Kabel verlengen.

Over een week krijgen wij over de kabel 3 in 1.
de monteur van ZIGGO komt het aansluiten.
Daar waar der kabel binnen komt monteerd hij de benodigde aparatuur.
Echter wil ik dat niet,omdat dat in onze slaapkamer is en dan moet ik onnozzel veel kabels trekken.

Mijn vraag is...kun je de kabel die binnen komt met een coaxmof verlengen en hem naar een ander vertrek leggen zodat de router e.d op de plaats van bestemming komt? :?:

B.v.d
 
Ja, bij mij komt hij ook in de hoek van de woonkamer binnen. Daar doorgekoppeld naar de meterkast een paar meter verder.
 
De kabelmaatschappijen willen hun apparatuur het liefst aansluiten direct na het aansluitpunt. Dat geeft hen de beste garantie op goed functioneren zonder afhankelijk te zijn van door de consument aangebrachte verlengingen, welke een risico zouden kunnen zijn wat betreft verlies van signaal. Volgens mij kan je ze het beste even bellen wat hun beleid daarover is. Wellicht mag het, maar met bepaalde eisen aan het materiaal en installatie.
 
Ja je kunt het verlengen, maar heel officieel mag je dit niet zelf doen aangezien dit eigendom is van de kabelmaatschappij.

Als je het goed en nauwkeurig uitvoert behoeft het geen probleem te geven, en hoef je er nooit problemen mee te krijgen of te verwachten. Echter als er een probleem ontstaat in de bekabeling, en er ontstaat een storing, en de storingsmonteur ontdekt dat je zelf hebt lopen rommelen bestaat de kans dat je de voorrijkosten en arbeidskosten in rekening gebracht krijgt. Dit omdat de kabelmaatschappij normaal gesproken verantwoordelijk is voor het signaal t/m het AOP (eerste aansluitpunt op de groene kabel), maar dit vervalt als jezelf met die kabel gaan rommelen.

Samengevat:
Het mag officieel niet door jezelf uitgevoerd worden.
Het kan wel degelijk, en je hoeft er geen hogere wiskunde voor gestuurd te hebben. Als je het zelf doet, zorg dan in elk geval hoogwaardige materialen gebruikt (dus niet bij de bouwmarkt shoppen), en zorg dat je zorgvuldig en nauwkeurig werkt.

Is de verlenging van de kabel meer dan 10 meter zou ik het lekker laten uitvoeren (kost uiteraard wel geld) zodat je garantie hebt en je er nooit gedonder mee krijgt als er storingen mochten optreden.

Wil je sowieso zekerheid, laten uitvoeren op aanvraag, zoals eerder gezegd kost dit wel geld, wat het kost kan nogal variëren van de situatie ter plaatste, toegankelijkheid en de benodigde materialen.
 
Hoi Mieletje,

Het beleid is reeds omschreven.
Ik ben zelf service technicus bij Ziggo en ik kom veel storingen tegen door verlengde kabels.
Het probleem is namelijk dat de nieuwe generatie modems, Docsys 3.0 dusdanig snel zijn, dat ze "struikelen" over elk hobbeltje op de kabel.
Dit zul je merken door regelmatige uitval of snelheids degeneratie.

Immers als je data verstoord binnen komt en je PC doet een nieuwe aanvraag (fractie van milisecondenwerk natuurlijk), zal door de moot genomen langer duren voor je data helemaal binnen is.

Neem van me aan dat alle goed bedoelde koppelingen en verlengingen uitmonden in problemen.
Wij kennen de kaders en materialen waarbinnen we een goede verbinding houden.

