LCD tv standby of toch uit??

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik hoorde laatst van iemand dat het slecht is, om je lcd tv via een standby killer uit te schakelen(of door de stekker er uit te trekken).

Hij zij dat er spanning op de kristallen in de tv moet blijven staan.

Is het niet zo dat er ook bij lcd tv's brandgevaar is, en is het echt beter om hem op standby te zetten...

Op zich klinkt z'n verhaal erg aannemelijk want de meeste tv's kunnen alleen nog maar op standby, en dat zal ook wel een reden hebben.

Ben benieuwd of jullie hier het een en ander over weten.
 
Kijk in de gebruiksaanwijzing daarin moet het aangegeven staan.
De echte uitknop zit vaak verborgen maar is wel aanwezig.

Het klinkt iig als een broodje aap.kristallen onder spanninghouden.
 
Op mijn LCD tv zit een echte aan/uit schakelaar. Daarmee wordt de tv dus echt spanningsloos gemaakt. Tot nu toe merk ik geen enkele nadelige invloed op het beeld. Lijkt me inderdaad een klok/klepel verhaal.
 
Op mijn TV (Sharp LC-26SA1E) zit ook een echte schakelaar. Desondanks staat er in de handleiding dat er dan toch stroom doorheen gaat. Ik citeer:

"Wanneer de netschakelaar en de stand-by knop in de uit-stand staan, zal er toch nog een kleine hoeveelheid stroom naar de apparatuur lopen."

Of het echt zo is en waarom precies zou ik ook dolgraag willen weten. Misschien om de instellingen vast te houden?

Er staat ook:

"Trek de stekker van het netsnoer uit het stopcontact als u
de TV langere tijd niet denkt te gebruiken."
 
Hoe het met LCD's en plasma's zit weet ik niet, maar er kan wel eens een bron van waarheid in zitten.
Ik krijg regelmatig te horen dat als een telefoonsysteem niet goed werkt (meestal is er zelf iets verkeerd ingevoerd zodat bijv. een toestel in "niet storen" staat oid) dat men dan de stekker er even uit trekt een minuut wachten en de stekker er weer in en dat dan alles weer doet.
(alleen gebruikersfuncties worden gewist bij spanningsuitval vandaar dat ik durf te beweren dat de fout in 90% van de gevallen bij de gebuiker ligt en in 9,9 procent bij de netwerkaanbieder)

Inderdaad gaat dat heel vaak goed, tot op het moment dat het toch niet meer wil en dan, zoals altijd, heeft het systeem nog nooit goed gewerkt en zijn er altijd problemen.
Nadat we het systeem dan een software matige reset hebben gegeven blijkt er gewoon niets aan de hand te zijn en werkt alles weer.

Ik vergelijk meestal de apparatuur met een computer, daar moet je ook niet proberen om midden in een programma de stekker er uit trekken.
Doe je dat wel dan loop je het risico dat er wat fout gaat of software is verminkt.
Nu is zo langzamerhand ongeveer alle apparatuur voorzien van een microprocessor, dus waarom zou die er wel tegen kunnen?
Dus is het ook niet ondenkbaar dat als je middenin een bewerking, wat deze processor uit moet voeren, de spanning plots onderbreekt dat er dan ergens een bitje om kan vallen en er vreemde storingen ontstaan.

Vandaar dat bij ons in huis geen enkel apparaat wordt uitgezet dmv. een stekker er uit trekken (wat overeen kan komen met de standby killer), maar eerst uit wordt geschakeld en daarna pas spanningsloos wordt gemaakt.

suc6

Gerrit Bakker
 
Bedankt voor jullie reactie's!

Ben informatie aan het in winnen, omdat ik een lcd tv wil kopen.
Hierop zit ook alleen standby voor zover ik weet, maar het zou inderdaad kunnen dat er ook nog een extra knop op zit.

Ik zat er aan te denken om er een standby killer op aan te sluiten, maar sloeg na dit verhaal aan het twijfelen.
Een ander "nadeel" is dat als je alles, dvd speler e.d. erop aan sluit je de tv aan moet zetten om op de rest ook spanning te hebben!
 
