultaat van dat veel installateurs het liefst jongens zo van school hebben die ze zo weinig mogelijk hoeven te betalen en dan dit werk afleveren.
Ook het gevolg dat prijzen steeds verder uitgeknepen worden en je de spullen er bijna vanaf een afstandje in moet gooien om geen geld mee te hoeven nemen.
Maar ook dat je je als installateur mag gaan verantwoorden dat jij 22,50 voor een WCD rekent terwijl die zelfde op het internet te vinden is voor 17,50.
Dat is dan ook de reden dat wij niet meer aan dat soort inschrijvingen meedoen en als iemand vraagt om een open calculatie ze te horen krijgen dat we die niet geven en als ze die toch willen ze maar naar een andere installateur moeten gaan.
 
  • Like
Waarderingen: Edwinnn
522.8.6 Leidingsystemen die zijn bedoeld om geleiders of kabels doorheen te trekken, moeten voldoende toegankelijk zijn om het trekken mogelijk te maken.

Ik vraag me af of dit van toepassing is op voorbedrade flexbuis...
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Gerelateerde klussen

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu