Nieuwe groep aanleggen in kamer (schema)

Hallo allen,

Ik ben bezig om in één van de kamers van mijn huis een geluidstudiootje te bouwen. Voordat ik voorzetwanden ga plaatsen ter isolatie wil ik de elektra aanpassen. Deze komt achter de voorzetwanden.

Ik woon in een jaren '30 woning, met momenteel maar 2 stroomgroepen (beneden en boven). Dit is erg weinig, en ik ben van plan dit stapsgewijs uit tebreiden, te beginnen met de studiokamer. Ik heb geen budget om alles tegelijk te vernieuwen.

In deze kamer is bestaande elektra van de 'bovengroep' aanwezig, deze is ongeaard. Ik wil mijn apparatuur op een geaarde groep aansluiten en daarom een nieuwe groep aanleggen.

Ik heb hiervoor een ontwerp gemaakt in onderstaand schema.
De groene groep is de nieuw aan te leggen groep, de gele groep de bestaande elektra. Ik heb z.g.a.m. officiële symbolen gebruikt, maar let wel; de tekening is schetsmatig.

Ik heb de volgende vragen;

1: Ik weet dat je eigenlijk per kamer één stroomgroep behoort te hebben. Maar nu ik toch bezig ben is het eenvoudig om in de naastgelegen (rechter) kamer een aftakking te maken voor één nieuw stopcontact in deze ruimte (zitten nog geen stopcontacten).
Ook wil ik graag in de naastgelegen vaste kast (linksonder) een stopcontact.
Is het geoorloofd om deze elektra op dezelfde groep aan te leggen?

2: De centraaldoos heb ik geplanned op de rechter studiomuur ipv aan het plafond. Ondanks dat de centraal doos achter de voorzetwand komt ben ik van plan hier een soort luik te maken zodat ik er nog vrij makkelijk bij kan. (paneel losschroeven en de centraaldoos is toegankelijk). Is dit geoorloofd?

3: Na installatie van de nieuwe groep kan ik de oude wandcontactdozen + lichtpunt van de oude groep in principe afsluiten (lees; niet meer gebruiken / wegwerken).
Is het toegestaan om alleen nog het lichtpunt van de oude groep te gebruiken in deze situatie icm de nieuwe groep?

Ben benieuwd naar suggesties, tips etc.

Alvast bedankt.

120972_Stroomt_ontwerp_01_1.jpg
 
Nergens staat dat je per kamer één groep moet hebben, dan kun je 99 van de 100 woningen gaan aanpassen gok ik. ;) Een groep mag in meerdere ruimten gebruikt worden en in een ruimte mogen meerdere groepen voorkomen. Geen probleem dus. Ook niet wat betreft je verlichting op een andere groep.

Je mag niet in één ruimte geaarde contactdozen én ongeaarde contactdozen toepassen, het is dus wel zaak dat je de oude installatie inderdaad weghaalt. Let hier ook even op met die 2 contactdozen die je in de aangrenzende ruimten wilt maken.

Zorg je dat de overblijfselen van de oude installatie allemaal bereikbaar blijven? Alleen de WCD verwijderen maar de draad laten zitten, betekent dat je de inbouwdoos bereikbaar moet houden. Ik neem aan dat je dit niet van plan bent, dan moet je alles weghalen tot de dichtstbijzijnde doos die wel bereikbaar blijft.

Een centraaldoos moet bereikbaar blijven, maar nergens staat hoe. Het luik lijkt me dus geoorloofd, als je maar zorgt dat niemand ooit de neiging krijgt om het weg te stucen. ;) Is een doos met een blinddeksel in de wand geen optie? Kun je geen doos kwijt in een onopvallend hoekje van die kast?

Ik zou hier zelfs de centraaldoos gewoon vergeten en doorrijgen van WCD naar WCD. Neem dan wel 50mm diepe dozen zodat je lasklemmen kwijt kunt achter het schakelmateriaal.
 
Hartelijk dank XanderH voor je uitgebreide reactie.

Ik heb het dus verkeerd onthouden, ik dacht dat je maar één groep per kamer mocht hebben, maar het gaat om de combinatie van geaarde en ongeaarde stopcontacten die niet mag. Duidelijk.

Het geval in mijn situatie is dat er in de ruimte nu 3 ongeaarde WCD's zitten. (niet ingetekend op het plaatje). Ik was van plan die weg te werken achter de voorzetwanden en niet meer te gebruiken. Moet ik die dan officieel ook echt weghalen? De elektra leidingen hiervan zitten in de stenen muur weggewerkt en ik zou niet weten hoe die precies lopen. Het zou erg veel werk zijn om die op te sporen en weg te slopen.
Deze 'studioruimte' is waarschijnlijk tijdelijk. Eventuele volgende bewoners zullen deze slopen zodat ze de originele ruimte weer terug hebben. Ze kunnen dan ook weer bij de originele elektra.

Ik heb zelf ook getwijfeld tussen wel of geen centraaldoos.
Ik zou inderdaad alle WCD's kunnen doorrijgen. Ik had in m'n hoofd dit steeds met een T-vormige lasdoos te doen. Dus één horizontale elektra leiding en om de paar meter een aftakking voor een WCD. Maar moeten dan deze lasdozen niet allemaal bereikbaar blijven?
Of is het dan handiger om alleen inbouwdozen voor WCD's te gebruiken, zodat je niet met dit probleem zit?

Alvast bedankt!
 
Alle verbindingen moeten bereikbaar blijven. Dit had je voor de nieuwe centraaldoos blijkbaar al goed in de gaten. Maar dat geldt net zo goed voor de verbindingen achter het bestaande schakelmateriaal.

Dus nee, hier gewoon een wand voor zetten is niet de insteek van de norm. Stel dat er een keer een storing zit in deze eindgroep moet alles gewoon te controleren zijn. Ook de verbindingen achter die oude contactdozen.

De leiding mag best in de muur blijven zitten maar het schakelmateriaal en de bedrading zou je eigenlijk moeten weghalen. Die bedrading komt als het goed is ook gewoon in een bereikbare centraaldoos uit dus dat zou niet erg ingewikkeld moeten zijn.

In hoeverre je aan de norm wilt voldoen voor een in jouw woorden "tijdelijke ruimte" moet je natuurlijk zelf bedenken. Maar de norm is helder: alle verbindingen moeten bereikbaar zijn. Dat is dus meer dan alleen de centraaldozen. ;)
 
Duidelijk!

Dan valt er dus toch wat voor te zeggen om hier met een centraaldoos te werken zoals ik heb ingetekend?
Omdat je dan maar op één plek een luik hoeft te maken waar je bij kunt.
Of telt het doorrijgen van WCD naar WCD niet als verbinding die bereikbaar moet blijven?

Wat misschien nog een alternatief kan zijn voor de oude WCD's is dat ik deze erafhaal en het draad wel laat binnenkomen in de nieuwe ruimte, bijv in een lasdoos. Dan is duidelijk dat daar de oude aansluitingen zitten maar worden niet gebruikt. Zou dat mogen?
 
Een verbinding in een inbouwdoos achter een WCD is bereikbaar. Je schroeft gewoon de WCD open...

De bestaande inbouwdozen uitvullen met verhogingsringen tot het oppervlak van de nieuwe wand en daar een blindplaat op monteren zou kunnen. Lijkt me persoonlijk meer werk dan het even weghalen. Maargoed...
 
Het 'probleem' is alleen dat de voorzetwand zo'n 8 cm van de originele wand afkomt te staan (en gevuld wordt met isolatiemateriaal). Een WCD uitvullen is dan lastiger.
Ook de bestaande draad (met zo'n ±10 cm) verlengen om door de nieuwe wand getrokken te worden is lastig aangezien ik dan achter de wand de las moet maken denk ik toch?
Is daar nog een oplossing voor, behalve nieuwe draden trekken?

En stel dat ik nu de nieuwe elektra leidingen op de originele muur bevestig. Hoe is dan de sprong leiding van de originele muur naar (en door) de nieuwe wand te maken? Met een flexibele buis misschien? Ik zou de gaten in de nieuwe wand het liefst zo klein mogelijk houden ivm geluidslekken. Dus geen inbouwdozen, maar opbouwdozen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via