Ik zat net de denken; hoe doen ze dat dan met opslag/transport? Dan kunnen deze TV;'s toch ook niet aan de stroom?

En ze worden in de fabriek zowieso getest en daarbij zijn ze ook aan en uit geweest. Met andere woorden; misschien brengt het de TV geen schade toe, maar zit hem het probleem wel in iets van 'opstarttijd' als de tv weer aangezet wordt.
 
Bij TV's (maar ook bij Videorecorders e.d.) wordt soms een deel van de instellingen onthouden in een geheugen, dat gevoed wordt door een "supercap"of "goldcap" een elco met zeer hoge waarde. Zeg maar een soort accuutje. Dat wordt tijdens standby bijgeladen.

Die "accu" heeft een beperkte overbruggingstijd (bij mijn eigen vcr helaas maar 30 min), alleen al daarom moet zo'n apparaat dan aan de spanning blijven hangen. Anders kun je opnieuw beginnen met dingen instellen, hij keert dan terug naar de fabrieksinstellingen.

In hoeverre bij LCD TV's dit eveneens het geval is weet ik niet, maar het zal in elk geval per merk en type verschillen.
 
Gerrit B schreef:
Ik vergelijk meestal de apparatuur met een computer, daar moet je ook niet proberen om midden in een programma de stekker er uit trekken.
Doe je dat wel dan loop je het risico dat er wat fout gaat of software is verminkt.
Nu is zo langzamerhand ongeveer alle apparatuur voorzien van een microprocessor, dus waarom zou die er wel tegen kunnen?
Omdat een TV niet afhankelijk is van continu bewerkbare data. Het grote probleem bij een PC is het feit dat het geheugen niet bewaard wordt en dat een computer een pagefile heeft waarnaar continu geschreven wordt. Tijdens zo'n bewerking kan een probleem ontstaan (maar tegenwoordig ook al niet eens echt meer).

Overigens is een monitor van een PC tegenwoordig ook vaak LCD en die zetten veel mensen op een verdeeldoos met schakelaar; nog nooit iets gehoord dat dat een probleem is. Verder maakt het bedrijf waar ik werk LCD-presentatieschermen waar geen standby op zit. Ding kan alleen aan of uit. Ook nog nooit problemen mee gehad.
Het lijkt me dus een broodje aap, maar je kan altijd een mailtje naar Mythbusters sturen. ;)

Het belangrijkste is te letten op wat het stroomverbruik is bij standby. Mijn "ouderwetse" breedbeeld heeft een standbyverbruik van <1W (getest en niet meetbaar in hele Watts). Overigens is brandgevaar volgens mij ook gerelateerd aan het verbuik in stand-by. Meer verbruik is meer warmte (ding doet verder niets anders) en dus meer kans op kortsluiting. Maargoed, dat weet ik niet zeker.
 
Zowel een monitor als een LCD presentatiescherm zijn geen TV's. In een TV zit een tuner met kanalen en geheugen daarvoor. Ik vind niet dat je ze met elkaar kunt vergelijken.
 
Dat was het punt niet: het punt was "spanning op de kristallen" en brandgevaar.
Het standby-verhaal gold expliciet voor LCD-tv's, niet voor normale tv's. Van normale TV's weten we dat het mogelijk is ze van de standby te halen; ook die bevatten geheugen en daar gaat het gewoon goed (uitgezonderd vcr's met een batterij die 30 minuten meegaat, maar ook daar gaat niets kapot, het is slechts een (welliswaar groot) ongemak).
 
Omdat een TV niet afhankelijk is van continu bewerkbare data. Het grote probleem bij een PC is het feit dat het geheugen niet bewaard wordt en dat een computer een pagefile heeft waarnaar continu geschreven wordt. Tijdens zo'n bewerking kan een probleem ontstaan (maar tegenwoordig ook al niet eens echt meer).

