Even deels voor eigen parochie en deels met een stukje technische achtergrond. :)
Een kabelnetwerk is dusdanig opgebouwd, dat iedereen signaal binnen krijgt met een sterkte binnen een bepaalde minimale en maximale waarde. Binnen die kaders moet de kwaliteit ook voldoende zijn.
Dat zijn wij wettelijk verplicht.
Als een klant signaal krijgt dat aan deze eisen voldoet, hebben wij aan onze verplichting voldaan wat het Wijknet betreft. Onze verantwoordelijkheid houdt op dat vlak op op de hoofdaansluiting, het Abonnee Overname Punt (AOP).
Terug naar het kabelnet:
Kabels hebben de vervelende (doch niet onoverkoombare) eigenschap het signaal lineair te verzwakken, evenredig met de lengte kabel.
De mate van verzwakking wordt bepaald door de frequentie, het type kabel en de lengte.
Hoe hoger de frequentie, hoe meer verzwakking er op treed.
Stel nu dat een versterker kast in de straat verantwoordelijk is voor 20 huizen, heb je natuurlijk 20 kabels nodig die waarschijnlijk nooit allemaal even lang zijn.
Omdat de woning die het verst weg staat bij benadering evenveel signaal te geven als de woning die dichtbij staat, terwijl de kabellengtes verschillen, hebben ze in die versterkerkast (De EV(Eind Versterker)) 12-voudige verdelers hangen die per aansluiting een eigen verzwakking hebben.
Het eerste poortje heeft minder verlies dan het laatste poortje. De demping loopt per poortje op.
Het signaal wordt met een standaard waarde (die voor elke EV gelijk is) in die verdeler (multitap) gebracht.
De woningen die het verst weg staan, en dus de langste kabel hebben, krijgen het meeste signaal, om het verlies over de lengte te compenseren.
Zo krijgt iedereen het signaal met een sterkte binnen de gestelde marges aangeboden.
Het is zelfs zo dat het signaal "scheef" uit de verdeler wordt gestuurd, waarna het "recht" aan komt.
"Scheef" betekent dat de hoogste frequentie sterker wordt uitgestuurd dan de laagste. Omdat kabel de eigenschap heeft dat de hogere frequenties meer verzwakken dan de lagere, bij dezelfde lengte, wordt dat op die manier op voorhand gecompenseerd.
De mate van scheefheid van uitsturen hangt af van de te compenseren kabellengte. Meer kabel betekent immers meer scheefte.
Maar omdat de lengte kabel ook al bepalend is op welke uitgang (tap) van de multitap hij komt, is er per tap een lagere scheefte.
Dus, resumé: Een langere kabel heeft meer verlies én meer scheefte die op voorhand wordt gecompenseerd met de tapkeuze.
Elke tap heeft dus een minimale en maximale lengte aan kabel die daar op aangesloten mag worden om binnen die marges te vallen.
Hoewel de karakteristieke verzwakking relatief gelijk is bij elke kabel, hebben wij een 4 tal gangbare kabels die elk hun eigen waarden hebben, doch allemaal relatief:
C12, 12 dB verlies op 100M bij 460Mhz (ca 10dB op de laagste analoge zender ~175Mhz en ca 24dB verlies op ~860Mhz)
C6, 6dB verlies op 100M bij 460Mhz (ca 5dB op de laagste analoge zender ~175Mhz en ca 12dB verlies op ~860Mhz)
C3, 3 dB verlies op 100M bij 460Mhz (ca 2,5dB op de laagste analoge zender ~175Mhz en ca 6dB verlies op ~860Mhz)
Doorgaans worden alleen C12 en C6 gebruikt voor huisaansluitingen. De kabels voor de huizen die verder staan dan de maximale lengte (op de vrije taps!) die C12 aan kan, worden met C6 uitgevoerd.
Echter in de nieuwbouw en verbouwsituaties wordt een nieuw type kabel gehanteerd. De C9. Die zit qua eigenschappen precies tussen C12 en C6 in, maar is minder bewerkelijk dan de C6.
Dus over een grotere strekking aan huizen, behoeven dan maar minder versterkers te worden gebruikt omdat de grotere afstanden beter te overbruggen zijn.
Tot zover het wijk net.
De DATA die over deze kabels wordt verstuurd, zal, bij een wijknet dat in tact is, goed aankomen bij de klant thuis. Goed in de zin van onverstoord.
Ik kan dat meten en beoordelen.
Zijn er echter factoren die het signaal verstoren, zullen de digitale diensten minder goed werken.
Denk dan aan verzwakking door splitters bij een klant of een te lange kabel etc.
Maar er zijn ook andere factoren die de data kunnen verstoren. Als een kabel niet goed in balans is, door verkeerd gebruik van connectoren en koppelingen, of oxidatie in contacten totenmet scheurtjes in aardschermen van kabels.
Al deze "hobbels" in het transportmedium kunnen effect hebben op de kwaliteit van het signaal.
Als voorbeeld bij de klant gebruik ik de volgende metafoor.
Als je jaren een landrover hebt gehad die elk hobbeltje neemt, maar wel traag is, heb je wél een stabiele verbinding.
Krijg je nu een ferari omdat er plotseling een snelweg voor huis ligt, zou je in theorie vol gas kunnen gaan! Maar als die hobbels nog steeds in je "snelweg" liggen, klap je over de kop waar je met je landrover stabiel bleef rijden op een lagere snelheid.
Ga ik iets verder met een volgende vergelijking:
Als je met iemand praat en die persoon verstaat je goed, heb je een goede "verbinding". Staat die persoon een end van je af of praat je met een doek over je mond, verstaat die persoon je doorgaans wel, maar hij zal zich beter moeten concentreren op wat je zegt, ondanks dat hij de strekking van het gesprek wel meekrijgt.
Dan kun je wel harder proberen te praten, maar dat haalt weinig uit wanneer de spraak al wordt verstoord door de doek over je mond.
Daar staat tegenover dat wanneer je duidelijker articuleert en r-u-s-t-i-g-e-r p-r-a-a-t (dit kun je niet nadoen in een forumtopic

) komt het gesprek wel goed over.
Een gesprek dat wordt gevoerd met een storende factor heeft als effect dat de tegenpartij steeds moet vragen de spreker zijn zin te herhalen. Als dat vaak gebeurd duurt het langer voordat alle informatie over komt. In de fractie van een seconde dat een modem dit communiceert, kun je dit ervaren als traag. Hetzelfde pakket komt immers maar in delen binnen. JE doet dus langer over heel veel pakketten.
Op digitale ontvanger nivo is er geen terugkoppeling dat de data niet goed is ontvangen. De decoder kan redelijk beredeneren hoe de datastroom loopt en vult de data naar eigen inzicht in (In een menselijk gesprek: Je gesprekspartner kent de strekking van het gesprek en kan het de missende woorden zelf invullen)
Als de data dusdanig is vervormt dat de decoder er niets meer van kan maken, gaat hij fout gokken en krijg je blokjes in het beeld en zelfs volledige uitval door de verstoring.
Tot zover...
Mocht dit vragen oproepen, lanceer ze maar. Ik kan de meeste zaken onderbouwen.