Het komt vaker voor dat een kabel op een beroerde plek binnen komt en een beetje ongeschreven regel is bij ons is dat we best willen meedenken met de klant, maar dat hij daar zelf in participeert.
Voorbeeld uit de praktijk:
De klant heeft de hoofdaansluiting in de woonkamer, maar wil deze in de meterkast hebben, 1 meter verderop. Deze zit óók tegen de voorgevel.
Ik laat de klant dan zelf buiten graven thv de oude en nieuwe invoer en laat hem de voorbereidingen treffen in de meterkast. Vaak laat ik ook al de extra meters kabel achter.
We komen later terug om een kabelreparatie uit te voeren.
Omdat de klant zelf alles heeft voorbereid en we slechts buiten een las moeten maken op de nieuw naar binnen gevoerde kabel, zonder het graafwerk en met minimaal boorwerk (om wille van de tijd die dat allemaal kost), kunnen we dit boeken als een kabelreparatie zoals we dat ook zouden doen wanneer je een paaltje door de kabel slaat of de kabel doorsteekt bij het rooien van een boom oid.

Voorwaarden zijn wel dat de kabel van "onze" kwaliteit moet zijn, hij niet overdreven lang wordt en hij degelijk weggewerkt kan worden.
Bij een kabel die in de woonkamer binnen komt die de klant naar de achterkamer wil brengen, gaat dat niet lukken omdat de kabel dan onvoldoende weggewerkt kan worden.
Soms kan dat door de kruipruimte, wat weer geen probleem is.

Als je alles voorbereid zal men daar niet moeilijk over doen.
Maar goed... Ziggo heeft een groot gebied en veel monteurs in en uit alle hoeken van het land. Misschien zijn wij de enigen die zo werken.

Laat even weten hoe het afgelopen is...
 
DE monteur is geweest en hij zag waar de kabel binnen kwam en zag dat het niet echt een goed plekje was om alles te monteren.
Hij zag dat het een goede dikke kabel naar de woonkamer liep en heeft deze doorverbonden op een goede manier.
Ik zelf durfde het niet aan omdat ik jullie advies ten harte heb genomen en was er al klaar mee dat het dan maar in de slaapkamer geïnstalleerd moest worden.
De monteur die bij ons was,was zeer meedenkend en heel vriendelijk.
Ik heb nu alles in de woonkamer.
Hij heeft alles aangesloten geïnstalleerd en aan gemeld.
Wat een super gozer. :hup:
 
Fantomaz schreef:
Ik ben zelf service technicus bij Ziggo en ik kom veel storingen tegen door verlengde kabels.

Het probleem is namelijk dat de nieuwe generatie modems, Docsys 3.0 dusdanig snel zijn, dat ze "struikelen" over elk hobbeltje op de kabel.
Dit zul je merken door regelmatige uitval of snelheids degeneratie.
Neem van me aan dat alle goed bedoelde koppelingen en verlengingen uitmonden in problemen.

we slechts buiten een las moeten maken op de nieuw naar binnen gevoerde kabel

Ik kom vaker dit soort opmerkingen tegen, onlangs ook nog bij een klant waar het modem op een kpn lijn niet zou werken omdat de kabel binnen in zijn pand te lang zou zijn. (probleem was overigens door ons met 10 min. opgelost)

Ik vraag me dan altijd af hoe het dan kan dat de buurman die 200m verderop woont (en waar de kabellengte dus ook minimaal 200m langer is) wel zonder problemen kan internetten alsof die kabellengte in de weg dan niets uitmaakt?

Verder geef je eerst aan dat lassen in de kabel altijd problemen zullen geven, maar als jullie die kabel zelf lassen geeft het blijkbaar dan geen problemen.
Wat doen jullie dan anders/beter of gebruiken jullie voor andere materialen om die las wel goed te kunnen maken?

suc6

Gerrit
 
Even deels voor eigen parochie en deels met een stukje technische achtergrond. :)

Een kabelnetwerk is dusdanig opgebouwd, dat iedereen signaal binnen krijgt met een sterkte binnen een bepaalde minimale en maximale waarde. Binnen die kaders moet de kwaliteit ook voldoende zijn.
Dat zijn wij wettelijk verplicht.

Als een klant signaal krijgt dat aan deze eisen voldoet, hebben wij aan onze verplichting voldaan wat het Wijknet betreft. Onze verantwoordelijkheid houdt op dat vlak op op de hoofdaansluiting, het Abonnee Overname Punt (AOP).