Klopt helemaal, maar kijk een TV oid maar eens van binnen, daar zit vaak/meestal een voorziening in die er voor zorgt dat de TV op de juiste manier wordt opgestart, de zgn. watchdog.
Als jij lukraak de spanning midden in een bewerking wegschakelt zal dus die wacthdog er voor zorgen dat de microprocessor in je toestel weer juist opstart.
Dat gaat ook vaak heel lang goed, en als er ergens een bitje omvalt dan wordt dat wel weer gecorrigeerd door de software die er in zit.
Immers van een TV wordt verwacht dat hij daar tegen kan.
Maar dat gaat zo lang goed totdat er zoveel bitjes zijn omgevallen dat het op een gegeven moment toch niet meer goed gaat.
Met vaak vreemde storingen als gevolg.
Vaak is ook dat weer eenvoudig te herstellen door terug te gaan naar de fabrieksinstellingen (toestel en dus de software te resetten)
Maar het komt ook regelmatig voor dat je zelf niet bij de resetfunctie kunt komen en er professionele hulp bij nodig hebt.
En dat soort storingen komen in vrijwel alle soorten hedendaagse apparatuuur voor, en dan heb ik het over de MP3 peler, GSM, DVD speler, satelliet onvanger, harddisk recorder en ook over de TV.
Waarbij het ene merk/serie van een merk er gewoon meer last van heeft dan een ander.

suc6

Gerrit Bakker
 
Ik heb inmiddels de tv (Samsung LE32R82B) maar het is alleen mogelijk om hem op standby te zetten.

Ik heb uitgezocht hoe de standby killer werkt, maar deze moet altijd in het zicht van de afstandsbediening liggen.
Aangezien ik dit niet bepaald praktisch vind gezien ik m'n aansluitingen onder de kast heb liggen, en ik het lelijk vind om hem in het zicht te leggen.

Heb ik toch maar besloten de tv op standby te laten staan, ik moet er maar mee leven denk ik! :(
 
Ik heb de specificaties even opgezocht en echt schokkend is het gebruik van niet.
Minder dan 1W, dus minder dan 7.3 KWh op jaarbasis (als je van 1W uitgaat en 4 uur TV kijken per dag). Op jaarbasis hebben we het echt niet over meer dan € 1,50.
 
Dan duurt het dus ong. 15 jaar voor je de standby killer er uit hebt.
Als die in de tussen tijd niet defect gaat natuurlijk.

Heb ook contact gehad met Samsung en zij zeggen ook dat met de huidige techniek het stroomverbruik zeer laag is, en brand schijnt ook niet meer mogelijk te zijn.

Bij mij blijft die dus gewoon standby staan, heb nu ook een DCB-P850R HDD recorder van Samsung en die moet wel standby staan anders wordt het lastig om programma's op te nemen!

Alles is nu ook aan en uit te zetten en te bedienen met een remote :D
 
En om de standby-kill-hype even helemaal om zeep te helpen: de stanby-killers gebruiken zelf ook stroom... in stand-by. :roll:
Een Standby Killer PC gebruikt gewoon meer dan 0,5W (maar hoeveel precies wordt niet duidelijk). En voor de TV zijn degene die op afstandbedieningen werken ook wel goed voor 0,2W.

Uiteindelijk schiet je er dus helemaal niets mee op. Nutteloos apparaat wat ook nog energie heeft gekost om te maken. En dus CO2 (waarvan overigens helemaal niet van is aangetoond dat dat het eventuele klimaatprobleem veroorzaakt).
 
Einde standby killer :mrgreen:

De tv gebruikt in standby 1W dus het verschil is inderdaad te verwaarlozen, het loont niet en er valt dus geen winst uit te halen!
 
Nee,

dat zie je toch verkeerd. als je er nu naar toe loopt en de stekker er uit trekt, of je monteerd gewoon ergens een schakelaar (die je nog had liggen) die je om kunt zetten als je toch niet meer kijkt dan is er nog steeds energie te besparen.
Bijkomend voordeel is dat je zelf ook nog weer in beweging komt, dat kost welliswaar ook energie, maar dat schijnt juist weer goed voor ons te zijn. :mrgreen:

suc6

Gerrit
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan