Kruipgat / mangat, vanuit kelder, jaren 30 woning

In onze jaren 30 woning willen we vanuit de kelder een kruipgat / mangat naar de kruipruimte onder de woonkamer maken. Er is ongeveer 50cm kruipruimte onder de houten vloer en 55cm tussen de balken. De kruipruimte is verder kurk droog.

De keldermuur is van kalkstenen en ongeveer 22 cm diep. Nu laat de situatie het toe om het kruipgat direct onder de deur op de begaande grond te plaatsen. Welke op zijn beurt weer direct onder de deur op de 1ste verdieping is geplaatst (zie afbeelding).

1) Is dit inderdaad de beste plek om het kruipgat te maken (gezien de andere deuren veel krachten opvangen)? Of zijn er sterke argumenten voor een andere plek?

2) Er zullen twee lateien achter elkaar worden geplaatst, met drukvast oplegvilt (op de oplegging) en bovenop de lateien glijvilt, zijn er nog andere zaken waar rekening mee gehouden dient te worden? Bijv. type latei? Afstand van bovenkant kruipgat tot plafond kelder?

122790_situatie_1.png
 
Stalton latei is hiervoor niet geschikt, dat is een samenwerkingslatei. Gebruik een zelfdragende latei.
Positie is goed.
 
De muren van de kelder zijn gemetseld van kalkzandstenen. De fundering is ook gemetseld. Is oplegvilt niet nodig i.v.m. de relatief kleine opening (50cm)? Of is r een andere reden voor?
 
Wat denk je dan dat de functie is van vilt?

Een gemetselde fundering is kwetsbaar. Gevoelig voor ongelijke zettingen. Onder de opening moet ook voldoende metselwerk blijven zitten. Je kan aan die onderkant ook een betonlatei zetten.
 
Ik was in de veronderstelling dat het gebruik van vilt een maatregel is zodat (eventuele) uitzetting van de latei geen spanning op het metselwerk zet. Waarbij het direct inmetselen dit risico dus niet uit te sluiten is.

De kelder muur is ongeveer 1.85 hoog, daarbovenop een gewapende granieten vloer van 10 cm dat als plafond (en vloer van de hal) dient. Het gat zou geplaatst worden op een hoogte van 1.10 tot 1.60.

Dank voor de kritische blink in ieder geval :)


Een quote is overbodig als de tekst er boven staat, mod.
 
Alleen als je verschillende materialen en temperaturen hebt, is er verschil in uitzetting. Hier heb je nagenoeg hetzelfde materiaal (beton en kalkzandsteen) en is er nauwelijks temperatuurverschil.

Die hoogte is goed. Dan blijft de fundering mooi verdeeld belast.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via