Kelder afdichten

Status
Niet open voor verdere reacties.
Wat voor materiaal (merk, soort) heb ik nodig om mijn kelder die lekkage vertoont op te knappen. De kelder lekt door de muren heen (geen condens alleen) door poreuze oude muren en mischien eerdere hei-acties in de buurt, plus gaten langs leidingen en afgebrokkelde stuclagen waar de bakstenen tevoorschijn komen. Dacht zelf eerst om al de muren opnieuw te stuccen/pleisteren/gipsen (maar waarmee?) en daarnaast de gaten te stoppen met pur afgewerkt met antivocht materaiaal speciaal voor gaten rond die leidingen. En als laatste wegenwit te gerbuiker (antivocht materiaal). Is dat een optie? Tevens buitenom extra witzand aanbrengen naast de kelder en zwart zand verwijderen.
 
Het beste is van buitenaf bekleden met bijv bitumen.

Maar je wilt van binnenuit afdichten?




(even ter info: hier op het forum mogen geen merken aangeraden worden)
 
Ja, ik wil het eerst van binnen aanpakken en buitenom alleen de grond. Bitumen is de laatste optie willen alle andere opties niet helpen. Ik zoek echter naar namen van artikelen die ik kan gebruiken zoals aangegeven in de tekst. Hopelijk dat iemand me dat kan vertellen wat voor soorten iok nodig heb.
 
Voor merken kunt u bij de bouwmaterialenhandel terecht.
Het is overigens de omgekeerde weg om eerst binnen de kelder aan te pakken, eerst de buitenkant dan kan de keldermuur eerst drogen voor u er mee aan de slag gaat.
 
Nou ja merken ik bedoel wat voor soort structuur moet ik gebruiken. Wegenwit stucwerk pleister, gips. Dus om de muur opnieuw te bekleden met welke laag begin ik en waarmee eindig ik. De kelder is nu al een tijdje vrij droog door de zomerdroogte, dus de kans om hem van binnen aan te pakken. Ik denk dat het genoeg moet zijn voor deze kelder.
 
Als je niet te veel aan de buitenkant wil doen en het goed wil aanpakken, zal je eerst de oude pleisterlaag tot op de kale stenen er af moeten halen.
Eventuele scheuren en andere kieren (laten) injecteren en daarna een stuclaag aanbrengen van zand-cement met een middel er door heen dat de specie extra waterdicht maakt.
Nog beter is om er een klampmuur (=steen op z'n kant) voor te metselen met een doorgaande zand-cement specielaag tussen klamp en bestaande muur.
Deze nieuwe wand kan je dan afwerken met een gewone stucmortel.

Al het andere, dat je zelf voorstelt, zijn lapmiddelen. Als de kelder echt lek is, helpt verf of een laagje gips niet.
 
Houdt een nieuwe stuclaag (sterk anti-vocht pleister) over de oude (schoongemaakt en geborsteld) PLUS een extra laag wegenwit (anti-vocht) kleine lekkages niet tegen?
 
Pleisters op een bloedende wond... ik weet niet hoe hoog het grondwater bij jullie staat, maar wellicht zorgt dat voor problemen.
 
Je geeft zelf al aan dat de oude pleisterlaag aan het afbrokkelen is. Waarschijnlijk valt de rest er af als je flink gaat borstelen. Wat dan nog blijft zitten gaat op den duur ook loszitten.
Je hebt te maken met een muur die te snel vocht door laat. Je geeft niet aan hoe dik de muur is, maar een keldermuur van 30 cm is gebruikelijk. Deze lijkt waterdicht omdat het water dat er door heen komt snel genoeg aan de binnenkant kan verdampen. Als je waterdichte middelen aan de binnenkant er op smeert, zal door het water dit er weer van af worden gedrukt.
Daarom moet je pleisteren met middelen die waterremmend zijn maar niet waterdicht, zoals dus zand-cement specie al dan niet met een stukje muur.
Wat jij wil doen, zal wel even helpen, maar of het éne lapmiddel beter werkt als het andere lapmiddel zou ik niet kunnen zeggen.
Het maakt ook nogal wat uit of de kelder (gedeeltelijk) in het grondwater zit.
 
De muur brokkelt niet af maar laat vochtige plekken zien in bepaalde hoeken, maar daar is door een klusser of meerdere ook wel wat verprutst. Gaten geboord voor elektriciteit zonder dicht te maken rondom. Houten planken opgehangen in het begin van de kelder bouw waarschijnlijk, zonder die eerst te pleisteren zodat het hout rechtstreeks op de kale stenen muur zit. Nu ik al het hout heb verwijderd zie ik dat pas (daar lekt het ook aardig). De stuclaag is verder vrij goed, dus die moet ik nog kunnen bekleden met een nieuwe laag denk ik. Zijkant van de kelder zit onder loophoogte van de tuin. binnenzijde verbonden met de kamer, die is echter goed droog, dus daar is geen probleem denk ik. de achterkant zit tegen de onderzijde van de hal (kan niet zien of daar vocht zit, maar dat stuk zit op het hoogste punt in de regio, dus verwacht daar niet het grootste probleem. De tuin aan de zijkant is vochtig en daar is het grootste probleem. Bitumen ga ik echter eerst niet doen. Te veel werk, geld etc.
 
Kan het vocht ook komen door te weinig ventilatie. in de hoeken heb je de meeste kans op condensatie
 
Nee allen gebrek aan ventilatie kan het niet zijn. Er is nl. al sinds de laatste vochtplasjes constant een kelderraam open aan de tuinkant bij koud en warm weer en aan de kamrevloer zijde is een gat gemaakt in de muur om zo onder de woonvloer te kunnen komen of kijken waar nog geen rooster voor gemaakt is, terwijl de woonvloer vrij droog is en de ventilaieroosetres van het huis ook nog eens zorgen voor extra drie ventilatie gedeeltes. De mensen die zijn wezen komen kijken in het begin dachten ook dat er alleen een ventilatie probleem was maar zijn daar inmiddels ook van teruggekomen gezien de feiten.
 
Wij wonen tussen een rivier cq kanaal en het grootste kanaal van het noorden op een grongebied van kanaal tot kanaal van een legte van slechts 100 meter. Het grootset kanaal ligt boven het landgedeelte met een stecvige dijk, maar het grondwaterpeil moet zeer hoog zijn bij ons huis. Echter is het huis gebouwd in 1938 en toen waren de kanalen er al, dus ,oet de kelder toch vrij goed gemaakt zijn ook al gezien het feit dat al de oude huizen in onze buurt kelders hebben. Ik denk dat tuingrond die zwart zand bevat ook maar vast moet worden omgeploegd met wit zand om de kelder extra te ontlasten. Helaas is het allemaal grasland wat dan niet meer mogelijk is naast de kelder.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan