Lasklemmen

Status
Niet open voor verdere reacties.
Hallo,

Ondanks dat er al meerdere topics over dit punt gaan, kon ik de juiste info toch nog niet echt vinden.
Ik zit met het volgende 'probleem':
Om een extra stopcontact (geaard) te plaatsen in de keuken aan de andere kant van het aanrecht (voor bijv. koffiezetapparaat) heb ik lasklemmen gebruikt. Deze heb ik los achter de (ruimte van de) bovenkastjes 'hangen' of eigenlijk meer vastgetaped aan de muur. Het zijn 5-aderige/voudige of hoe je dit ook maar noemt, omdat er later misschien dan nog spotjes kunnen worden geplaatst.
Na enkele maanden goed te hebben gewerkt, begon er eerst stank te komen waarna op een gegeven moment de stop doorsloeg. Het bleek dat zo'n lasklem compleet doorgesmolten is.

Ja, ik weet het, lasklemmen open tegen de muur (weliswaar achter het bovenkastje en nog vastgetaped) zonder bescherming is niet bepaald netjes maar ik had hiervoor gekozen omwille van het volgende.

Er zat een wandcontactdoos (weet overigens niet of ik de juiste terminologie gebruik) met daarop een stopcontact op een plek boven het aanrecht dermate hoog dat het snoer van de waterkoker te kort was om dit te halen. Plus dat het bovenkastje op deze plek zou moeten komen. Dus moest dat lager komen. Het is allemaal opbouw, dus heb ik zo'n kniedeksel met wartel op de wandcontactdoos gezet en daar zo'n dikke electriciteitskabel doorheen (door de wartel) gedaan en langs de muur naar beneden laten geleiden en daar aan een stopcontact verbonden. Maar omdat ik aan de andere kant van het aanrecht ook een stopcontact wilde heb ik er lasklemmen tussen geplaatst omdat er maar 1 kabel door het kniedeksel kon. En dus niet twee, voor elk stopcontact 1. Plus dat we later wellicht nog spotjes onder de bovenkastjes willen plaatsen.

Daarom heb ik de volgende vragen waarbij ik hoop dat iemand mij kan helpen.
Hoe komt het dat zo'n lasklem smelt? Ondanks dat ze niet in een wandcontactdoos zitten zouden ze toch niet 'zomaar' mogen smelten?
Hoe is een en ander netjes en veilig op te lossen gezien de wensen van een extra stopcontact en later wellicht spotjes?

Alvast heel erg bedankt en excuses voor het lange verhaal maar ik dacht beter te veel info dan te weinig. Hoop alleen dat het geheel duidelijk is. Anders hoor ik het wel!!

Groeten Dirk
 
Lasklemmem horen thuis in lasdozen, dus even netjes aanleggen met een paar stukjes buis en lasdoosjes. Goede kwalteit lasklemmen gebruiken en volgens de installatie instruktie toepassen, dan zou er niks mis mogen gaan.
 
Okee, blijft alleen nog even de vraag hoe het dan kan dat 'ie gesmolten is. Heb overigens 'gewoon' bij de praxis lasklemmen gekocht, dus dan kan ik er toch wel vanuit gaan dat de kwaliteit in orde is of toch niet? En wie zegt mij dat ze niet in een lasdoos doorbranden?
Je moet de draad toch gewoon zo ver mogelijk in de lasklem steken?

En moet ik dan voor elk stopcontact en spotje een lasdoos plaatsen? Dat is toch niet zo'n fraai gezicht? Misschien kan ik ze allemaal achter het kastje wegwerken...

Alvast bedankt voor nog een korte reactie!!

Groeten
 
Heb je de lasklemmen soms meerdere malen gebruikt; dus draden er in en er weer uit gehaald?
De kwaliteit van de contacten kunnen dan verminderen.
 
Je mag je ook niet mechanisch belasten er mag dus geen kracht op de lasklem staan.
Lasklemmen zijn voor eenmalig gebruik, de tweede keer is de snijveer defect en krijg je overgangsweerstand waardoor de dop smelt.
 
Okee, bedankt voor jullie reacties. Ehm, er staan geen/weinig krachten op de lasklem, tenminste niet meer dan wanneer 'ie in een lasdoos zou zitten.

Kan het bijvoorbeeld ook zijn dat ze tegen elkaar komen, de draden en/of lasklemmen? Denk het niet toch, want dat zal in een lasdoos ook gebeuren.
Ik heb de lasklemmen niet hergebruikt, d.w.z. 2e hands als het ware maar het zou wel kunnen dat ik ze er nog een keer uitgehaald heb en later er weer ingestopt, dat kan ik me niet meer herinneren en zou ook niet meer weten waarom dat geweest zou zijn. Dus dat kan wel een verklaring zijn.

Aan mijn vragen kun je wel merken dat ik niet zo veel verstand heb van elektrisch maar ben lerende. Daarom bij deze de vraag wat nu precies het verschil is tussen een lasdoos, wandcontactdoos en centraaldoos? Ik gebruik die termen vaak door elkaar vrees ik.

En hoe zou je mijn situatie op een nette manier op kunnen lossen? Want als ik die lasklemmen dan wel in een lasdoos plaats dan moeten er heel wat kabels (4 stuks; een voor elk stopcontact en een voor elk spotje) uit komen, terwijl er in zo'n kniedeksel maar plaats is voor 1.

Dank voor jullie zeer snelle reacties!!
 
Simpel:
2464_images1_1.jpg

Lasdoos
2464_images2_3.jpg

Centraaldoos
2464_images3_1.jpg

Wandcontactdoos
 
Vermoedelijk is de waterkoker de oorzaak van de ellende! Althans de stoom ervan heeft de smeltende lasklem veroorzaakt. Verder naar de Karwei geweest en een veel beter plaatje gehaald, zo 1 met een gat in de midden wat bedoeld is om bijv. een stopcontact erop te monteren. Dit gat is ruim voldoende groot om de draden door te laten voeren. De lasklemmen zitten nu dus ook in de lasdoos.
Bovendien zitten er standaard al bevestigingsgaten in dat plaatje terwijl dat bij het kniedeksel niet het geval is.
Veel beter dus!

Bedankt in ieder geval voor jullie input!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan