Nieuwe achterpui maken en plaatsen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ik wil een (deels) nieuwe achterpui gaan plaatsen. Ik heb een globale tekening gemaakt, maar zijn er nog zaken waar ik op moet letten?


1265_achterpuibinnenaanzichtxr5_1.jpg


De pui die er nu in zit is ook tot aan de grond, dus ik neem aan dat we alles wat daaron zit, we kunnen laten zitten (lood en extra balk) of evt een nieuwe loodslap mocht dit nodig zijn.

aan de linkerzijde komt het geheel tegen een muur aan te staan, maar aan de rechterzijde niet. Ooit stond aan die zijde een draagmuur maar deze is vervangen door een stalen contructie. De pui wordt dus bevestigd aan de boven, onder- en aan de linkerzijde.

vraag1: zal dit goed gaan met de zware HH deuren van 1 meter breed (per stuk)
vraag2: zit er voldoende structuur in het kozijn
vraag 3: hoe kan ik het beste alles vastzetten? (met draadankers en daarna afkitten?)
vraag 4: hebben jullie nog tips waar ik rekening mee kan/moet houden?

vraag 5: De kozijnverbindingen willen we maken door van beide haakse profielen de helft te verwijderen en met houtlijm en schoeven beide delen vast te zetten, dit leek ons makkelijker dan pen en gat verbindingen maken en naar mijn vriend zijn mening, even sterk. (ik ben daar nog niet helemaal zeker van)

Alvast bedankt voor de tips.

Karin
 
Kan iemand mij dan misschien alleen antwoord geven op de laatste vraag: welke koppeling ik het beste kan gebruiken om voldoende stevigheid te verkrijgen?
Is zo'n half om half verbinding zoals ik deze omschrijf voldoende? Een pen en gat verbinding lijkt mij zelf iets te arbeidsintensief.
 
Punt is dat die deuren breed zijn en dat er dan ook nog eens isolatieglas in komt (?). Het krachtenmoment dat op de rechterstijl wordt uitgeoefend is dus relatief groot.
De pui wordt dus bevestigd aan de boven, onder- en aan de linkerzijde.
Die rechterstijl wordt alleen aan de onder- en bovenzijde aan de andere balken vastgemaakt, maar dus niet aan de rechtermuur (als ik 't goed begrijp). Intuitief zou ik bang zijn dat dat als die deur openzwaait door een harde windvlaag o.i.d., hij met stijl en al eruit valt. Maar zeker zou ik 't niet verder weten .
 
Dat is inderdaad waar ik ook over twijfel. aan de zijde van de rechterstijl is 10 cm meer naar binnen een steunpilaar geplaatst, en aan d eandere zijde van de steunpilaar begin een ander kozijn. Eventueel kunnen we het gebied tussen de 2 kozijnen overbruggen met een extra balk. In de oude situatie zit er enkel een plaat hout als verbinding over gemonteerd En stond er een muur tussen de beide kozijnen.

Ik hoop dat ik duidelijk ben, en anders kan ik het altijd nog even tekenen.
 
Als je geen pen en gatverbindingen wilt maken (wat natuurlijk de beste verbinding is)
pas dan in ieder geval een deuvel verbinding toe.

Het kozijn hout moet gewoon voldoende van afmeting zijn dan zijn de deuren geen probleem bijvoorbeeld 90*114 of 90*130
 
Bedankt voor je reactie, de deuvel verbinding lijkt mij misschien ook wel een betere oplossing, ik dacht erover om bij de g***a een stok te kopen met een diameter van ongeveer 1 cm en daar deuvels van te zagen. is dat een goede oplossing voor stevige deuvels?
 
Karin015 schreef:
Kan iemand mij dan misschien alleen antwoord geven op de laatste vraag: welke koppeling ik het beste kan gebruiken om voldoende stevigheid te verkrijgen?
Is zo'n half om half verbinding zoals ik deze omschrijf voldoende? Een pen en gat verbinding lijkt mij zelf iets te arbeidsintensief.
12/10mm houtdraadbouten van boven en onder (bij deur opzij). minimaal 7cm diep in kopse kant 3 stuks niet loodrecht voorboren \ / beter dan III je hoeft dan alleen de kopse kant een contraprofiel te geven(ofje haalt eenklein hapje uit waar de kopse kant in balk gaat of een combinatie. Halfhoutverbinding zijn niet goed voor deze klus je verzwakt je constructie je maakt het je er heel erg moeilijk mee.
Nee stevige deuvels vergen een groot gat voor hout van deze dikte 16mm liefst eiken of robinia , boor ff 'n gaatje die zijn niet makkelijk te krijgen die houten pennen heb je enig idee hoe snel de lijm droogt, tegen die tijd heb je 3 van de 30 ofzo pennen in hun gat geslagen ik hou er over op...
want ik weet niet wat je kan mbt timmeren.
 
Hallo,

We hebben de bestaande ideeën iets aangepast en besloten de gehele achtergevel te verbouwen. Wat ik nu wil doen is de buitenste kozijnen laten zitten (ik hoop dat deze ongeschonden uit de strijd gaan komen) En vervolgens de profielen hierin plaatsen. Helaas kunnen we dan niet van onderaf houtdraadbouten in schroeven (nog bedankt voor de tips!). Of deuvels plaatsen.
Maar mijn idee is nu (weinig andere keuze) om toch het half om half profiel te gaan toepassen bijvoorbeeld de onderzijde vanaf de binnenkant van het huis en de bovenzijde vanaf de buitenkant van het huis, en deze dan vastschroeven het houddraadbouten en vastlijmen.

De rechterdeur zal dmv een extra balk worden bevestigd aan het rechterkozijn, zodat dit wat steviger gaat worden.

De liggers gaan we denk ik schroeven zoals jos het aangaf. (gaan deze schoeven overigens niet roesten na verloop van tijd? ) Uiteraard zet ik ze verdiept vast onder een laag plamuur en verf.

89_11947_achterpui_binnenaanzicht2_1_1.jpg
 
Hallo Karin15,

houtdraadbouten zijn schroeven met zeskantkop. voor zwaar grof werk en erg makkelijk in te draaien met dopsleutel . voor het vast maken van die deurstijlen tussen grond en plafondbalk met halfhoutverbinding zou ik gewone schroeven nemen (bijv. 5a6mm x (40 tot120mm lang) met verzonken kop (pz 2voor5mm pz3 voor6mm Hardhout net goed voorboren dat schroef makkelijk indraait evt met parafine, naaldhout 3 mm ofnog minder ongeveer 2 per verbinding niet in dezelfde houtgroef
niet te dicht bij kopse eind ivm splijten beetje midden houden verbinding passen, dan boren, danlijmen en dan meteen vastschroeven.
neem anders roestvrijstale schroeven die zijn wel duur en breken als het indraaien zwaar wordt
gegalvaniseerde schroeven/houtdraadbouten roesten niet zomaar weg, kleintjes wel .dat is zo vooral in eiken maar juist weer niet in merbou dat ijzer conserveerd .Wat voor hout is het? zorg wel dat verbindingen niet open getrokken maar juist dicht alsde deur open staat dus intheorie zonderlijm enschroeven ook werkt. ik kap ermee. weetikveelllll
grt J ps wat is een draadanker ? klinkt sterk maar ik ken ze niet.
 
Jor,

Bedankt voor je reactie. We gaan doen wat jij zegt en idd de profieverbindingen moeten dichtgetrokken worden (net andersom dan ik had beschreven)
Ik wist overigens niet dat merbau conserveert.

Nog even 1 vraagje: moeten we alle koppelingen eerst in de grondverf zetten voordat we het in elkaar gaan, nee toch?

En ook vraag ik me af of we de kozijnen moeten gronden voordat we het isolatieglas gaan plaatsen.
 
Hallo Karin015,
Merbau bevat corrosiewerende stoffen .
Je herkent Merbau meestal aan de kleine(+- 2mm) gele streepjes.
Het is zwaarder en harder dan donkerrodeMeranti .Ook geeft Merbau rode vlekken wanneer het niet grondig geschilderd is .(zgn bloeden)
Het voelt vettig aan en dient voor het schilderen
of lijmen te worden ontvet . Dat is een gevaarlijke (Catshuisexplosie!) en zeer ongezonde klus.
Dus NIET met blote handen, zonder gasmasker,grote oppervlakken gaan afnemen met thinner. lijmvlakken zijn meestal klein dus dat gaat nog wel. Meranti is wat dat betreft veel minder bewerkelijk .
Glassponning is de plek waar houtrot begint dus gronden moet zelfs 2 keer.
Ook is het zo dat beglazingskit en stopverf niet hecht op blank hout.
Dubbelglas zetten met glaslatten en schuim-rubber/plastic (vraag leverancier).Waar lijm komt uiteraard niet schilderen.
succes!
Jor
 
Het gaat meranti worden, dat is het makkelijkst verkrijgbaar en prima voor dit doel.

De half om half verbinding wordt vastgezet met een 2 componementen epoxylijm en schoeven (voorgeboord).
De rest van de kozijnen zetten we 2x in de grondlak alvorens het te plaatsen.

moet helemaal goed komen: nu maar eens gaan kijken naar het plaatsen van isolatieglas... maar daar denk ik een ander topic voor te openen (of nog maar even goed op zoek te gaan naar info.)

bedankt voor de reacties.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via