Terug naar het kabelnet:
Kabels hebben de vervelende (doch niet onoverkoombare) eigenschap het signaal lineair te verzwakken, evenredig met de lengte kabel.
De mate van verzwakking wordt bepaald door de frequentie, het type kabel en de lengte.
Hoe hoger de frequentie, hoe meer verzwakking er op treed.
Stel nu dat een versterker kast in de straat verantwoordelijk is voor 20 huizen, heb je natuurlijk 20 kabels nodig die waarschijnlijk nooit allemaal even lang zijn.
Omdat de woning die het verst weg staat bij benadering evenveel signaal te geven als de woning die dichtbij staat, terwijl de kabellengtes verschillen, hebben ze in die versterkerkast (De EV(Eind Versterker)) 12-voudige verdelers hangen die per aansluiting een eigen verzwakking hebben.
Het eerste poortje heeft minder verlies dan het laatste poortje. De demping loopt per poortje op.
Het signaal wordt met een standaard waarde (die voor elke EV gelijk is) in die verdeler (multitap) gebracht.
De woningen die het verst weg staan, en dus de langste kabel hebben, krijgen het meeste signaal, om het verlies over de lengte te compenseren.
Zo krijgt iedereen het signaal met een sterkte binnen de gestelde marges aangeboden.
Het is zelfs zo dat het signaal "scheef" uit de verdeler wordt gestuurd, waarna het "recht" aan komt.
"Scheef" betekent dat de hoogste frequentie sterker wordt uitgestuurd dan de laagste. Omdat kabel de eigenschap heeft dat de hogere frequenties meer verzwakken dan de lagere, bij dezelfde lengte, wordt dat op die manier op voorhand gecompenseerd.
De mate van scheefheid van uitsturen hangt af van de te compenseren kabellengte. Meer kabel betekent immers meer scheefte.
Maar omdat de lengte kabel ook al bepalend is op welke uitgang (tap) van de multitap hij komt, is er per tap een lagere scheefte.

Dus, resumé: Een langere kabel heeft meer verlies én meer scheefte die op voorhand wordt gecompenseerd met de tapkeuze.
Elke tap heeft dus een minimale en maximale lengte aan kabel die daar op aangesloten mag worden om binnen die marges te vallen.

Hoewel de karakteristieke verzwakking relatief gelijk is bij elke kabel, hebben wij een 4 tal gangbare kabels die elk hun eigen waarden hebben, doch allemaal relatief:
C12, 12 dB verlies op 100M bij 460Mhz (ca 10dB op de laagste analoge zender ~175Mhz en ca 24dB verlies op ~860Mhz)
C6, 6dB verlies op 100M bij 460Mhz (ca 5dB op de laagste analoge zender ~175Mhz en ca 12dB verlies op ~860Mhz)
C3, 3 dB verlies op 100M bij 460Mhz (ca 2,5dB op de laagste analoge zender ~175Mhz en ca 6dB verlies op ~860Mhz)

Doorgaans worden alleen C12 en C6 gebruikt voor huisaansluitingen. De kabels voor de huizen die verder staan dan de maximale lengte (op de vrije taps!) die C12 aan kan, worden met C6 uitgevoerd.
Echter in de nieuwbouw en verbouwsituaties wordt een nieuw type kabel gehanteerd. De C9. Die zit qua eigenschappen precies tussen C12 en C6 in, maar is minder bewerkelijk dan de C6.
Dus over een grotere strekking aan huizen, behoeven dan maar minder versterkers te worden gebruikt omdat de grotere afstanden beter te overbruggen zijn.

Tot zover het wijk net. :cool:

De DATA die over deze kabels wordt verstuurd, zal, bij een wijknet dat in tact is, goed aankomen bij de klant thuis. Goed in de zin van onverstoord.
Ik kan dat meten en beoordelen.
Zijn er echter factoren die het signaal verstoren, zullen de digitale diensten minder goed werken.
Denk dan aan verzwakking door splitters bij een klant of een te lange kabel etc.
Maar er zijn ook andere factoren die de data kunnen verstoren. Als een kabel niet goed in balans is, door verkeerd gebruik van connectoren en koppelingen, of oxidatie in contacten totenmet scheurtjes in aardschermen van kabels.

Al deze "hobbels" in het transportmedium kunnen effect hebben op de kwaliteit van het signaal.

Als voorbeeld bij de klant gebruik ik de volgende metafoor.
Als je jaren een landrover hebt gehad die elk hobbeltje neemt, maar wel traag is, heb je wél een stabiele verbinding.
Krijg je nu een ferari omdat er plotseling een snelweg voor huis ligt, zou je in theorie vol gas kunnen gaan! Maar als die hobbels nog steeds in je "snelweg" liggen, klap je over de kop waar je met je landrover stabiel bleef rijden op een lagere snelheid.

Ga ik iets verder met een volgende vergelijking:
Als je met iemand praat en die persoon verstaat je goed, heb je een goede "verbinding". Staat die persoon een end van je af of praat je met een doek over je mond, verstaat die persoon je doorgaans wel, maar hij zal zich beter moeten concentreren op wat je zegt, ondanks dat hij de strekking van het gesprek wel meekrijgt.
Dan kun je wel harder proberen te praten, maar dat haalt weinig uit wanneer de spraak al wordt verstoord door de doek over je mond.
Daar staat tegenover dat wanneer je duidelijker articuleert en r-u-s-t-i-g-e-r p-r-a-a-t (dit kun je niet nadoen in een forumtopic :? ) komt het gesprek wel goed over.
Een gesprek dat wordt gevoerd met een storende factor heeft als effect dat de tegenpartij steeds moet vragen de spreker zijn zin te herhalen. Als dat vaak gebeurd duurt het langer voordat alle informatie over komt. In de fractie van een seconde dat een modem dit communiceert, kun je dit ervaren als traag. Hetzelfde pakket komt immers maar in delen binnen. JE doet dus langer over heel veel pakketten.

Op digitale ontvanger nivo is er geen terugkoppeling dat de data niet goed is ontvangen. De decoder kan redelijk beredeneren hoe de datastroom loopt en vult de data naar eigen inzicht in (In een menselijk gesprek: Je gesprekspartner kent de strekking van het gesprek en kan het de missende woorden zelf invullen)
Als de data dusdanig is vervormt dat de decoder er niets meer van kan maken, gaat hij fout gokken en krijg je blokjes in het beeld en zelfs volledige uitval door de verstoring.

Tot zover...
Mocht dit vragen oproepen, lanceer ze maar. Ik kan de meeste zaken onderbouwen. :wink:
 
Ik denk dat daarom ook de frequentie van 372 Mhz is gekozen voor het internetsignaal om zo zo laag mogelijk in de band zitten met zo weinig mogelijk demping.

Maar dan kom je op het verhaal demping zelf van de kabel.
Mij is geleerd dat het minimale signaal op het SOP 61,5 dB moet zijn.
Een modem/ontvanger van Ziggo heeft meestal een gevoeligheid van -15dB tot +15dB
Dus daar zit nog flink wat ruimte tussen en met 10m extra binnenkabel zoveel verzwakking kunnen creëren dat het signaal te zwak wordt is in mijn optiek dan ook ver gezocht.

Anders wordt het natuurlijk met de connectoren die je gebruikt, mij is vroeger ooit eens geleerd dat elke goed gemaakte overgang nog steeds 3,5 tot 5 dB verzwakking geeft en dan kan het wel snel gaan want een koppelstuk met F connectoren bestaat al minimaal uit 2 overgangen.

Maar dan denk ik, als jullie die koppeling buiten wel kunnen maken (en daar geeft hij geen problemen) dan moet die binnen toch ook probleemloos gemaakt kunnen worden? (als je de juiste materialen gebruikt)

Coax 9 is een kabel die 25% minder verlies geeft, dus zou je normaal 40m kabel kunnen gebruiken voordat je op het kritische punt komt dan zou je van Coax 9 50m kunnen gebruiken.

Zelf gebruik ik voor mijn eigen werk vrij veel RG59BU en daar is mijn ervaring dat de ene RG59Bu kabel bij lange na niet te vergelijken is met de andere RG59BU (terwijl ze beide toch de zelfde specs zouden moeten hebben om zich RG59BU te mogen noemen)
De leverancier waar ik de kabel koop heeft mij uitgelegd dat dit te maken zou hebben met de hoeveelheid koper die er daadwerkelijk in de kabel is gebruikt.
Om de kosten te drukken zouden sommige leveranciers er daarom ook wel aluminium in verwerken waardoor nog maar net aan de eisen van RG59BU zou kunnen worden voldaan.
Hierdoor zou bij de ene kabel met zuiver koper pas met 100m problemen kunnen ontstaan met de signaalsterkte terwijl de andere met aluminium al bij 55m problemen gaat geven.

suc6

Gerrit
 
Gerrit B schreef:
Ik denk dat daarom ook de frequentie van 372 Mhz is gekozen voor het internetsignaal om zo zo laag mogelijk in de band zitten met zo weinig mogelijk demping.
Internet zit over een aantal verschillende frequenties. Niet specifiek 372Mhz. Dat heeft niets met demping te maken.
Als je mijn uitleg goed had gelezen, had je ook in je op kunnen nemen dat de signalen bij de klant op het AOP bij benadering voor alle frequenties even sterk binnenkomt.
Maar dan kom je op het verhaal demping zelf van de kabel.
Mij is geleerd dat het minimale signaal op het SOP 61,5 dB moet zijn.
Bij een SOP is dat anders. Op een AOP in de meterkast moet minimaal 61,5dBuV staan. Dat is het vereiste.
In de woonkamer is dat overigens 60dBuV.
Een modem/ontvanger van Ziggo heeft meestal een gevoeligheid van -15dB tot +15dB
Dus daar zit nog flink wat ruimte tussen en met 10m extra binnenkabel zoveel verzwakking kunnen creëren dat het signaal te zwak wordt is in mijn optiek dan ook ver gezocht.
Dan heb je het ook weer niet goed gelezen.
Het is niet de signaalsterkte, maar de kwaliteit van het signaal, wat keihard de nek wordt omgedraaid bij verkeerde materialen of verkeerd gebruik ervan.
Anders wordt het natuurlijk met de connectoren die je gebruikt, mij is vroeger ooit eens geleerd dat elke goed gemaakte overgang nog steeds 3,5 tot 5 dB verzwakking geeft en dan kan het wel snel gaan want een koppelstuk met F connectoren bestaat al minimaal uit 2 overgangen.
Je bent verkeerd geinformeerd.
Een overgang van enige kwaliteit, verzwakt misschien eens 0,5 dB, niet meer. De kwaliteit van de materialen zorgt in het gunstige geval voor slechts een lichte verstoringen van de data. Dat kan zijn doordat ze nooit volledig 75ohm zijn, wat voor (micro)reflecties zorgt met alle gevolgen van dien.
Die verstoring vergeleek ik in mijn relaas met de doek voor je mond tijdens het spreken.
Nogmaals, sterkte is van ondergeschikt belang.
Voor de beeldvorming: Een gedegen internetaftakking op de AOP (een UMU) dempt het internet signaal met 10dB. Maar dat maakt niets uit.
Ik hoef ook niet te schreeuwen om mezelf verstaanbaar te maken. Als ik op 40% van mijn stemvolume mijzelf verstaanbaar kan maken is er niets aan de hand.
Maar dan denk ik, als jullie die koppeling buiten wel kunnen maken (en daar geeft hij geen problemen) dan moet die binnen toch ook probleemloos gemaakt kunnen worden? (als je de juiste materialen gebruikt)
Dat klopt. Wij maken hem buiten, vóór het AOP in óns deel van de verantwoordelijkheid. Soms maken we hem binnen. Maar de meeste AOP's zitten in de woonkamer en zijn daar niet te verlengen. In de nieuwbouwsituaties, waar het AOP in de meterkast zit, hoeft de kabel eigenlijk nooit verlengt te worden. En moet dat wel, lassen we hem in de meterkast, waar een grote koppeling niet misstaat. Vergeet niet dat we het hier hebben over een koppeling van ca 10cm lang, en een diameter van ca 15mm waarin de kabels niet direct haaks de bocht om kunnen. Je kunt ook alleen een Las maken als je 30cm ruimte hebt. Dat wil je niet binnen hebben. Coaxkabels zijn er ook niet voor gemaakt om alle kanten op te buigen en slingeren.
13664_5023602_1.jpg

Coax 9 is een kabel die 25% minder verlies geeft, dus zou je normaal 40m kabel kunnen gebruiken voordat je op het kritische punt komt dan zou je van Coax 9 50m kunnen gebruiken.
[/qoute] Deze stellingname raakt kant noch wal...
Zelf gebruik ik voor mijn eigen werk vrij veel RG59BU en daar is mijn ervaring dat de ene RG59Bu kabel bij lange na niet te vergelijken is met de andere RG59BU (terwijl ze beide toch de zelfde specs zouden moeten hebben om zich RG59BU te mogen noemen)
De leverancier waar ik de kabel koop heeft mij uitgelegd dat dit te maken zou hebben met de hoeveelheid koper die er daadwerkelijk in de kabel is gebruikt.
Om de kosten te drukken zouden sommige leveranciers er daarom ook wel aluminium in verwerken waardoor nog maar net aan de eisen van RG59BU zou kunnen worden voldaan.
Hierdoor zou bij de ene kabel met zuiver koper pas met 100m problemen kunnen ontstaan met de signaalsterkte terwijl de andere met aluminium al bij 55m problemen gaat geven.
Wij werken niet met RG kabels.
Het verhaal van koper etc is ontstaan uit een wildgroei aan verhalen.
Voor de duidelijkheid: Het signaal loopt over de buitenkant van de kern van de kabel en moet in perfecte balans zijn met de buitenmantel. In principe zou je ipv een kern ook een buisje kunnen gebruiken, ware het niet dat die kan platdrukken waardoor die weer niet in balans is.
In het verleden werden kabels ook vaak uitgevoerd met een kern uit 2 materialen. Een goedkope binnenkant met een opgedampte laag koper of koperlegering waar het signaal overheen loopt.
Waar we echter tegenaan liepen was dat de kern bij het monteren in connectoren licht ingekrast konden raken, waardoor je dus de 2 materialen in een buitenlucht situatie lekker liet corroderen, zoals je dat in zwaardere vorm ook op accupolen ziet als bloemkolen.
Dit fenomeen ontstaat door een spanningsverschil over 2 verschillende geleiders.
Deze oxidatie veroorzaakte ook rotzooi op ons net waardoor wij die kabels, die gelukkig alleen tussen de verdelers in de kast zaten, hebben vervangen. Ook hier weer: Het was een hobbel in de snelweg, waar je met je oudere modem (terreinwagen) geen last had.

De hoofdkabels tussen de versterkers onderling, zijn echter wél altijd volledig koper geweest (bij mijn weten). Omdat hier ook stroom doorheen gaat tbv de werking van de versterkers.

Een ander kenmerkend punt van de kabel is dat de snelheid waarmee het signaal over de kabel jaagt, per kabel verschilt. Bij C12 is dat 66% van de snelheid van het licht. Bij de C6 88%, bij de C3 89% en bij C9 volgens mij 85%.
Niet dat je daar iets van merkt qua snelheid van het modem oid, maar ik wilde het je niet onthouden. :wink:

En nog even over de modemsignalen:
Als de PAL signalen op bv 68dBuV op de AOP staan, is dat 64dBuV voor de internetfrequenties, die 4dB onder PAL staan.
Met een 10dB verzwakkende UMU, heb je 54dBuV op het modem.
Omdat de verhouding tussen dBuV en dBmV 60dB is, heb je dus:
54dBuV - 60 = -6dBmv

Bij 60dBuV op de AOP, is dat -14dBmV op de modem. Dat grenst wel aan de kritieke waarden maar uit testen is gebleken dat het dan nog steeds werkt.
Zolang het maar de materialen zijn die door ons zijn geleverd.
 
Ik denk dat TS nu wel even vooruit kan. :wink:

Het lijkt me handiger dit technische verhaal via PB af te handelen.
 
Dat is het zeker. Ik ben al driftig aan het lezen geweest en het kost me moeite het allemaal te begrijpen, maar het is zeker interessant en leerzaam.
 
Dit is reuze interessant! Zeker niet via pb afhandelen. Wat een rare opmerking trouwens mod! Dit is een forum, om kennis met elkaar te delen. Dus ga nou zeker geen zaken bespreken buiten het forum om.
 
Bedankt voor jullie bijval, jongens.
Met toestemming van de Moderator wil ik hier wel dieper op ingaan, wanneer daar belangstelling voor is.

Ik moet zeggen dat het probleem an sich natuurlijk al is opgelost.

Dus zijn er nog diepere vragen, wil ik ze wel beantwoorden, binnen de kaders van de forumregels.

@Geus, ik probeer het zoveel mogelijk in "gewone" taal uit te leggen en het jargon te vermijden.
Dus als je tegen punten aanloopt die je niet begrijpt, geef het dan aan. Het is voor mij een leerproces om dat bij te stellen.
Veel van de uitleg die ik hier doe, gebruik ik ook bij klanten.
Het is moeilijk om uit die bron feedback te krijgen.
 
@ Imco,

het forum is bedoeld voor klussers die met een vraag zitten en niet voor profs die uitleg geven middels technische verhalen waar de gemiddelde klusser geen belangstelling voor heeft en/of niet begrijpt.
Het is best interessant maar het schiet voorbij aan het doel van klusidee, er zijn andere sites waar dit soort zaken behandeld worden.
 
Bij toeval lees ik deze berichten over dit item 10 jaar na dato. De technische uitleg van 'Fantomaz' heeft mij zeer geboeid. Het toeval wil dat ik mijn aansluiting van Ziggo noodzakelijkerwijs moet verlengen met pakweg 70 cm en zocht ik naar een coax-koppeling die daarvoor geschikt is. Voorafgaand heb ik nogal wat problemen gehad met zeer traag internet via mijn telefoonaansluiting van KPN. Testen wezen uit dat het probleem buiten mijn aan de straat grenzende woning lag. Omdat KPN dat probleem niet kon of wilde oplossen, ben ik overgestapt op Ziggo.

Na verloop van tijd ontstonden ook met mijn Ziggo-aansluiting problemen met korte tijd wegvallend internetsignaal en televisiebeeld. Diverse malen is er een monteur geweest die een goed signaalsterkte constateerde en tevens dat ik in mijn woning de juiste Ziggo-goedgekeurde kabels en connectoren had gebruikt. Doch de problemen bleven zich voordoen. Na maandenlange ergernissen en gefrustreerde communicatie met Ziggo werd uiteindelijk een grondige controle uitgevoerd in de aansluitkasten in de wijk.

Tegen mijn voorgevel staat een grote verdeelkast van Ziggo van waaruit kabels gaan naar de vele kleinere verdeelkasten op straatniveau. De Ziggo-aansluiting van mijn woning komt uit een kleine verdeelkast, circa 25 meter vanaf mijn woning. Monteurs van Ziggo hebben diverse aansluiting in verschillende aansluitkasten gecontroleerd en vervangen. Daarna bleken de problemen te zijn opgelost. Wat ik hiermee wil zeggen is dat de storingen niet werden geconstateerd in de gemeten signaalsterkte op de aansluiting van Ziggo, maar werden veroorzaakt door korte onderbrekingen van de verbindingen in een of meerdere verdeelkasten, soms meerdere keren per dag. Nu ik vanwege verbouwing en energietransitie gedwongen ben de Ziggo-aansluiting circa 70 cm te verplaatsen en de invoerkabel van Ziggo geen ruimte daarvoor biedt, ben ik genoodzaakt de invoerkabel te verlengen zonder dat dat gevolgen heeft voor de signaalsterkte. Voorts heb ik een versterker geplaatst voor het televisiesignaal naar diverse locaties binnen mijn woning en een vaste internetkabel gelegd naar mijn werkkamer. Omdat het wifi-signaal van het door Ziggo geleverde modem voor de afstand binnen mijn woning ontoereikend is gebleken, heeft Ziggo mij kosteloos TP Link verstrekt. Daar kan KPN nog wat van leren.
 
Leuk te lezen dat 10 jaar (en een beetje) er toch nog interesse is in mijn epistels.
Even een tip, Mighorn, waag je niet aan het zelf verlengen van de kabel. ;-)
Dit luistert nogal nauw. JE zult niet het loodje leggen omdat de spanning niet snel over 1V komt en je ook geen waterschade of een gaslek gaat veroorzaken. Onze techniek is nogal veilig.
Dat neemt niet weg dat je DATA verstoring wel parten gaat spelen.
Je verbinding is minder stabiel, wat je het meest merkt aan de stabiliteit van Wifi. Zelfs al meet men dat niet(!).
Ik ken je setting niet, maar doorgaans kost het verplaatsen van je hoofdaansluiting ca 450,- en moet je dat zelf aanvragen. Als het maar een klein stukje is, kun je ook overwegen om alles voor te bereiden met een metertje of 2 extra kabel, die je reeds voorbereid gaat leggen. Je geeft vervolgens bij Ziggo aan dat je kabel beschadigd is en dat hij moet worden gelast.
Dan rekent de monteur doorgaans gewoon reparatietarief. Dan kost het je eens 50,-, maar staat men wel garant voor de werking! ;-)
 
Dank voor jouw reactie. Ik begrijp jouw waarschuwing. Alvorens ik iets zelf doe, doe ik grondig onderzoek naar informatie. Zodoende kwam ik ook op jouw epistel op deze website terecht. Als ik ook maar even twijfel aan iets, dan doe ik het niet. In dit geval heb ik al flink wat kennis opgedaan. De monteurs van Ziggo die ik over de vloer heb gehad waren zeer tevreden over de kwaliteit van mijn werk en materialen, hoewel ze zelf de ondervonden storingen niet konden lokaliseren. Maar uiteindelijk, na lang aandringen, werd er onderzoek gedaan in het netwerk van Ziggo zelf buiten mijn woning en daar lag het probleem van de storingen.

Ik woon in een bovenwoning. De kabel van Ziggo loopt vanaf de weg via (een kokertje in) de woonkamer van de benedenwoning naar mijn woonkamer boven. Daar komt de kabel uit de vloer. Daar moet de kabel een stukje verlengd worden. De oplossing zoals jij voorstelt is niet eenvoudig te realiseren. De koppelstukken die doorgaans in de bouwmarkten te koop worden aangeboden zijn totaal ongeschikt. Een professioneel (Ziggo gecertificeerd) koppelstuk voor een grondkabel kost al gauw tussen de € 20 en € 40 per stuk en alleen te koop in een speciaalzaak of webwinkel. Maar dan heb je ook iets. Daarmee wil ik de Ziggo kabel met circa 60 cm verlengen met een groene Ziggo gecertificeerde grondkabel. Voor tijdelijk heb ik nu dat gedaan met twee Ziggo gecertificeerde stekkertjes en dat werkt al goed zonder enig probleem. Die wil ik nu vervangen door een koppelstuk. Ik heb overigens ook een antenneversterker met 4 uitgangen voor audio en TV direct na de hoofdaansluiting. Ook de internetmodem zit en blijft direct achter de hoofdaansluiting.

Het wifi signaal van de modem is te zwak voor stabiele verbinding in mijn gehele woning. Bovendien hebben de tientallen wifi modems van anderen in mijn directe omgeving een negatieve invloed daarop.
Dat is nu redelijk opgelost met de TP-link. Overigens heb ik naar mijn werkkamer en de TV een vaste verbinding voor internet aangelegd. Die verbindingen moeten immers stabiel zijn en blijven.

Concluderend ben ik er nu wel overtuigd van de goede oplossingen, maar ik sta altijd open voor de kennis van anderen. Nogmaals dank voor jouw bijdrage daaraan.
 
Als je een goede coax 12 verbinder neemt en een goede coax 12 kabel van een goed merk dan gaat dat prima.
We hebben het hier niet over het lassen van een pigtail.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan