Meubelplaat frezen, maar frees snel bot

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo klussers

Ik ben witte meubelplaat aan het frezen. Met een bovenfrees.

Het gaat om een gleuf van 30 mm breed bij 2 mm diep (de lengte varieert i.v.m. lengte van de plaat).
Om de breedte van 30 mm te krijgen, moet ik het 2x frezen.
Mijn freesje is maar 16 mm breed.

In het begin ging het perfect. Mooi strak.
Maar na +-5 mtr. werden de randen heel er rafelig.
Ik vermoed dat het freesje bot is.............

Nu mijn vraag: Wat zijn goede freesje (die niet snel bot worden ;))
En niet al te duur natuurlijk.

Groeten,
Servus
 
Er worden op dit forum geen merkadviezen gegeven.
Als je frees na 5 meter frezen al bot is weet je in ieder geval dat je een goedkope had.
Alle waar is naar zijn geld!
Maakte het nog verschil welke kant je op freest?
 
Misschien krijg je een beter antwoord waar het aan kan liggen als je beschrijft, wat je bedoelt met witte meubelplaat.

Officieel is meubelplaat (voorzover mij bekend) een plaat van twee lagen fineer of triplex, met ertussen blokjes hout gelijmd.

Maar veel mensen noemen elke willekeurige plaat, bijv. wit spaanplaat, ook meubelplaat. Dat heet dan bij de bouwmarkt vaak meubelpaneel, best wel verwarrend.

Geef dus aan waaruit die "meubelplaat" bestaat, en ook of de witte bovenlaag er een van zeer hard materiaal is.

Er wordt overigens inderdaad geen antwoord gegeven op de vraag naar goedkope, lang meegaande freesjes, hoogstens zal er een bepaalde soort genoemd worden. Maar ik betwijfel (net als Frank) of "goedkoop" en "lang meegaan" samengaan...
 
Je hebt zeker een hss frees nu?
Neem een hardmetaal frees, dat blijft veel langer staan.
Er zijn kistjes te koop met een stuk of 10 frezen er in, voor een prikkie. Een paar stiftbeitels en een paar kwart rondjes e.d. Dat kost net zoveel als soms 1 enkele beitel die je los koopt.
 
Oké bedankt

Meubelplaat bestaat in dit geval uit spaanplaat met tweezijdig fineer. (18mm)

Het maakt in mijn geval niet uit in welke richting er werd gefreest.
In beide richtingen was het in het begin goed.
Er worden op dit forum geen merkadviezen gegeven.
Als je frees na 5 meter frezen al bot is weet je in ieder geval dat je een goedkope had.
Ik bedoel niet het merk, maar meer het materiaal waar ik op moet letten bij het aanschaffen van de volgende frees, zodat ik verder kan.(en niet voor even. :lol:)
 
Vermoedelijk gebruik je geen ondersnijdende frees!
Een groefke van 2 mm diep moet zefs met de slechtste frees te maken zijn zolang hij maar wel gekozen is voor het doel; ondersnijdend dus!

Kijk even naar de onderzijde van het freesje, lopen de snijkanten ook aan de onderzijde door?
 
Vermoedelijk gebruik je geen ondersnijdende frees!
Een groefke van 2 mm diep moet zefs met de slechtste frees te maken zijn zolang hij maar wel gekozen is voor het doel; ondersnijdend dus!

Ik gebruik een frees die ook aan de onderkant geslepen is.En het probleem zit niet aan de onderzijde.

Het gaat om de randen van het geultje.

Het fineer springt te veel los.Waardoor je kleine hapjes krijgt en de randen niet meer scherp zijn.(bij de eerste meters was dit wel zeer strak)
Het zelfde effect krijg je als er met een botte cirkelzaag te sel wordt gezaagd.
Dan zijn die randen ook happerig.
Het fineer is dan niet gezaagd, maar meer kapot geslagen.
 
Je schreef erest over witte plaat en nu over gefineerde plaat?
Frees dan de andere kant op, dan spaant het misschien minder uit.
Als je tegen de draadrichting in snijdt, dan trek je er spanen uit.
Als je dan achteruit freest, gaat dat beter.

Heb je nu een hss frees of een hardmetaal frees?
In een hardmetaaal frees zitten aparte snijplaatjes in gesoldeerd.
 
Hallo kees61

Ik heb het over witte meubelplaat. Dit is spaanplaat met rondom wit fineer.

Het freesje wat ik gebruik komt uit een houten doosje. Hier in zitten 10 verschillende freesjes. En het materiaal weet ik niet.
Het zal nog net geen gietijzer zijn. :lol:
 
Kijk daar zit dus dat probleem met benamingen.

Je hebt het over een "meubelplaat", en je noemt de toplaag "fineer".
Maar die plaat is geen meubelplaat, en dat wit is geen fineer.

Fineer is een houtproduct, zie hier.

Wat jij gebruikt is een wit gemelamineerde of geplastificeerde spaanplaat. Door vast te houden aan de verkeerde benaming krijg je spraakverwarringen. :wink:
 
Het is zoals Kees meteen al zei: je frees is niet geschikt voor spaanplaat.
De methode van Jan werkt heel goed, probeer dat eens met een goede! frees. Kost wat meer maar dan heb je ook mooi werk!

Ik neem aan dat, mocht er nog sprake van splinteren zijn met een fatsoenlijk freesje, er maar aan 1 kant splinters uitbreken.
Hou die dan als zichtkant.
 
Mijn ervaring is dat spaanplaat in het algemeen killing is voor je frees.
Een goedkoop freesje zal het na een klein stukje al opgeven, maar ook de duurdere vinden spaanplaat bepaald niet leuk en zullen veel sneller stomp zijn.
Een mogelijkheid om het splinteren te voorkomen is het zgn voorritsen.
Dus gewoon met een scherp mesje al precies op de rand de folie al door snijden of in iedergeval al een eind insnijden.
Daarna frezen en dan wil je het wel eens lukken om ook met een minder scherpe frees toch een strak resultaat te verkrijgen.

Wel is ook de kwaliteit van de plaat van groot belang, sommige meubelpanelen met een bepaalde fineerlaag of andere laag zijn gewoon niet strak te krijgen omdat de laag zodra deze warm wordt gewoon knapt met een rafelig resultaat.

suc6

Gerrit Bakker
 
Hoe wil je exact op maat met een stanleymes de melaminelaag inkerven?
Als je het stanleymes te diep snijdt, dan is het al niet strak meer, omdat er dan al een brokkelige snede ontstaat.
Als je net te ver snijdt, dan blijf je de snede zien. Als je net niet ver genoeg snijdt, dan was het vergeefse moeite.
Dan kies ik liever voor de methode van Jan. Eerst de grote middenmoot weghalen en daarna de kantjes nalopen.
Maar met bot gereedschap maak je nooit iets moois.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via